Hukukçular: Genelge Anayasa'ya aykırı

Güncelleme Tarihi:

Hukukçular: Genelge Anayasaya aykırı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 15:54

Milli Eğitim Müdürlükleri'ne ve üniversitelere verilen 'Kürtçe eğitim' dilekçeleriyle ilgili başta İstanbul olmak üzere bazı illerde soruşturmalar başlatıldı. Bursa'da gözaltına alınan üç kişi tutuklandı. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı bugün bir genelge yayınladı ve dilekçelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü. Anayasa'nın dilekçelerle ilgili maddesi ise, vatandaşların istedikleri konuda başvuruda bulabileceklerini söylüyor. Ortaya çıkan çelişkiyi hukukçulara sorduk:

Haberin Devamı

Prof. Dr. Bakır Çağlar

"İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge, hukuka aykırı. Dilekçe veren insanlar medeni hakların kulanmışlardır. Vatandaşların bu haklarını kullanmaları kısıtlanamaz. Bu tür uygulamalar yasalarla düzenlenebilir. Yasa da böyle bir şeye karşı değil. Genelgede dilekçelerin Anayasa aykırılığı PKK'yla bağlantısına dayandırılıyor. Böyle bir bağlantı kurularak genelge yayınlanması da huku ihlalidir."

Prof. Dr. Süheyl Donay

"Genelgenin kendisi Anayasa'ya aykırı. Böyle bir dilekçe verme hakkı vatandaşların hakkı. Ama dilekçenin sonucu belli, reddedilecek. Çünkü, Kürtçe eğitim Anayasa'ya aykırı ancak 'Kürtçe eğitim' için dilekçe vermek değil. İçişleri Bakanlığı, bu durmda ancak polise talimat vererek bu kişileri adalete teslim edin diyebilir. Adalet Bakanı da dahil hiç bir bakan kanaatini kullanamaz. "

Prof Dr. Ubeyd Korbey

Haberin Devamı

"Dünya görüşüm açısından değerlendirmek gerekirse bence hiç bir başvuru kısıtlanmamalı. Sadece dilekçe verilmiş, zorla değiştirme gibi bir durum sözkonusu değil. dolayısıyla genelge hukuki açıdan yanlış. Ayrıca Anayasa'nın ilgili maddesi değiştirilebilir bir madde. Terör konusunda Türkiye, uzun yıllar büyük problemler yaşadı ve bunlar halen tamamiyle sonuçlanmadı. Dolayısıyla genelgenin hassasiyeti anlamak mümkün. Ama güçlü devlet olmak için böyle şeylerden korkmamak gerekiyor. Bugün ABD'de bir yerde İspanyolca konuşuluyor. Ama hiç kimse İspanyolca'yı yasaklamaya çalışmıyor veya 'bölünürüz' korkusunu taşımıyor. Büyük devlet böyle olunur. Sonuç olarak sorun 'yorgan kavgası'na benziyor. Bir gün yorganı yakarsak, bana göre kavga da bitecek. Artık karar vermeliyiz, 'hukuk devleti mi olacağız?' 'kanun devletimi?'. Kanunları insanlar yapar, hukuk evrenseldir. "

Hukukçu Hasip Kaplan

Genelge Anayasa'nın 74. Maddesi'ne aykırı. Vatandaşlar, istedikleri konuda istedikleri şekilde dilekçe verebilirler. 'Kürtçe eğitim' konusunda verilen bu dilekçe en fazla reddedilebilir. Dilekçe sahipleri tutuklanamaz. Genelge ve gözaltılar hukuka aykırı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!