Hrant Dink Vakfı: Hürriyet, nefret söylemi kullanmayan 3 gazeteden biri

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink Vakfı: Hürriyet, nefret söylemi kullanmayan 3 gazeteden biri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2013 17:35

HRANT Dink Vakfı tarafından hazırlanan raporda, Hürriyet Gazetesi Gezi olayları sırasında nefret söyleminde bulunmayan üç gazeteden biri seçildi.

Haberin Devamı

Hrant Dink Vakfı’nın, “Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi” adlı çalışma kapsamında hazırladığı rapor yayımlandı. 2013’ün Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında basılan haber ve yazıların değerlendirildiği raporun ilk bölümünde dinî ve etnik gruplar ile kadınlar ve LGBT bireylere ilişkin içerikler değerlendirildi. Metnin ikinci bölümü ise Gezi Parkı olaylarının 1-7 Haziran arasında medyada nasıl değerlendirildiğine ilişkin verilere yer verildi.

Raporda, Gezi olayları sırasında nefret söyleminde bulunmayan gazeteler arasında Hürriyet, Taraf ve Radikal gösterildi. Raporun sonuç kısmında şu bilgilere yer verildi: “Gezi Parkı Olayları hakkında yazılı basında yayımlanan tüm haber, köşe yazısı, manşet, röportaj, yorumları inceleyen bu çalışmada, medya araştırmalarında sıkça başvurulan içerik analizi yöntemi kullanılmış ve araştırmanın veri toplama safhası 1-7 Haziran 2013 olarak sınırlandırılmıştır. Belirlenen tarihler kapsamında elden taranacak gazeteler, “eylemlere eleştirel yaklaşan” kategorisinde Sabah, Habertürk ve Yeni Şafak, “eylemleri destekleyerek yaklaşan” kategorisinde Sözcü, Taraf, Özgür Gündem ve “özellikle bir duruş belirtmeyen” kategorisinde Zaman, Hürriyet ve Radikal olarak belirlenmiştir. Taraf, Radikal, Sözcü ve Hürriyet gazetelerinde yayımlanan temkinli içeriklerin dışında kalan içeriklerin Gezi Olayları’nı destekleyen nitelikte olması bu dört gazetenin de Gezi Olayları hakkında olumlu bir yayın politikası benimsediklerini göstermektedir.”

Raporda, Gezi eylemlerini destekleyen, desteklemeyen ve tarafsız kalan gazeteler de kategorilere ayrıldı. Raporda, gazetelerin olaylara eleştirel ya da destekleyen bir tavırla yaklaşan içeriklerinin oranları, Gezi Olayları hakkındaki yayın politikaları hakkında önemli ipuçları verdiği belirtildi. Raporda gazetelerle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Eylemlere eleştirel yaklaşan gazeteler: Yeni Şafak, Sabah; Eylemleri destekleyerek yaklaşan gazeteler: Hürriyet, Radikal, Özgür Gündem, Taraf, Sözcü; Özellikle bir duruş belirtmeyen gazeteler: Zaman, Habertürk. Araştırma verilerine göre, haber içeriklerinin dağılımına bakıldığında haber servisleri çoğunlukla bilgilendiren haber yapmayı tercih ederlerken, köşe yazarları eylemleri destekleyen ya da eleştiren fikirlerini açıklamakta daha net davranmışlardır. Örneğin; Radikal, Hürriyet, Sözcü ve Taraf köşe yazılarında %76.1, %80, %96.9, %66 oranlarında eylemleri destekleyen içerikler yayımlamışlardır.”

BAKMADAN GEÇME!