Güncelleme Tarihi:
YARGITAY Başkanlığı’ndan 38 kişi adaylık için belge talebinde bulundu. Bunlardan 10’unun TBMM Başkanlığı’na HSK adaylığı için resmi başvuru yaptığı belirlendi. Bu isimler arasında Yargıtay Genel Sekreteri Yaşar Şimşek, üyeler Yusuf Ziyarettin Cenik, Mustafa Kurtaran, Mustafa Abdullah Coş, Rıdvan Gündoğdu, Mehmet Bülent Selçuk, Hakan Yüksel, Seydi Kahveci, Fatma Feyza Şahin, Alp Arslan yer aldı.
DANIŞTAY’DAN ÜÇ ADAY
Mevcut HSYK üyelerinden Danıştay üyesi Emin Sınmaz’ın yanı sıra Danıştay üyeleri Hasan Odabaşı ve Cafer Ergen de başvuruda bulundu. Ergen ve Odabaşı son HSYK seçimlerinde Yargıda Birlik Derneği adayları arasında yer almıştı. Sınmaz, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan HSYK üyelerinden Şaban Işık’ın yerine yedek üyelikten asıl üyeliğe gelmişti.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Meclis Başkanlığı, adayların başvurularını Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’a gönderecek. Komisyon, her bir üyelik için 3 adayı, üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu aranacak. Bu oylamada aday belirlenemezse, her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasında ad çekme usulüyle aday belirleme işlemi tamamlanmış olacak. TBMM Genel Kurulu, komisyonca belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapacak. Birinci oylamada üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması durumunda ikinci oylamada üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi gerçekleştirilecek. Yeni HSK’da MHP’ye iki kontenjan ayrılacağı, MHP’nin ise 4 kontenjan istediği kulislerde öne sürülüyor.
Yeni isim
22 üyeli 3 daireli HSYK’nın adı HSK oldu. 13 üye ve iki daireli HSK’nın 3 üyesi birinci sınıf adli yargı hâkim ve savcıları arasından, 1 üyesi birinci sınıf idari yargı hâkimleri arasından cumhurbaşkanınca; 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçilecek. Kurulun
başkanı adalet bakanı olacak, müsteşarı da
doğal üye sayılacak.