Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mayıs günü gittiği Hopa’da genel seçimlerle ilgili mitinge katılmış, ilçeden ayrılırken çıkan olaylardan sonra gözaltına alınarak Erzurum’a getirilen 31 kişiden 12’si tutuklanmıştı. Erzurum H Tipi Cezaevinde tutulan 12 kişi hakkında, 'terör örgütü üyesi olmak ve propagandası yapmak', 'kamu malına zarar vermek', 2görevli memura mukavemet', 'toplantı ve gösteri yasasına aykırılık' suçlarından Erzurum Özel Yetkili Mahkemede açılan davada, 'terör' suçlaması bulunmadığı için yetkisizlik kararı verilerek dosya Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu, 11 Ağustos günü hazırladığı iddianameyle 12 tutukludan 7’si hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan dava açtı. Özel Yetkili 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4.5’ar yıl hapis cezası istemiyle bu suçtan tutuksuz yargılanan Ali Aksu, Erhan Köse, Görgü Demirpençe, İbrahim Aksu, İdris Akbıyuk, Önder Öner, Şafak Ustabaş bugün ikinci kez hakim karşısına çıkarıldı.
SAVCI BERAATLERİNİ İSTEDİ
İlk duruşmada sanık avukatlarının duruşma sırasında yazılanları görmek için isteği monitörlerin yerleştirildiği mahkemede önce tutuklular ile avukatlarına Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bayram’ın hazırladığı mütalaa yazılı olarak dağıtıldı. Dosya içerisinde bulunan görüntü CD’lerinde sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığına dikkati çeken Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bayram, sanıkların terör örgütü propagandası yapmak suçundan ayrı ayrı beraatlerini uygun gördüğünü bildirdi. Cumhuriyet Savcısı Bayram’ın mütalaa üzerine Mustafa Kahya başkanlığındaki Özel Yetkili mahkeme, 7 sanığın da beraatini uygun gördü.
KARARA ALKIŞ
Beraat kararı, mahkemeyi izlemeye gelen sanık yakınları tarafından alkışla karşılandı. Böylece Erzurum Özel Yetkili 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hopa olayları ile ilgili olarak dosya kalmadı.
Mahkemenin sona ermesinin ardından Avukat Özlem Gümüştaş, yargı makamının özgürlük yönünde karar verdiğini belirtti. Yargı sürecinin bundan sonra Hopa’da devam edeceğini kaydeden Avukat Gümüştaş, özel görevli mahkemelerin olağanüstü yargılama ve soruşturma usullerinin, özgürlüklerin önündeki en büyük engel olduğunu ileri sürdü. Özlem Gümüştaş, "Hopa halkının demokratik tepkisini ortaya koyduğunu ve eylemde haklı olduklarını düşünüyoruz. Onlar dereleri korumak için HES’lere tepki eylemi gerçekleştirmişler. Aynı kararı Hopa’da alacağımızı düşünüyoruz" dedi.
İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş da, insan haklarını korumak, ihlallerine engel olmak amacıyla, ceza yargılamasının hukuka uygun yürümesi için özel görevli mahkemelerin kaldırılması yönünde mücadele etmenin tüm hukukçuların görevi olduğunu söyledi.
SANIKLARDAN ISLIKLI SEVİNÇ
Öte yandan sanıklar Adliye sarayından çıkarken beraat kararını ıslık çalarak kutladı. Aynı şekilde yakınları da ıslıkla karşılık verdi. Sanıklar, cezaevi otobüsü ile giderken de ıslık çalmaya devam etti. Sanıklardan Şafak Ustabaş’ın anne- babası Sevim- Erdinç Ustabaş, adeletin yerini bulacağından emin olduklarını söyledi ve sevinç gözyaşı döktü.
Tutuklu sanıklar ayrıca görevli memura mukavemet, izinsiz gösteri ve kamu malına zarar verme suçlamalarıyla Hopa’da yargılanıyorlar.
MAHKEME ÇIKIŞI AÇIKLAMALAR
Sanıkların avukatlarından Özlem Gümüştaş, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerini “Hopa Davası Avukatları” olarak tanımladıklarını söyledi.
Gümüştaş, “Yargılamanın Erzurum ile ilgili bölümünü bitirmiş olduk. Nihayet yargı makamı özgürlük yönünde bir karar verdi. Buradaki yargılama beraatle sonuçlandı. Şimdi Hopa'daki süreci takip edeceğiz. Biz Hopa halkının demokratik tepkisini ortaya koyduğunu düşünüyoruz. Yaptıkları eylemde haklı olduklarını düşünüyoruz. HES'lere karşı bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Dere ve çaylarını korumak için bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Bunları demokratik bir toplum olmanın zorunlu unsurları olarak görüyoruz” dedi.
İzmir Baro Başkanı Pekdaş da, davanın Erzurum'da açılmasının manidar olduğunu dile getirerek, “Eğer ortada bir suç varsa suç yeri Hopa'dır. Örgüt üyeliği iddiasıyla dosya Erzurum'a getirildi. Örgüt üyeliği ve örgüt propagandasının da olmadığı belli oldu. Dosya örgüt üyeliğinden düşürüldü” şeklinde konuştu.