Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevini vermek için TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasını beklediği konuşulurken, Anadolu Ajansı Başkanlık Divanı'nın Perşembe günü oluşmasının beklendiğini yazdı.
Meclis Danışma Kurulu saat 15.30'da Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplanacak. Toplantıda, Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımı belirlenecek. AA'nın haberine göre mecliste yasama ve idari işlerin düzenlenmesinde önemli işlevi olan Başkanlık Divanı'nın belirlenmesi için ilk adım bugün atılacak ancak Divan Perşembe günü oluşacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Divan'ın oluşumunun ardından hükümeti kurma görevlendirmesi yapması halinde, Anayasa gereği 45 günlük süre başlayacak. Hükümet kurma çalışmaları tamamlanırsa Meclis olağanüstü toplantıya çağrılarak 'güvenoylaması' yapılacak.
45 günün sonunda hükümet kurulmamışsa 'erken seçim' kararı alınacak ve içinde 4 partinin yer alacağı seçim hükümeti kurulacak.
15.30'DA TOPLANACAK
TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında gruplardan birer temsilciyle saat 15.30'de toplanarak 'Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımını' ele alacak.
Başkanlık Divanı, hem yasama hem de idari işlerin düzenlenmesinde önemli işleve sahip. TBMM İçtüzüğü uyarınca Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı, başkanvekilleri, idare amirleri ve katip üyelerden oluşuyor. Başkanlık Divanında, siyasi parti gruplarının güçleri oranında temsili sağlanmak suretiyle bir başkan, 4 başkanvekili, 3 idare amiri ve 7 Katip üye olmak üzere toplam 15 üye yer alıyor.
DAĞILIM NASIL OLACAK?
Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa AKP'ye TBMM Başkanı da dahil 7; CHP'ye 4; MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik düşecek. Üye sayısı 16'ya çıktığında AKP'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 2'şer üye düşecek. Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda sorun çıkıyor. Bu durumda AKP'ye 8 ve CHP'ye 4 üyelik düşecek, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura ya da başka yönteme başvurulması gerekecek.
1961 yılında uluslararası bir komisyonda kendilerine düşen üyelik için CHP ve AP arasında, ayrıca 2004 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bağımsız milletvekilleri ile CHP'ye düşen üyelik için kuraya başvuruldu. Ancak MHP Grubu, seçimlerdeki oy oranının daha yüksek olduğunu göstererek kura çekilmesine karşı çıkıyor.
DİVAN 18'E ÇIKARSA
Başkanlık Divanı 24. Dönem'de olduğu gibi 18 kişiye çıkarıldığında AKP'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er; 19 kişiye çıkarıldığında AKP'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er, sayı 20 olduğunda ise AK Parti'ye 9, CHP'ye 5, MHP ve HDP'ye yine 3'er üye düşecek.
TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, yeni dağılım Genel Kurul'a getirilecek. Ancak uzlaşma sağlanamaması halinde grup önerisi Genel Kurul'a taşınabiliyor.
DİVAN PERŞEMBE GÜNÜ BELLİ OLUR
Danışma Kurulu'nun bugünkü toplantısında sayı ve dağılımda uzlaşma sağlanması halinde gruplara belirlenecek bir tarihe kadar üyelerinin isimlerini bildirmeleri istenecek. Genel Kurul'un bugün çalışmaması, yarın Lübnan Tezkeresi'nin görüşülmesi, 9 Temmuz Perşembe günü ise Başkanlık Divanı'nın belirlenmesi bekleniyor.