Güncelleme Tarihi:
Höşmerim, Balıkesir yöresinde (özellikle de Havran ilçesi) 500 yılı aşkın bir süredir yapıldığı bilinen bir tatlıdır. Höşmerimin ilk defa Orta Asya'dan göç yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı sanılmaktadır. Höşmerim tatlısı peynir tatlısı olarak da bilinir. İşte, höşmerim tatlısının tarifi.
Malzemeler
1 su bardağı yağlı tuzsuz taze peynir (tuzsuz rendelenmiş dil peyniri de olur)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 su bardağı kadar toz şeker
Çok az safran (arzuya göre)
Süslemek için fındık, fıstık veya ceviz
Hazırlanışı
Yağlı tuzsuz taze peyniri, kabartma tozunu ve yumurta sarısını kısık ateşte yağı çıkıp bal rengi alana kadar pişirin. Kıvama geldikten sonra irmik, un ve toz şeker ilave edip şeker eriyene kadar karıştırın. Höşmerimin sarı olması için çok az safran koyabilirsiniz.
Soğuduktan sonra fındık, fıstık veya ceviz ile ikram edebilirsiniz.