Hoşgeldin Nuh’un ambarı

Güncelleme Tarihi:

Hoşgeldin Nuh’un ambarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1999 00:00

Rezzan HASANBEŞEOĞLU
Haberin Devamı

Hava, su, toprak kirleniyor, soylar tükeniyor...Doğaseverler ise hazırlıklarını yapıyorlar. Ambar dolu. Artık doğadan çalmak yerine doğayla alışveriş yapmanın tam zamanı’’ diye davet ediyordu Nuh'un Ambarı. Beyoğlu'nda yüzde yüz doğal ürünleri bulabileceğiniz nostaljik kafeterya, alışveriş ve kültür merkezi Nuh'un Ambarı 3 Mart'ta pek lezzetli bir açılışla doğaseverleri kucakladı.

Ekolojik ürün dükkanlar zincirine böylece bir yenisi eklendi. İlki Bodrum'daki Buğday, ardından Ankara'daki Harman ve İstanbul'a layık Nuh'un Ambarı. Bursa ve Marmaris sırada. Şirin merkezin ilk akşam heyecanını paylaşanlara enfes salatalar, aşureler, peynir çeşitleri ve bitki çayları ikram edildi. Çağdaş, sağlıklı, çevreci, bilinçli, insancıl yaşamı ilke edinenlerin buluştukları Nuh'un Ambarı, Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin(DHKD) de kurucuları arasında yer aldığı Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın İstanbullulara armağanı.

Böyle bir merkezin fikir babası ve sorumlusu gencecik, hayat dolu, sempatik, yakışıklı Viktor Ananias. Bodrum'da Buğday'la bu işe girişen Ananias'ın annesi Türk, babası Şili'den. Doğduğundan beri vejeteryan ve köyleri dolaşıp Nuh'un Ambarı'na has ürünler toparlıyor. Nuh'un Ambarı fikri Haziran 1998'de ortaya atılıyor. İstanbul'un kontes semti Beyoğlu seçiliyor ve Viktor 2-3 gönüllüyle birlikte kısa sürede toparlıyor. Biyolojik çeşitlilikten yola çıkıldığından önce Nuh'un Gemisi adı öneriliyor, sonra dükkan olduğundan Nuh'un Ambarı'nda karar kılınıyor. Mimarisi de ekolojik Nuh'un Ambarı'nın. Kışları sıcak, yazları serin tutan kerpiç ve ahşapla inşa edilmiş.

Viktor'un yanı sıra şimdilik 5 kişiyle yardımcı oluyorlar sizlere. Hemen girişte dizi, dizi kavanozlar, çanaklar, çömlekler, tahta kaşıklar şenlendiriyor, ferahlatıyor yüreğinizi, iştahınız açılıyor. Aklınıza gelebilecek her baharat, hububat, tam pirinç, bal, pekmez, pirinç unu, patates unu, soya unu, beyaz börülce, zeytinyağı, organik kuru meyvalar, doğal sabunlar (papatya, karanfil, tarçın, defne sabunları), masajda, bakımda kullanılan uçucu yağlar, ham kumaştan tekstil ürünleri, kurutulmuş dolmalık patlıcanlar, sivri biberler, dönüşümlü kağıttan kırtasiye çeşitleri.

Arka taraf mutfak bölümü ve bir ay içinde vejeteryan menü kesinleşiyor. Üst kat demlenme, bilgilenme alanı. 40 kişilik toplantı salonunda o gece Salihli'nin Gökeyüp köyünde iki bin yıldır aynı, özel teknikle, o güzelim topraktan yaratılan çömleklerin hikayesini izledik, dinledik. Bu salon DHKD'nin çalışmaları, ülke ve dünya gündemindeki çevre konularına, doğal beslenmeye dair seminerler, sergiler, saydam gösteriler gibi etkinliklerle zengin bir takvimi sunacak sizlere. Elde edilen gelir DHKD'nin yeşil projelerine finansman sağlayacak.

Hepimiz tüketim çılgınlığından payımızı alıyoruz. Artık herşey ayağımıza geliyor. Üretmeden sadece tüketiyoruz. Doğadan uzaklaştıkça, üretimden de uzaklaşıyor ve vermeden sadece almaya başlıyoruz. Doğadan çalmak üzerine kurulmuş genel tüketim alışkanlığından sıyrılmak ve ‘‘doğadan çalmak’’ yerine ‘‘doğayla alışveriş’’ felsefesini benimsemek istemez misiniz? O zaman adresiniz Nuh'un Ambarı. Rahmetli babam Remzi Hasanbeşeoğlu'nun bakkal dükkanını çağrıştıran Nuh'un Ambarı'na ilk fırsatta uğramanızı, o eski, hoş tatlarla buluşmanızı, hayatın keyfini çıkartmanızı öneririm.

Adres: Yeni Çarşı Cad. No.54 (Galatasaray Lisesi Yanı)

Tel:212-292 92 72

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!