HP'den süper hızlı bilgisayar

Güncelleme Tarihi:

HPden süper hızlı bilgisayar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2002 12:08

Hewlett Peckard (HP), Amerikan Enerji Laboratuvarı'na dünyanın en hızlı Linux tabanlı süper bilgisayarlarından birini sağlamak üzere bir anlaşma yaptıklarını açıkladı. HP ve Amerikan Enerji Departmanı’na bağlı Kuzeybatı Pasifik Milli Laboratuvarı, 24,5 milyon dolar değerinde bir HP süper bilgisayarı alınması için anlaşma yaptıklarını açıkladılar.

HP’nin laboratuvara sağlayacağı bu çözümün, araştırmacıların önemli bilimsel sorunlara cevap bulabilmeleri için hesapsal bilimleri kullanmalarına olanak tanıyacağı belirtiliyor. Çözüm, hayata geçirildikten sonra, dünyanın en hızlı ve en güçlü Linux tabanlı süper bilgisayarı olarak hizmet verecek.

1.400 yeni nesil Intel(r) Itanium(tm) işlemcisinden oluşan yeni HP süper bilgisayar çözümünün, 8,3 teraflop’tan fazla bir maksimum performans sağlaması bekleniyor. Bu da çözümün ortalama bir bilgisayardan 8 bin 300 kez daha hızlı işlem yapması anlamına geliyor. Şu anda bir ayda tamamlanabilen işlemlerin bu yeni sistemde bir günde gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.


ABD Enerji Bakanı Spencer Abraham, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:  

 
“Amerikan Enerji Bakanlığı’nın artık biyoloji ve çevre araştırmalarında hayati öneme sahip çalışmaları gerçekleştirmek üzere dünyanın en güçlü Linux tabanlı bilgisayarına sahip olduğuna çok memnunum.”


2003 yılında faaliyete geçirilmesi planlanan süper bilgisayarın, laboratuvarda 1997 yılında kurulan ve şu anda faaliyette olan mevcut bilgisayardan 30 kat daha fazla hıza, 50 kat daha fazla disk alanına ve 10 kat daha fazla belleğe sahip olması bekleniyor.


Bu çözüm sayesinde bilimadamları, hayat bilimleri, yüzey altı taşımacılığı, madde tasarımı, atmosfer kimyası ve yanma gibi alanlarda yeni buluşlar yapmak için temel oluşturan karmaşık kimyasal problemler üzerinde çalışabilecekler. Bunun yanı sıra, süper bilgisayarı jeokimya ve biyokimya; radyoaktif ve kimyasal atık tespiti; veri depolama ve yönetimi; sistem biyolojisi; genetik, madde bilimi; kimyada ve bilgisayar biliminde temel çalışmalar ve kataliz konusundaki çalışmalarda kullanacaklar.
  
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!