Güncelleme Tarihi:
17 ve 25 Aralık soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkında başlatılan disiplin soruşturmasında HSYK başmüfettişi Ömer Kara, “Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri” iddiasıyla rapor hazırlamıştı. Başmüfettiş Kara, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’e meslekten ihraç, Ali Güngör’e ise yer değiştirme cezası verilmesini talep etmişti.
ÖNCE TEDBİR TALEBİ GÖRÜŞÜLDÜ
Daire bu sabah 9.30’da 4 savcı hakkındaki iddiaları ve tedbir talebini görüşmek üzere toplandı. Daire, soruşturma kapsamında ilk olarak dört savcının açığa alınıp alınmayacağına ilişkin tedbir talebini karara bağladı. Daire 5’e karşı 2 oyla dört savcının soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa almasına karar verdi.
DİSİPLİN KARARI YENİ YILDA
HSYK yetkilileri, Hürriyet Dünyası’na, bu hafta son toplantıyı yaptıklarını, daha sonra dört savcıya ilişkin disiplin kararlarının ve diğer soruşturma dosyalarının da görüşüleceğini söylediler. HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporunu değerlendirecek ve disiplin yönünden karar verecek. Rapordaki görüş doğrultusunda karar verilirse, 17 ve 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılara ihraç kararı çıkabilecek. Kurul, Dubai tatiline ilişkin iddia dışında 17 ve 25 Aralık’taki gözaltı ve el koyma işlemlerini “yargı yetkisi” kapsamında görürse, alt ceza ya da ceza verilmemesi yolunda karar da alabilecek.
İŞTE O RAPOR: ÖZ’E DUBAİ TATİLİNDEN İHRAÇ
Raporda, Savcı Öz’ün Dubai tatilinin parasını işadamı Ali Ağaoğlu’nun ödemesi ve kanunsuz imar değişikliği talepleri yüzünden meslekten ihraç edilmesi istendi. HSYK 2. Dairesi’ne gönderilen raporda, Savcı Zekeriya Öz’ün 18 Aralık’ta Emniyet Müdürlüğü’ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği savunuldu. Fatih Belediyesi’ni baskı altına almaya çalıştığı öne sürülen Öz’ün, yılda 25-30 kez yurtdışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doların da işadamı Ali Ağaoğlu’na ödettirildiği ifade edildi.
Raporda, Savcı Celal Kara’nın ise 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği kaydedildi. Salih Kaan Çağlayan’ın ifadesinin sadece 4 dakika, Barış Güler’in 7 dakika ve Mustafa Demir’in ise 14 dakika sürmesi de buna delil olarak gösterildi.
YÜZGEÇ DELİLSİZ GÖZALTI YAPTI
3 farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Yüzgeç’in ise “17 Aralık darbe girişiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduğu” öne sürüldü. Yüzgeç’in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı, ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’ya bilgi vermeden arama ve gözaltı yaptığı belirtildi. Başmüfettiş Kara, 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürütürken görevden alınan ve Tekirdağ’a düz savcı olarak atanan Savcı Muammer Akkaş hakkında yürüttüğü soruşturmada, Akkaş’ın da meslekten ihracını istemişti. Raporda, Savcı Akkaş aleyhine 25 Aralık soruşturmasını yürüten Savcı İsmail Uçar, İdris Kurt, eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı’nın yerine atanan Mali Şube Müdürü Hakan Sıralı’nın ifadelerine yer verilmişti.
Savcı Muammer Akkaş'ın görüntüsü;
Savcı Zekeriya Öz'ün görüntüleri;