Hukuk savaşçısı emekli oldu

Güncelleme Tarihi:

Hukuk savaşçısı emekli oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Göz uzmanı Prof Dr Celal Erçıkan, üniversitede görevli olduğu sürede personel ve hasta haklarını korumak için sayısız dava açmıştı

Cerrahpaşa İstanbul Üniversitesi'ne girdiği 1949 yılından bu yana sürekli ‘muhalif’ olan ve haksızlığa uğrayan öğretim üyeleri, asistanlar, hastaların hakkını aramak için yasal yollara başvurmaktan kaçınmayan İ.Ü. Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celal Erçıkan, yaş haddinden emekli oldu. Merkezin müdürlüğüne, Prof. Dr. Erçıkan'ın mahkemelik olduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şehirbay Özkan atandı.

50 yıldır haksızlıklarla mücadele eden Prof. Dr. Erçıkan, 1961'de Asistanlar Birliği'nin, 1966'da ise Öğretim Üyeleri ve Yardımcıları Sendikası'nın kurulmasına önayak oldu. Asistanlığa ilk başladığı yıllarda asistanların maaşsız çalıştırılmasına karşı girişimlerde bulunan Doktor Erçıkan, o günlerden bahsederken ‘‘Anayasaya ve ceza kanununa aykırı bir uygulamaydı. Basın toplantısı yaptık, Ankara'ya gittik. Fahri asistanlık uygulaması 1958'de kaldırıldı. Üniversiteye 1 ayda, 270 kişilik kadro verildi’’ diyor. Görev yaptığı sürede, üniversite içindeki hiçbir yolsuzluk ve hukuksuzluğa göz yummadığını, gelecekte de yummayacağını belirtiyor.

Düşmanı çok

Sürekli basın toplantıları düzenleyerek belgelerle iddialarda bulunan, mahkemelere başvuran, başbakanlık müfettişlerini çağıran, cumhurbaşkanlarına yazılar yazmaktan kaçınmayan Prof. Dr. Erçıkan'ın sevenleri kadar sevmeyenleri de oldu. Zaman zaman, ‘Bilimle uğraşmak yerine mahkemelerle uğraşıyor’ diye eleştirildi. Hakkında sayısız soruşturma ve dava açıldı. Tehditler aldı.

Baskılardan yılmayan Prof. Dr. Erçıkan, ‘‘Maalesef bilim ve ahlak müessesesi çatısı altında, hukuki hatalar, ahlaki suçlar, bilimsel skandallar, idari ve mali yolsuzluklar, haksık iktisaplar, siyasilere dalkavukluklar hala en üst derecede devam ediyor’’ diyor.

Rektöre kırgın ayrıldı

Başında bulunduğu araştırma merkezinin oftalmoloji alanında çok sayıda kitap ve yayınları bulunduğunu, çok sayıda yeniliği Türkiye'ye getirdiğini belirten Prof. Dr. Erçıkan, çalışmaları sırasında en son İ.Ü Rektörlüğü'yle karşı karşıya geldiğini vurguluyor: ‘‘Araştırma merkezimiz, Dr. Fazilet Karatum'u Almanya'ya göz bankasıyla ilgili eğitim yapmak üzere, altı ay maaşsız izinle gönderdi. Üçüncü ayın sonunda Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'ndan uyarı aldık. Karatum'un geri gelmesini, aksi halde görevden alınacağını bildirdi. Bunun üzerine arkadaşımız görevinden istifa etti. Göz bankası için alınan 20 milyar liralık cihaz ortada kaldı’’ dedi.

Yaşamını mesleğine ve hukuk mücadelesine adayan Doktor Erçıkan'ın eşi Sevinç Erçıkan da bir hukuk uzmanı. Doktor Erçıkan, 1978'de yaşamını birleştirdiği avukat eşinin hukuk mücadelesinde kendisine büyük destek olduğunu söylüyor. Erçıkan çiftinin tek oğlu da hukuk fakültesinde öğrenim görüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!