Hükümete ’rotayı bilgi toplumuna çevirelim’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hükümete ’rotayı bilgi toplumuna çevirelim’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2007 00:00

15 milyar dolarlık bilgi teknolojileri sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), hazırladığı Bilişim’07 Değerlendirme Raporu ile, hükümete "Artık rotayı bilgi toplumuna çevirelim" uyarısı yaptı.

14-16 Kasım’da arasında Ankara’da ’Ufkun Ötesi’ başlığı ile düzenlenen Bilişim’07 etkinlikleri çerçevesinde oluşuturulan Danışma Kurulu tarafından oluşturulan Bilişim’07 Değerlendirme Raporu, Bilişim’07’de hükümet temsilcilerine de verilecek. Değerlendirme Raporunda, 2007 yılının, tıpkı 2005 ve 2006 yılları gibi, BT Sektöründe beklenen projelerin başlatılmaya çalışıldığı, ancak, çoğu kez hayata geçirmekte sıkıntılar yaşandığı bir yıl olduğu vurgulandı.

SERBESTLEŞME OLMADI: Telekomünikasyon sektöründeki serbestleşme sürecinin, 2007 yılı içinde, pazarın ve teknolojinin gerektirdiği aşamaya ulaşmaktan oldukça uzak kaldığı belirtilen raporda; mevzuat çalışmalarında belirli bir aşama kaydedilmiş olmakla birlikte, bu alandaki eksikliklerin tamamlanamadığı, diğer yandan telekom hizmetleri alanındaki rekabetin beklenen düzeye ulaşamamış olmasından dolayı, son kullanıcıya fiyat ve servis açısından çok seçenekli hizmet sunulamayan bir dönem yaşandığı vurgulandı. Raporda, 2007 yılının değerlendirmesi yapılırken özetle şu başlıklara değinildi:

Bilişim’i Aydın açacak Çağlayan kapatacak

14-16 Kasım tarihlerinde Ankara Sheraton Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve bilgi teknolojileri sektörünün tüm temsilcilerini biraraya getirecek olan Bilişim’07 etkinliğinin açılışını Bilim ve Teknoloji’den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın yapacak. Bilişim’07, 16 Kasım’da Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın konuk olacağı kapanış oturumuyla sona erecek.

Telekomda rekabet sadece hizmete dayalı

5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun", içeriği ve getirdiği mekanizmalar açısından ülkemizin Avrupa Birliği’ne katılma süreciyle ve Bilgi Toplumu hedeflerimizle uyumlu değildir. Bu yasa, interneti dünyadaki gelişmelerin bir aracı olarak gören değil, internetten ürken çevrelerin bakış açısını yansıtmaktadır.

Kamu İhale Kurumu mevzuatının bilişim teknolojileri sektöründeki uygulama zorluğundan kaynaklanan nedenlerle, sektördeki önemli şirketler kamu ihalelerinden yasaklanmış, rekabetin gerçekleşmesini sağlamak amacı ile yapılmış olan kamu ihaleleri mevzuatı, zımni olarak rekabet ortamını zedelemeye başlamıştır.

2007’de bilgi toplumuna dönüşüm konusunda siyasal sahiplenme ve ilgi sürmüştür. Ancak, bu tutum Türkiye’yi bilgi toplumu hedefine yöneltmeye yetmemiştir. Türkiye rotayı henüz bilgi toplumuna yöneltmiş değildir.

Serbestleşme sürecinde 2007’de alınan mesafe tatmin edici olmaktan çok uzaktır. Telekom sektöründe sadece hizmete dayalı yetersiz seviyede bir rekabet sağlanabilmiş, altyapıya dayalı rekabete ise hiç geçilememiştir.

E-Devlet Kapısı Projesi gecikmeye devam etmiş, beklenen çıktıları vermemiştir. E-Devlet Kapısı Projesi’nin Aralık 2006’da hayata geçeceğine dair beyanlar gerçekleşmemiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!