Hükümetin 301 planı hazır

Güncelleme Tarihi:

Hükümetin 301 planı hazır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2008 11:09

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bugün Bakanlar Kuruluna Türk Ceza Kanun'nun (TCK) 301. maddesinde değişiklik öngören bir teklifi sunacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Şahin, Adalet Bakanlığı ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılını değerlendirdi ve bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Soruları da yanıtlayan Şahin, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin esnetilip esnetilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Etkin pişmanlığı düzenleyen TCK'nın 221. maddesiyle ilgili Bakanlığımca yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. Dolayısıyla başka bir kurum tarafından böyle bir çalışma yapılıp yapılmadığından haberim yok. Yapılacaksa Adalet Bakanlığı yapar. Bakanlık olarak bu madde üzerinde bir çalışma söz konusu değildir.”

TCK'nın “Türklüğe” hakareti de düzenleyen 301. maddesindeki değişiklik çalışmalarının hangi aşamada olduğu sorusuna Şahin, şu yanıtı verdi:

“301. maddeyle ilgili uzun süredir bir çalışma yapılıyor. Bakanlığım bu çalışmayı bizzat yürüttü. Bugün Bakanlar Kurulumuza sunabileceğim 301. maddeyle ilgili bir değişiklik teklifi hazır. Bu hafta içerisinde 301. maddeyle ilgili bir değişiklik teklifi ya da tasarısının TBMM'ye verilebileceğini düşünüyorum. Hazırlıklar sonuçlanmıştır.”

Haberin Devamı

Şahin, değişikliğin içeriği ile ilgili şu aşamada bilgi veremeyeceğini söyledi.

TCK'nın 301. maddesindeki suçlardan soruşturma açılması için Adalet Bakanı'nın izninin yeniden maddeye konulup konulmayacağına ilişkin bir soruya da Şahin, “301. madde ile ilgili Adalet Bakanı'nın izni konusunda hüküm bulunabilecek mi? Bulunabileceğini düşünüyorum ama henüz kesinleşmedi” yanıtını verdi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Son eylemler terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Yeter ki biz akıllı hareket edelim. Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozma niyetli davranışlara prim vermeyelim” dedi.

Şahin, Adalet Bakanlığı ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılını değerlendirdi ve bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Şahin, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikle adayların mülakatla alınması konusunda objektifliğin nasıl sağlanacağının sorulması üzerine, düzenlemeyle sistemin gelişi güzel olmaktan rasyonel, objektif hale getirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Mülakat komisyonundaki üyelerin sayısının 7'ye çıkarıldığını anımsatan Şahin, komisyon üyelerinin bugüne kadar objektif davrandıklarını, bundan sonra da objektif davranacaklarını söyledi. Adaylara da seslenen Şahin, adayların sadece kendilerine ve yeteneklerine güvenmelerini isteyerek, kimseye haksızlık yapılmayacağını belirtti. Şahin, “Yeteneklerinize güvenin. Hiçbir aracıyı devreye sokmaya yeltenmeyin. Bir takım kişilerden mektuplar getirerek bu sınavlarda başarıya ulaşabileceğinizi düşünmeyin. Böyle yaptığınız takdirde bu aleyhinize olacaktır. Daha hakim ve savcılık gibi şerefli bir mesleğe girmeden aracı koyarsanız, siyasileri devreye sokarsanız... Artık bu yeni dönemde bu sizin aleyhinize olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

KANADOĞLU'NA YANIT

Şahin, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesiyle ilgili Onursal Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Emekli arkadaşlarımız emekliliklerinin tadını çıkarsınlar. Türkiye emin ellerdedir. Yasama, yargı ve yürütme açısından bu böyledir” diye konuştu.

Terörle mücadelede gelinen noktayı değerlendirmesinin istenmesi üzerine de Şahin, Türkiye'nin çok zor bir bölgede bulunduğunu, tarih boyunca dış düşmanları ve bu düşmanların içeride işbirlikçilerinin olduğunu söyledi. Şahin, “Milletimizin basireti ve feraseti bu tür menfur emelleri püskürtmüştür. Son eylemler terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Yeter ki biz akıllı hareket edelim. Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozma niyetli davranışlara prim vermeyelim” dedi.

Haberin Devamı

Mehmet Ali Şahin, bir başka soru üzerine, Dağlıca saldırısında kaçırılan 8 askerle ilgili askeri mahkemede yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, bu konuda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını kaydetti.

Ankara Baro Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın, “Yeni anayasada askeri yargı kalkmalı” şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şahin, “Baro Başkanımızın bu düşüncesine saygı duyuyorum” dedi.

“TEPKİLER HAKSIZ”

Bir soru üzerine, Taksim'de yılbaşı gecesi turist kızlara tacizde bulunanların 57 YTL idari para cezasıyla serbest bırakılmasını da değerlendiren Şahin, şüphelilerin serbest bırakılmasının Adalet Bakanlığı ve yargıya tepki gösterilmesine yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu tepkileri haksız bulduğunu belirten Şahin, hakim ve savcıların ellerindeki yasaları uyguladıklarını ifade etti. TCK'nın 105. maddesinin tacizle ilgili düzenlemeler içerdiğini anımsatan Şahin, bu suçtan dava açılabilmesinin şikayete bağlı olduğunu, şikayetçinin “şikayetçiyim” demediği sürece dava açılmasının mümkün olmadığını anlattı. Gazetelerde çıkan haberleri derleyerek Kanunlar Genel Müdürlüğüne gönderdiğini ifade eden Şahin, “(Yasada bu konuda yeni bir bakış açısına ihtiyaç var mıdır? Değerlendirip bana getirin) dedim. Çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avustralya'daki bir radyoya 2000 yılında verdiği mülakattaki sözleriyle ilgili açılan davada 3 YKr tazminat ödemeye mahkum edildiğinin hatırlatılarak, “Bir ülkenin Başbakanı ilk kez şehidine hakaretten mahkum oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorulması üzerine Şahin, verilmiş yargı kararıyla ilgili Adalet Bakanı gibi bir görevde bulunduğu için değerlendirme yapamayacağını söyledi.

“YARGININ HIZLANMASINA AĞIRLIK VERECEĞİZ”

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bakanlık olarak 2008'de yargının hızlanmasına ağırlık vereceklerini belirterek, “Geciken adalet maalesef adalet olmaktan çıkıyor. Bu nedenle yavaş işleyen yargıyı hızlandırma konusunda kararlıyız” dedi.

Şahin, Adalet Bakanlığı ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılını değerlendirdi ve bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bir toplumda, huzur, barış, birlik ve beraberliğin yalnızca ekonomik kalkınmayla sağlanamayacağını vurgulayan Şahin, bunların sağlanması için hukuk devletinin tüm kurallarıyla işlemesi gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanlığının yargıya hizmet için var olduğunu belirten Şahin, bu nedenle yargının sorunlarını gidermenin de görevleri olduğunu ifade etti.

Yargının sorunlarını 4 ana başlıkta toplayan Şahin, bunları, “çağdaş gelişmelere cevap verecek hukuk mevzuatı eksikliği”, “iş yükü fazlalığı ve davaların uzun sürmesi”, “fiziki kapasite ve teknik alt yapı eksikliği” ve “güven sıralamasında yargının arzu edilen sırada bulunmaması” olarak sıraladı.

Şahin, geçen 5 yıllık dönemde adalet reformu denecek adımlar atıldığını, bu süreçte bilgi edinme, aile mahkemelerinin kurulması, elektronik imza gibi konuların da içinde bulunduğu 63 yasanın yürürlüğe girdiğini anlattı.

Bu düzenlemelerin uluslararası camiada, Türkiye'ye sınıf atlattığını belirten Şahin, Kat Mülkiyeti Kanunu, Tanık Koruma Kanunu gibi 5 önemli tasarının da 2007 yılı biterken yasalaştığını hatırlattı.

DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR...

Bakan Şahin, 2008 yılında da hukuk reformu alanında daha güçlü adımların atılacağını belirterek, Türk Ticaret Kanunu'nun TBMM Genel Kurul gündemine geldiğini, bu ay ya da Şubat ayı içinde Parlamento'dan geçirmeyi planladıklarını söyledi. Kanun yürürlüğe girdikten sonra artık halktan para toplamanın Sermaye Piyasası'nın iznine tabi olacağını ifade eden Şahin, “Yasa yürürlüğe girince istismar kapılarını kapatmış olacağız” dedi.

Şahin, 17 temel yasada değişiklik öngören tasarının da önümüzdeki hafta ele alınabileceğini belirterek, gündelik hayata çeki düzen veren yeni düzenlemeler getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle de tüketicinin korunmasının sağlanacağını, bankalarla yapılan sözleşmelerin yeni bir anlayışla düzenleneceğini dile getiren Şahin, yeni düzenlemeyle eşlerden birinin ancak diğerinin rızasıyla kefil olabileceğini kaydetti. Yıllık kira artış oranının enflasyona endeksleneceğini söyleyen Şahin, ev kiralarken verilen depozitoya da sınır getirildiğini, ev sahiplerinin üç aylık kiradan daha fazla depozito alamayacaklarını ifade etti.

“2008 ÖRNEK YIL OLACAK”

Amaçlarının tüm mevzuatı çağdaş gelişmelere uygun ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirmek olduğunu dile getiren Şahin, 2008 yılının yargı reformunda örnek bir yıl olacağını bildirdi.

Mahkemelerin iş yükü fazlalığı ve davaların uzun sürmesinin nedeninin hakim, savcı ve yardımcı personel sayısının azlığı olduğunu söyleyen Şahin, 2006 yılında mahkemelerin 5.5 milyon davaya, yine aynı yıl bir hakimin 852 dosyaya baktığını anlattı. Şahin, 1997 yılında bir hakim başına düşen dosya sayısının 581 olduğunu belirterek, AB ortalamasının ise 200 olduğunu bildirdi.

Hakim ve savcıların yoğun iş yükü altında fedakarca çalıştıklarını dile getiren Şahin, çarenin bir an önce personel sayısındaki açığı kapatmak olduğunu ifade etti. Hakim ve savcı açığının kısa sürede kapanamayacağını, adayların yetişmesinin 2,5 yıl sürdüğünü belirten Şahin, şu anda 4 bin 115 hakim ve savcı kadrosunun boş bulunduğunu bildirdi. Şahin, adaylıkları başlayan 553 kişinin eğitimlerinin devam ettiğini, adli yargı kadrosunda 500 kişi için Şubat ayında mülakat yapılacağını kaydetti.

Bakan Şahin, 2008 yılında da boş kadroların doldurulması için çalışma yürüteceklerini ifade ederek, ÖSYM'den yazılı sınav için 30 Mart, 26 Nisan, 30 Kasım, 20 Aralık tarihlerini aldıklarını anlattı. Şahin, “Bin civarında hakim ve savcı adayını kervana katmak istiyoruz” dedi.

İstinaf mahkemelerinin de 2010 yılında 9 ilde kurulacağını anlatan Şahin, bunun yeterli olmadığını bir kat artırılmasını planladıklarını belirtti. Şahin, bununla ilgili yasayı gözden geçirmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

Mehmet Ali Şahin, “Tüm zorluklara rağmen hakim ve savcılarımızın her türlü siyasi mülahazalardan uzak görevlerini yerine getireceklerine yürekten inanıyorum. Bize düşen onların işini kolaylaştırmaktır” diye konuştu.

Bu kapsamda adliye binalarını süratle yenilediklerini, cezaevlerinin modernleşmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini anlatan Şahin, “Bakanlık olarak 2008'de yargının hızlanmasına ağırlık vereceğiz. Geciken adalet maalesef adalet olmaktan çıkıyor. Bu nedenle yavaş işleyen yargıyı hızlandırma konusunda son derece kararlıyız. Yargının iş yükünü azaltmak için alternatif çözüm yolları bulacağız. Personelden de daha gayretli, duyarlı çalışmalar bekliyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!