Hukukçular diyalog istiyor

Güncelleme Tarihi:

Hukukçular diyalog istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 10:12

Frankfurt’ta Türk, Alman ve Avusturyalı bilim insanları tarafından yeni kurulan Türk Alman Hukuk Akademisi, Türkiye ile Almanca konuşan ülkelerdeki hukuku mercek altına alacak.

Haberin Devamı

FRANKFURT’ta Almanca konu­şan ülkeler ile Türk hukuk­çuların birbirleriyle diyalog kurmalarını sağlayacak Türk Al­man Hukuk Akademisi (ADETÜR) kuruldu.

ADETÜR, Türkiye ile Avusturya, İsviçre ve Almanya’da benzer yasalar olmasına rağmen zaman zaman uygulamada farklılık gösteren hukuk sistemini yakınlaştırmayı amaçlıyor.

Akademinin başkanlığı­nı Prof. Dr. Erol Ulusoy, başkan yardımcılığını Prof. Dr. Ansgar Staudinger yapıyor. ADETÜR’ün genel sekreteri ise Dr. Stefan Hibbeler...

Frankfurt Belediyesi’ne bağlı Ekonomik Destek Kurumu’nun merkezinde gerçekleşen tanıtım toplantısına ADETÜR Genel Baş­kanı Ulusoy, Frankfurt Başkon­solosu Ufuk Ekici, Ticaret Ataşesi Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu, Frankfurt Ekonomi Encümeni Markus Frank ile Berlin Üniver­sitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Philip Kunig ile Marmara Üniversitesi Eğitim Görevlisi Dr. Özden Özkaya Ferendeci’nin de aralarında bulunduğu davetiler katıldı.

Ulusoy, Türk ve Alman hukuk sistemleri arasında diyalog kurmayı amaçladıklarını belirte­rek şöyle dedi:
“Roma hukukundan gelen iki hukuk sisteminin uygulamasını da birbirine yakınlaştırmak istiyo­ruz. Aynı temele, kurallara, huku­ki enstrümanlara sahibiz. Ancak farklı nedenlerle hukuk iki ülkede farklı yorumlanabi­liyor. Uygulayıcılar, günün koşullarına, toplumsal şartlara göre farklı algılayıp sonuca gidebiliyorlar. ‘Aynı düzenleme Almanya’da da var, o halde doğrusu bu’ diyerek işlem yapılabiliyor. Ama gerçekte Almanya’da da farklı yorumlanabiliyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de­ki farklı hukuk uygulamaları nedeniyle yatırımlarını ülkeden aldıkları görülüyor. Biz bu tür olayların önüne geçmek istiyoruz. Yeni bir hukuk kuralı yaratmış ol­mayacağız. Onların uygulamasını iki ülkede uyumlu hale getirece­ğiz. Türk ve Alman hukukçular birbirleriyle diyalog kurarlarsa, birbirlerinin verdikleri kararları daha iyi anlarlar. Hukukçuların, avukatların, hakimleri savcıların diyalogunun gelişmesi, kurumsal yakınlaşmaları da beraberinde getirecek.”

Hukukçular diyalog istiyor

Ekonomik Destek Kurumu yöneticisi Oliver Schwabl, Ufuk Ekici, Markus Frank, Erol Ulusoy, Philip Kunig.


TÜRK YERLİ KARDEŞLER BİZİM DE GURURUMUZ

NAZİLERDEN Na­zilerden kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Ankara ile İstanbul Üniversiteleri’nde yirmi yıl ders veren Prof. Dr. Ernst Eduard Hirsch’i günümüz Türk gençle­rinin bile iyi bildiğini kaydeden Berlin Üniver­sitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Philip Kunig, ülkede hukuk fakülte­lerinin hızla arttığını, Türk Alman Üniversi­tesi’nin de iyi şeyler yapacağına inandığını söyledi. Frankfurt Eko­nomi Encümeni Markus Frank da Türk vatan­daşların kente önemli katkılarda bulundukla­rını ifade ettiği konuş­masında, “Örneğin Yerli kardeşler, Frankfurt’ta ürettikleri yalnızca bir oyundan dünyada dört milyo­nun üzerinde oyun sattılar. Bu da bizi gururlandırı­yor” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!