Hoşgörü dansı

Güncelleme Tarihi:

Hoşgörü dansı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 00:00

Yandaki fotoğraf İstanbul’da, alttaki fotoğraf Makedonya’nın başkenti Üsküp’te çekildi.

İki tarihi kentte çekilen fotoğrafların farkı, birinde hoşgörü, diğerinde düşmanca bir tutumun olmasıydı. Mevlana’nın doğumunun 800. yıldönümü şerefine Aya İrini Müzesi’nde yapılan sema ayini, dünya medyasına böyle yansıdı. Uluslararası haber ajansı Associated Press’in yayına koyduğu fotoğrafta, Hıristiyanlığın sembolü haç ile Müslümanlığın Batı’da en iyi bilinen simgelerinden semazenler aynı kareye girdi. Altıncı yüzyılda Bizans kilisesi olarak kullanılan yapının kubbesindeki haç ve rengarenk tennureleriyle sema eden dervişler, "Mevlevi hoşgörüsünün" en anlamlı örneğini sergiledi.

Türk çarşısına Türk düşmanı

MAKEDONYA’nın başkenti Üsküp’te pek çok tarihi iş yeri, cami, hamam ve hanı bünyesinde barındıran Tarihi Türk Çarşısı’nın girişine, İslamiyeti terkederek devlete isyan eden İskender Bey’in (Gjergi Kastrioti) at üstündeki dev heykelinin dikilmesi Üsküp’teki Türk ve Müslümanları rahatsız etti. Makedonya’daki Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, geçen yıl Makedonya Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle yaptırılan heykel için "Bu heykelin buraya konulması uygun olmadı" dediler. Üsküp’te üyelerinin çoğunluğu Arnavut olan Merhamet Derneği ile El-Hilal Derneği yetkilileri ise şunları söylediler: "Arnavutların tarihinde İskender Bey dışında birçok kahraman var. İslamiyet’i terk etmiş ve devlete isyan etmiş kişinin heykelinin dikilmesi, Türk kardeşlerimizi olduğu kadar bizleri de rahatsız etmiştir. Böyle bir heykelin Türk Çarşısı’nın girişine dikilmesini, burada bir arada yaşayan iki halk arasına atılmış fitne olarak değerlendiriyoruz."

İhanet etmişti

/images/100/0x0/55eaf0cef018fbb8f8a08712
1404 yılında Arnavutluk’ta doğan ve Osmanlı sarayında yetişen Gjergi Kastiroti’nin adı Fatih Sultan Mehmet’in babası II. Murad zamanında "İskender Bey" olarak değiştirildi. Fatih Sultan Mehmet’le aynı hocalardan ders alan İskender Bey’e, daha sonra Sırbistan ve Anravutluk Sancak Beyliği verildi. Arnavutluk’un özerk yönetimi isteği kabul edilmeyince Osmanlı’ya savaş açan İskender Bey Hıristiyan oldu. 25 yıl boyunca Osmanlı ile savaştı. Papa 3. Kalikst’in "Osmanlı akıncılarını bozguna uğrattığı için Mukaddes Mekanın Genel Komutanı" unvanı verdiği İskender Bey, 1468’de öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!