Hükümet sarsıldı

Güncelleme Tarihi:

Hükümet sarsıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

İşadamı Korkmaz Yigit'in dün gece yaptığı şok açıklamalar Ankara'da tansiyonu yükseltti. Başbakan Yılmaz ise kurmaylarıyla resmi konutunda toplantı yaptı. Baykal, hükümetin istifa etmediği takdirde düşürüleceğini söylerken, muhalefet de gensoru hazırlığına başladı.

İşadamı Korkmaz Yiğit'in Kanal 6 ve Kanal E'de yayınlanan şok açıklamalarıyla Ankara'da dün üst düzeyde hareketli bir gece yaşandı. CHP lideri Baykal, ‘‘Artık hükümeti tanımıyorum’’ diyerek, istifa etmediği takdirde hükümeti düşüreceği sinyalini verdi. FP de ‘‘Hükümeti düşürürüz’’ tavrını koyarken, acil olarak Genel İdare Kurulu'nu toplayan DYP ise gensoru hazırlığına başladı. Muhalefet partileri bu tepkileri seslendirirken, Başbakan Yılmaz Resmi Konutu'nda kurmaylarını acil olarak topladı. Hükümetin ortanca ortağı DSP'nin Genel Başkanı Bülent Ecevit ise evinde sessizliğe büründü.

DSP tedirgin

DSP lideri Ecevit dün gece yetkili kurullarını toplamadı. Ancak Yiğit'in açıklamaları DSP'liler arasında da tedirginlik yarattı. DSP'li mmilletvekilleri arasında ANAP içinde çetelerin uzantısı olduğu iddialarının yarattığı rahatsızlık dün de seslendirilirken, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, DSP'nin hükümetten çekilme konusunu tartışmak üzere olağanüstü toplantı yapacağına ilişkin haberleri yalanladı. DSP'li bir Bakan ise ‘‘Eğer bu çete ilişkilerinin ANAP'a uzandığı kanaatine varırsak Bülent Bey, hemen hükümetten çekilme kararı alabilir’’ uyarısında da bulundu.

DYP'DEN GENSORU STARTI

Muhalefet partilerinden DYP ise Genel İdare Meclisi'ni toplayarak, gensoru hazırlığına girişti. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, dün gece Genel Başkan Tansu Çiller ile görüştüğünü ve kendisinin talimatı üzerine Meclis kurmayları olarak gensoru hazırlığına başladıklarını vurguladı. Güven, Başbakan Yılmaz ile Perşembe günü yapacakları görüşmeyi Baykal'ın yaptığı gibi askıya almayı düşündüklerini de bildirdi. Çiller, bugün DYP grup toplantısından sonra Başkanlık Divanı’nı da olağanüstü toplayacak.

FP: YA İSTİFA YA DÜŞÜRÜRÜZ

Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Korkmaz Yiğit'in açıklamalarıyla ilgili olarak ‘‘Baştan buyana duyduğumuz şüpheleri teyid eder istikamette görülüyor. Bir iki gün içersinde tablo açıkça ortaya çıkacaktır. Korkmaz Yiğit'in Emniyet’te verdiği ifadeyi ciddiye almak durumundayız.’’ diye konuştu. Kutan, ‘‘6 aydır FP'nin başkanlığını yapıyorum.Bu zaman zarfında Mesut Yılmaz'la ne görüşme imkanı oldu ne de telefon konuşma imkanı sağlandı.’’ dedi. Başbakan Yılmaz'ın hemen istifa etmesi gerektiğini savunan FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da, istifa etmemesi halinde hükümetin düşürüleceğini vurguladı. Bugün açıklananların çok ötesinde, çok daha derine giden ilişkiler olduğunu öne süren Kapusuz, ‘‘Düşürülmüş bir hükümet olmak yerine görevden ayrılmış bir hükümet olmayı kabul etmeli sonrada bu işler soğukkanlı bir biçimde çözümlenmelidir’’ dedi.

Baykal: Derhal istifa etsinler

CHP lideri Baykal, Korkmaz Yiğit'in şok açıklamalarından sonra Hürriyet'e, ‘‘Bu açıklamalar hükümet için acı bir final oldu. hükümetin bu gece istifa etmesi lazım. Artık hükümeti tanımıyorum’’ dedi. Baykal, Hürriyet'e ‘‘Başbakan Yılmaz'ın fazla gecikmesine gerek yok. En geç Perşembe'ye kadar istifa etmeli’’ dedi. Yiğit'in Kanal 6'da yayınlanan açıklamalarını Oran'da ki evinde izleyen Baykal, hükümetin ‘‘boğazına kadar çirkinliklere battığını’’ savundu. Baykal, Yılmaz'ın isteği üzerine yarın gerçekleştirilecek olan ‘‘çetelere karşı mücadele yöntemleri’’nin ele alınacağı görüşmeyi de iptal etti. Baykal, ‘‘Perşembe günü bir görüşme olacaktı. Ancak bu kaset üzerine hükümetin Perşembe gününe kadar bile işbaşında kalabileceğini zannetmiyorum’’ değerlendirmesini yaptı. Baykal, bugün CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin'in DSP'li bakanlar hakkında açıklamalar yapacağı basın toplantısını da iptal ettirdi. Baykal, ‘‘Şimdilik bu gündemden çıktı. Olay artık hükümet meselesidir’’ dedi.

DTP çekilmeyi görüşüyor

DTP lideri Hüsamettin Cindoruk, ‘‘Önce bir tartışalım. Oturup durumu değerlendirelim. Onların fikirlerini almadan birşey söylemek istemiyorum’’ diyerek temkinli davrandı.

DTP Genel Sekreteri Muhtar Mahramlı ise ‘‘Son durum ANAP'ın eski huylarından hala vazgeçmediğinin bir göstergesi’’ dedi. Bugün yapılacak GiK toplantısından yüzde 100 hükümetten çıkma kararı çıkacağını söyleyen Mahramlı, ‘‘Olayların bir kısmını biliyorduk. Ama birinci şahıstan yardımcı olunduğunu şimdi öğreniyoruz. Yılmaz'ın bu geceden istifasını açıklaması lazım’’ diye konuştu. Hükümetin küçük ortağı DTP'nin Grup Başkanı Mahmut Yılbaş, ‘‘Artık bu hükümette yerimiz yok, desteğimizi çekiyoruz’’ dedi. DTP de bugün Bilkent Oteli'nde toplanacak Genel İdare Kurulu'nda (GİK) gelişmeleri tüm yönleriyle ele alacak.

Sivil destek askıda

Korkmaz Yiğit'in açıklamaları öğle saatlerinde hükümeti 18 Nisan'a destekleme kararı alan ‘Beşli sivil girişim’in dün akşam Ankara RV Restaurant'da yaptığı toplantıya bomba gibi düştü.

Bu gelişme üzerine Türk-İş, DİSK, TESK, TİSK ve TOBB, hükümeti 18 Nisan'a kadar sürmesini içeren bildiriyi askıya aldı. Beşli girişim dün uzun saatler süren ve ateşli tartışmaların yapıldığı bir toplantı yaptı. Toplantının 3 saatlik öğle yemeği bölümüne Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez de katıldı. Sonuçta, ortak bir bildiri hazırlanarak bugün açıklanmasında karar kılındı. Mesut Yılmaz başkanlığındaki ANAP-DSP-DPT azınlık hükümetine ‘destek’ niteliğindeki bildiri özetle şöyleydi:

MERKEZ SAĞ-SOL BİRLEŞSİN

Genel seçimlere kadar bir hükümet değişikliğine, yeni bir hükümet arayışına gidilmesin. Bu Başbakan ve bu hükümet devam etsin.

Düşük profilli hükümet de gündemden çıkarılsın.

Seçime gitmek için seçime gitme anlayışına karşıyız. Seçime gidilsin ama, siyasi istikrarı sağlayacak bir seçim yapılsın. Bunun için de, siyasi partiler ve seçim yasalarında gerekli değişikler yoluyla demokratikleşme sağlansın. Partilerde, ‘Genel Başkan Hegemonyası’ kırılsın ve halkın iradesi Meclis'e yansısın. Halkın istediği adaylar milletvekili seçilsin.

Merkez sağ ve merkez sol birleşsin. Bu ülkenin istikrara ihtiyacı var. Özellikle, dünya krizinin Türkiye'ye yansıması aşamasında, liderler bu birleşmeye karşı durmasınlar, bilakis yardımcı olsunlar.

YEMEK MASASINA BOMBA DÜŞTÜ

Yiğit'in açıklamaları, akşam yemeğinde günün yorgunluğunu atmaya çalışan Beşli girişim için deprem etkisi yarattı. Türk-İş Başkanı Bayram Meral, DİSK Başkanı Rıdvan Budak, TESK Başkanı Derviş Günday, TOBB Başkanı Fuat Miras ve TİSK Başkanı Refik Baydur, saatler süren tartışmalar sonucu ulaştıkları mutabakat maddelerini yeniden masaya yatırdılar.

Meral, masadaki havayı, ‘‘Anlaşma olmadı. Önümüze yeni dökümanlar geldi, yeniden değerlendiriyoruz. Bildiri yayınlanmayacak’’ sözleriyle yansıttı. Sivil Blok üyelerinin Yiğit'in açıklamaları karşısında, ‘‘Bu kadarı da olmaz. Bu taşları yerinden oynatacak. Şiddetli bir deprem etkisi yapacak’’ sözleri, komşu masalara da ulaştı. Ardından alınan ortak kararlar şimdilik geçersiz sayıldı. Beşli girişimin bugün yeniden toplanıp, yeni gelişmelere göre yeni bir değerlendirme ve yeni kararlar alması bekleniyor.

Konuşmada soru işaretleri

Korkmaz Yiğit, dün akşamki açıklamalarında Alattin Çakıcı'nın kendisini tehdit edip, ağza alınmayacak küfürler ettiğini söylüyor. Oysa kamuoyuna CHP tarafından açıklanan dört kasette de, Çakıcı, Yiğit'e, sürekli ‘‘Abi’’ diye hitap ediyor. Telefonu açarken, ‘‘Abi merhaba nasılsın’’ dediği dikkati çekiyor. Yiğit'in ise Çakıcı'ya, hep ‘‘Canım’’ diye hitap ederken, son derece samimi karşılık verdiği gözleniyor.

Yiğit dün akşamki konuşmasında Çakıcı'yı ihalenin dışında tutmaya ve kimseye zarar vermemesini sağlamaya çalıştığını söylüyor. Oysa telefon konuşmalarındaki, talimat gibi sözleri ile çelişti. İkinci telefon konuşmasında Çakıcı'ya ‘‘Hayatım, hiçkimseyle şu anda hiçbirşey söyleme. Hiçkimse üzerine birşey konuşma. Bir kere kimlerin gireceğini bir tespit edelim, ondan sonra konuşacağız. Tamam mı canım?’’ diyor.

Yiğit, Çörtük'ün, ‘‘Ben bu ihaleye girmeyeceğim’’ sözü üzerine, ‘‘Neden girmiyorsun, bir bildiğin vardır. Söyle bari ben de girmeyeyim’’ dediğini belirtiyor. Çörtük'den ‘‘Vallahi iptal olacağını bildiğim bir ihaleye girip de afişe olmayı doğru bulmuyorum’’ yanıtı aldığı halde, Halit Cıngıllıoğlu, Erol Aksoy ve Gürbüz Tümay'la ortaklık görüşmesi yaptığını da açıklıyor.

Devlet Bakanı Güneş Taner'le Akmerkez'de görüştüğünü, Taner'in Çakıcı ile bağını gerekçe göstererek kendisine çok kötü davrandığını, ihalenin verilmeyeceğini söylediğini belirtiyor. Başbakanın da randevu vermediğini anlatıyor. Ama Yiğit bütün bunlara rağmen ihaleye katılmaktan vazgeçmiyor.

Öyleyse Yiğit neye güvenerek bu ihaleye devam kararı almıştı?

Kamhi doğruladı

DTP İstanbul Milletvekili Cefi Kamhi, Korkmaz Yiğit'in bandını izledikten sonra, Yiğit'in Başbakan Mesut Yılmaz ile yaptığı görüşmeyi doğruladı. Kamhi, ‘‘Korkmaz, benden Başbakan ile görüşmek için yardım istedi. Meclis'te ayaküstü konuştular. Başbakan kendisine 'Çakıcı'yla ilişkin var mı ? Öyle deniyor' diye sordu. O da ilişkisi olmadığını ancak Çakıcı'ya zorunlu olarak ev sattığını söyledi. Türkbank ihalesinin iptalinin yararlı olacağını da söyledi. Yiğit ihaleye girip girmeme konusunda Başbakan’a fikrini sordu. Oylamaya girdik. Bana Korkmaz'ın ihaleye girebileceğini söyledi. Ben de ilettim’’ dedi.

Cindoruk’tan liderler turu

DTP Genel Başkanı Cindoruk, dün liderler turuna çıktı. Amacını, ‘Parlamentoda üretimi artırmak ve siyaset çalışması yapılmasını sağlamak’ olarak ifade eden Cindoruk ile görüşen FP lideri Recai Kutan ''Bu konuda bizim de büyük ölçüde mutabakatımız olacaktır'' dedi. DTP lideriyle makamında görüşen BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise Cindoruk'un önerilerine olumlu yaklaştıklarını vurguladı. Cindoruk, dün CHP lideri Deniz Baykal'ı da ziyaret etti. Baykal, görüşme sonrası Türkiye'de siyasi ahlak hukuku oluşturulmasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, Cindoruk'un bu konuda saygıdeğer bir girişim başlattığını söyledi. Baykal, ‘‘Temel sorunlara yönelik çıkarılması gereken yasalar bugüne kadar çıkarılamadı. Bunların çıkması için Sayın Cindoruk ile görüşbirliği içindeyiz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!