Güncelleme Tarihi:
22’Sİ SAVCI 32’Sİ HAKİM
HSYK’nın soruşturma izni kapsamında 22’si savcı 32’si hakim 54 yargı mensubu hakkında soruşturma yapılacak. Soruşturma sonrasında bu hakim savcılardan bazılarının ihracının gündeme gelebileceği belirtildi. HSYK’nın, aralarında bürokrat ve siyasetçilerin de bulunduğu binlerce kişinin usulsüz dinlenmesine onay veren ve silahlı örgütünü gösteren belge olmadığı halde bin 348 kez dinleme kararı verip 950 kere uzatan 54 hakim ve savcı için bu izinle ihraç sürecini başlattığı belirtildi.
SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI
Gazetelere yansıyan haberlere göre, devletin içinde yapılanan paralel bir örgüt, “Selam Tevhid-Kudüs Ordusu” adı altında 7 binden fazla kişiyi dinledi. Aralarında siyasiler, Başbakan Erdoğan’ın yakın çevresi, bakanlar, gazeteciler, işadamları, sanatçılar, bürokratlar ve sivil toplum yöneticilerinin de bulunduğu 7 bin kişiyi 2011 yılından itibaren üç yıl boyunca dinledi. HSYK 3. Dairesi, medyadaki haberleri ihbar kabul ederek, inceleme izni vermişti. HSYK müfettişleri hakim ve savcılarla ilgili incelemelerini tamamladılar ve soruşturma izni verilmesini talep ettiler.
KİMLERE SORUŞTURMA AÇILDI
HSYK 3. Dairesi de dün müfettiş raporu doğrultusunda “Selam ve Tevhid Terör Örgütü” soruşturmasını başlatan dönemin özel yetkili savcıları Adem Özcan ve Adnan Çimen’le birlikte, aralarında Şike Savcısı Mehmet Berk, 17 Aralık Savcısı Celal Kara, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, 25 Aralık ve Dink soruşturması savcısı Muammer Akkaş ile Ergenekon savcılarından Cihan Kansız’ın da bulunduğu 22 savcı ve Yargıtay üyeliğine seçilen Resul Çakır’ın yanı sıra Hakim Süleyman Karaçöl ile birlikte toplam 32 hakim hakkında soruşturma izni verdi. Bu izin çerçevesinde hakim ve savcıların savunmaları alınacak. Bu savunmaların tamamlanmasının ardından 54 hakim ve savcıya usulsüz dinleme yaptıkları ve bu yönde kararlar verdikleri gerekçesiyle ihraca kadar gidebilecek disiplin cezası verilip verilmeyeceğine HSYK 2. Dairesi’nce karar verilecek.
İŞTE MÜFETTİŞ RAPORU
Bir bölümü Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda da görev alan hakim ve savcılarla ilgili müfettiş incelemesi geçen yıl Mart ayında başlamıştı. HSYK müfettişleri, 110 klasörden oluşan soruşturma dosyasını incelediler. Dosyada silahlı terör örgütünün varlığını gösteren hiçbir belge olmadığını belirleyen müfettişler, örgüt adına birlikte veya tek başına nerede ve ne şekilde eylem gerçekleştirildiği veya gerçekleştirileceğine dair herhangi bir bulguya rastlamadı. Dosyada herhangi bir suç ve suç unsuru tespiti olmadığı belirlendi. Buna rağmen 54 hakim ve savcı bin 348 kez dinleme kararı verdi. Bu kararlar 950 kez uzatıldı. Müfettiş raporuna göre, binlerce kişinin dinlenmesine onay verilirken, soruşturmada inisiyatif tamamen emniyete bırakıldı. İnternet sitelerindeki haberleri delil olarak kabul edildi. 78 kişiye fiziki takip kararı, 10 tane dernek ve vakıf için usulsüz dinleme kararı verildi.
ÜÇÜ MESLEKTEN İHRAÇ EDİLMİŞLERDİ
Eski savcı Muammer Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, 25 Aralık soruşturması sonrasında Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na savcı olarak atanmış, HSYK tarafından önce tedbiren görevden uzaklaştırılmış, 12 Mayıs 2015 tarihinde de meslekten ihraç edilmişti. Hakim Süleyman Karaçöl ise İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakimken 25 Aralık soruşturması sonrası Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı’na hakim olarak atanmış, HSYK tarafından önce tedbiren görevinden uzaklaştırılmış, 12 Mayıs 2015 tarihinde de meslekten ihraç edilmişti. Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken 17 Aralık soruşturması sonrası Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na savcı olarak atanmış, HSYK tarafından öne tedbiren meslekten uzaklaştırılmış, 12 Mayıs 2015 tarihinde de meslekten ihraç edilmişti.