Hubble'ın yerine yeni uzay teleskobu

Güncelleme Tarihi:

Hubbleın yerine yeni uzay teleskobu
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 11, 2002 11:37

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2010’da Hubble’ın yerine yeni uzay teleskopu (NGTS) teknolojisini seçti. 20 yıllık hizmetini dolduran Hubble’ın yerine geçecek uzay teleskopunun en önemli parçası kabul edilen kızılötesi kamera, Tucson’daki Arizona Üniversitesi’nden Dr. Marcia Rieke başkanlığında oluşturulan özel sektör ve üniversite araştırmacıları tarafından üretilecek.

NASA’nın açıklamasında, yeni teleskopun görevinin Hubble’ın görebileceÄŸinden daha da uzaÄŸa, ilk yıldız ve galaksilerin oluÅŸtuÄŸu dönemde evrenin merkezine doÄŸru gitmek olduÄŸu belirtilirken, bunu yapabilmek için NGST’nin Hubble’da ÅŸu anda bulunan aynadan 2 kat daha büyük olan, çapı6 metrelik bir ana ayna aracılığıyla ışığı geniÅŸ olarak algılama kapasitesine sahip olacağı ifade edildi.Â

NASA ayrıca, yakın ve orta menzil kızılötesi dedektörler sayesinde gelecek kuşak teleskopun çok uzaklardaki, milyarlarca ışıkyılı ötelerdeki gök cisimlerinin ışığını da görebileceği sözünü verdi. NGST’nin, şu anda kullanılan teleskopların algılayabildiğinen 400 kat daha belirsiz cisimleri bile seçebileceği, bu cisimler arasında, 12 milyar yaşında olduğu sanılan evrenin yalnızca 1 milyon yaşındayken oluşumlarını tamamlayan yıldızların bulunduğu belirtiliyor. 


Adını, Güneş Sistemi ve Dünya’nın da mensubu olduğu 100 bin ışık yılı çapındaki Samanyolu Gökadası ötesi astronominin kurucusu olarak kabul edilen Amerikalı gökbilimci Edwin Powell Hubble’dan (1889-1953) alan ve 12 yıldır ortalama 600 km yükseltideki Dünya yörüngesinde görev yapan Hubble Teleskopu, 2010’a kadar hizmet verdikten sonra, Washington’daki Ulusal Havacılık-Uzay Müzesi’nde kendisine ayrılan yeri almak için Dünya’ya getirilecek.
 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!