Güncelleme Tarihi:
BİLGİ Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri, sosyo-ekonomik nedenlerle hukuki desteğe ve bilgiye ulaşma imkânı olmayan adli mahkûmlara hukuki yardımda bulunuyor. Bugüne kadar 150 öğrencinin gittiği Ümraniye E ve T, Maltepe L1 ve L2, Bakırköy Kadın ve Çocuk cezaevlerindeki yaralama, cinayet, hırsızlık, gasp gibi suçlardan hüküm giyen 474 mahkûma dilekçe, hak arama, tapu, aile sorunları, sosyal yardım gibi alanlarda destek verildi. Adalet Bakanlığının da destek olduğu Hukuk Kliniği’nin yaygınlaştırılması için çalışmalara başladı.
HAKLARINI ÖĞRENİYORLAR
Hukuk Fakültesi 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri, İstanbul’daki cezaevlerine gidiyor. Hukuk Kliniği’nden yardım almak isteyen, adli suçlardan tutuklu ve hükümlülere hoca gözetiminde 9 haftalık hukuk eğitimi veriyor. Mahkûmlar, kendi haklarının yanı sıra Aile, İş ve Ticaret Hukuku dersleri alıyor. Öğrenciler ‘hukuk okuryazarlığı’ konusunda da destek oluyor. 9 haftalık eğitim sonunda mahkûmlara sertifika veriliyor.
YÖNETİM MEMNUN
İlki Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi’nde başlayan eğitim, Ümraniye ve Maltepe’dekilerle devam etti. Cezaevi yönetimleri de durumdan memnun. Çünkü mahkûmlar dilekçe yazımı ve haklarını öğrendikçe başvurularını, şikâyetlerini hukuka ve kurallara uygun şekilde yapıyor, yanlış adreslere yapılan yanlış başvurular nedeniyle zaman kaybı ve olumsuz cevap ihtimali ortadan kalkıyor.
Hukuk Kliniği’nin kurucusu Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, 2 yıl boyunca ABD, Güney Afrika ve Macaristan’daki hukuk kliniklerinin tecrübe ve yöntemlerini inceledi. “Mahkûmların hukuka erişimine destek veriyoruz. Avukat imkânı, gücü ve bilgileri yok. Hukuktan yararlanma düzeyi düşük toplum kesimlerine, hukuk sayesinde sorunlarını çözme ve konumlarını güçlendirici katkı sağlıyoruz” diyor. Hukuk Kliniği, ilk kez 60’larda, ABD’deki George Town Üniversitesi’nde kuruldu. Hukuk Fakültesi öğrencileri, avukat imkânı olmayan ırkçılığa maruz kalan siyahların hak arayışına ücretsiz yardım etti. 1972’de Güney Afrika’da ve Macaristan’da kuruldu. Bilgi Üniversitesi’nde ise 2003’te, geçtiğimiz yaz da Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde seçmeli ders olarak başladı.
Önyargıları ilk haftada kırıldı
-Barış Birol: Ceza Hukuku dersinde öğrendiğim adli suç ve suçluyu çok iyi tanıdım. Ümraniye E Tipi’ne gittim. Başlangıçta mesafeliydiler. ‘Hariçten gazel okuyacaksınız. Ne işe yarayacak’ dediler ama önyargı ilk hafta kırıldı. Kalan 8 hafta çok iyi geçti.
-Barış Ozan Polat: Tüm koğuşun Kavak Yelleri dizisini seyrettiğine tanık oldum. Çocuğunu göstermeyen eşini öldürmek isteyen mahkûmu, yasal haklarını öğretip ikna etme mutluluğunu yaşadım.
-Neda Şenses: Bir mahkum çok etkiledi beni. ‘Zamanında suç işledim. Durumum yoktu. Çıktıktan sonra bulaşıkçılık bile yapamadım. Sabıkamı gördükten sonra kimse iş vermedi. Suça tekrar öyle itildim.’
-Hazal Algan: İlk derste hayattan soğusam da her şey yoluna girdi. İnsanlığımı ve duygularımı yitirmeden profesyonelleşmeyi öğrendim. Bir mahkûm karısına şiddet uyguladığını benden gizledi. ‘Hakkımda kötü düşünmeni istemedim. Bir daha yapmayacağım. Senin gösterdiğin yollardan gideceğim’ dedi.