İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00
Taraf Gazetesi, Balyoz Harekat Planı belgelerini üçüncü gün de ‘Balyoz Hükümeti’ başlığıyla manşetten yayınladı.
Başbakanlık koltuğuna TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun oturacağı iddia edilen plana göre Hikmet Çetin, Yıldırım Aktuna ve Necmettin Karaduman Başbakan yardımcıları olacaktı. Köksal Toptan Tarım Bakanı, Süheyl Batum ise Devlet Bakanı olacaktı. Taraf’ın haberine göre, dönemin Birinci Ordu Harekât Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri’nin bilgisayarından çıkan Balyoz Harekat Planı’ndaki EK-J Belgesi, planın işleme konulmasının ardından kurulacak yeni hükümetin alacağı önlemleri sıralıyor. Plana göre yeni hükümetçe alınacak önlemler özetle şöyle:
Özel okullar MEB’e
* Zorunlu ve kesintisiz temel eğitimin öncelikle 11 yıla çıkartılması için gerekli çalışmalar yapılacak.
* Her seviyedeki özel eğitim ve öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek. Özel yükseköğretim kurumları devletleştirilecek. Bu kurumlarda yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlerde bulunan sahip, yönetici ve çalışanlar hakkında
Atatürk ilke ve devrimleri çerçevesinde gerekli yasal tedbirler alınacak.
* Koruculuk daha etkin hale getirilecek. Terörle mücadelenin daha etkin yapılması amacıyla kolluk güçlerinin tek elden yönlendirilmesini sağlayacak bir üst kurum oluşturulacak.
Yabancıya özel işlem
* Banka genel müdürlüklerine, Merkez Bankası, Darphane, İMKB ve Altın Borsası’na nitelikli, uzman muvazzaf veya emekli askeri personel atanacak.
* İMKB, Altın Borsası ve bankacılık faaliyetleri ikinci bir emre kadar geçici olarak işleme kapatılacak.
* İrticai örgütlere ve terör örgütlerine üye veya destek veren şirketlerin borsadaki hisselerine el konulacak.
* Borsada işlem yapan yabancıların yurtdışına para kaçırmaları önlenecek, borsada işlem gören yabancı ortaklı şirketlerin hisse senetlerine el konulacak.
* Yabancıların bankalardaki paralarının yurt dışına çıkışı engellenecek, aleyte faaliyet gösteren yabancıların paralarına el konulacak.
* Azınlıklara ait bankalardaki paraların öncelikle yurt dışına çıkışı engellenecek. Azınlıklara ait şirketlerin banka hesaplarına el konulacak.
* Faizsiz bankacılık adı altında faaliyet gösteren İslami finans kurumlarının kurulmasına izin veren yasalar iptal edilecek, bu kurumların varlıkları hazineye aktarılacak.
IMF anlaşmaları iptal
* IMF gibi gayri milli uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmalar fesh edilerek tam ekonomik bağımsızlık elde edilecek.
* Özelleştirme yoluyla değerinin çok altında fiyatlarla satılan KİT’lerin yönetimine el konulacak. Stratejik ödeneme sahip işletmeler devletleştirilecek.
* Lüzümu halinde, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında olduğu gibi özel teşebbüsün imkanlarına yüzde 40’a varan oranlarda, bedeli sonradan ödenmek üzere el konulacak.
* İran, Arap ve Körfez ülkeleri ile ekonomik ilişkiler sonlandırılacak. Yapılan anlaşmalar tekrar gözden geçirilecek.
* Uluslararası şirketlere tanınan imtiyazlar kaldırılarak uluslararası şirketlerin mal varlıklarına el konulacak. Uluslararası şirketlerin ortak olduğu holdingler devletleştirilecek.
* Misyonerlik faaliyetlerinde kullanılan AB fonlarına el konulacak.