Güncelleme Tarihi:
Ecevit'ten Yılmaz'a açık davet
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, TBMM'deki soruşturma dosyalarından aklanan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın kendi koyduğu engelin ortadan kalktığını, artık hükümete girebileceğini bildirdi. Ecevit dün Parti Meclisi toplantısından önce, Yılmaz'ı hükümete davet etti. TBMM üyeleri için yoğun bir çalışma döneminden sonra, üç aylık bir dinlence dönemi başladığını kaydeden Ecevit, Parti Meclisi'nde siyasal yaşamda girilen yeni aşamanın değerlendirileceğini söyledi. TBMM'deki soruşturmaların uzun süre Türk kamuoyu ve TBMM gündemini işgal ettiğini kaydeden Ecevit, ‘‘Fakat Meclis Soruşturma Kurumu özellikle son zamanlarda bir hayli yozlaşmış ve aşırı ölçüde siyasallaşmıştır. Onun için o defterleri kapatmak gerekiyordu’’ dedi. Meclis yeniden açılınca Anayasa'da gerekli değişiklikler yapılarak, TBMM üyeleri bakan ve başbakanların dokunulmazlıklarının büyük ölçüde sınırlanacağını kaydeden Ecevit, yargı erkinin etkisinin de artacağına dikkat çekti.
Ecevit, soruşturma dosyalarının kapanmasıyla Yılmaz'ın da hükümet üyeliği konusunda kendi koyduğu engelin ortadan kalktığını vurguladı. Soruşturma dosyalarını beklemeye gerek olmadığını, Yılmaz isterse Bakanlar Kurulu'nda yeralmasının uygun olacağını başından beri söylediğini anımsatan Ecevit, şöyle konuştu: ‘‘Sayın Mesut Yılmaz'ın kendi kendine koyduğu bu engel ortadan kalktığına göre herhalde kendisi hükümete de katılacaktır. Bu, koalisyona daha iyi işlev kazandıracaktır.’’
AFTA OLUMLU SÜREÇ
Ecevit, başka bir soru üzerine, Af Yasası'nın çıkarılması bakımından olumlu bir sürece girildiğini belirtti. Bu düşüncesinin ayrıntılarını şu sırada belirtmeyi doğru bulmadığını kaydeden Ecevit, ‘‘Herhalde TBMM toplanır toplanmaz, ilk adımı bu salonda atılmış olan af sorununun da hakça bir sonuca ulaşacağını umarım’’ dedi. Ecevit, af beklentisi içinde olanlara da biraz daha sabır diledi. Ecevit, MHP'nin idam cezasına Öcalan içinde kalırsa karşı çıktığı hatırlatıldığında da, ‘‘O konuda da umutluyum. Ama şu sırada ayrıntıya girmeyi doğru bulmuyorum’’ diye konuştu.
Yılmaz kararını 22 Temmuz'da verecek
TBMM'de soruşturmalardan aklanan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın hükümete girip girmeme konusu 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılacak ANAP MKYK toplantısında gündeme getirilecek. ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın hükümete girip girmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Yılmaz'ın bugün 10 günlük bir ABD gezisine çıkacağını hatırlattı. Bu geziden sonra Yılmaz'ın Isparta ve Samsun'da bazı programları olduğunu belirten Aslan, ‘‘Daha sonra 22 Temmuz'da İstanbul'da MKYK toplanacak. Bu toplantıların akabinde olacağını düşünüyoruz. Ama takdir Genel Başkanındır’’ dedi.
Önce aklama sonra tatil
İKTİDARIN başını ağrıtan ve Meclis'te gergin anlara neden olan 15 soruşturma komisyonunun raporu, elbirliği ile temizlendi. Meclis, 4 ay boyunca 15 ayrı komisyonda, iddialar hakkında 2 bin 700 sayfalık 15 rapor hazırladı. Bu raporlar, ‘aklama operasyonunun’ ardından, şimdi TBMM'nin arşivlerindeki yerini aldı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz hakkında 8, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkında 1 olmak üzere iki eski başkakan ve 11 eski bakan hakkındaki komisyonların raporları, Meclis tatilinden önceki son iş olarak görüşüldü ve raporlara konu olan tüm siyasiler aklandı. Komisyonların kuruluş biçiminin ‘siyasi olduğu’ iddialarına, aklamaların da ‘siyasi yapıldığı’ iddiaları eklendi. DYP ile ANAP olası riske karşı yine işbirliği yaptılar. MHP'nin Yüce Divan oyları belli sayının üzerine çıkmadı. DSP ve FP'de de belirgin bir bölünmüşlük yaşandı. Sonuçta, Yılmaz ve Çiller ile birlikte, eski bakanlardan, Yaşar Topçu, Mustafa Kul, İsmet Atilla, Yalım Erez, Burhan Kara, Necati Çelik, Işın Çelebi, Mehmet Ağar, Eyüp Aşık, Necdet Menzir, Güneş Taner Yüce Divan'dan kurtuldu.
ARŞİVDE KALDI
TBMM Genel Kurulu iki hafta üstüste 23 saat mesai yaparak, 15 soruşturma raporuyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Bu aşamaya gelinene kadar 225 milletvekili, 4 ay boyunca 15 komisyonda ter döktü. Bu milletvekillerine 75 kişilik danışman ve uzman kadrosu hizmet verdi. Sonuçta 2 bin 700 sayfalık 15 dev rapor hazırlandı ve raporlardaki ‘bazı ciddi iddialar da’ dikkate alınmayıp, herşey elbirliği ile temizlendi. Hiç bir çalışma Yüce Divan ile sonuçlanmadığı için tüm raporlar, TBMM arvişlerindeki yerini aldı. Önceki gün yapılan 8 soruşturma oylamasında partiler dağınık görüntü verdi. İddiasına sahip çıkan tek parti MHP oldu. MHP'liler, Çiller hakkındaki Örtülü Ödenek, Yaşar Topçu hakkında Karadeniz Otoyolu ve Mesut Yılmaz hakkında GSM ihalesi oylamalarında, üç siyasinin Yüce Divan'a gönderilmesi yönünde hareket ettiler. Ancak, DYP'nin oylamaya katılmaması ve diğer partilerdeki bölünmüşlük, hakkında iddia olan siyasilere yaradı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Bülent Ecevit, soruşturma görüşmelerini arada bir küçük molalar vererek, sonuna kadar izlediler. Hakkında Yüce Divan iddiası olan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile RP Genel Başkanı Recai Kutan görüşmelere katılmadı.