Hong Kong'da ikinci Normandiya çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Hong Kongda ikinci Normandiya çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl İngiliz egemenliğinden kurtulup Çin'e bağlanan Hong Kong'ta olağanüstü büyük boyutlarda bir mühendislik ve planlama harikası gerçekleştirildi. Hong Kong'un eski havaalanından sökülen donanım parçaları, tam 1100 araçla bir gecede, 30 kilometre uzaktaki yeni havalanına taşınıp monte edildi ve hemen uçak seferlerine başlandı.

Hong Kong'un ada üzerine kurulu yeni havalimanı, olağanüstü bir çalışmayla bir gecede kuruldu ve dün faaliyete geçti. 20 milyar dolara mal olan yeni havaalanı Çek Lap Kok, tam 1100 araçla denizden, karadan ve havadan eski havaalanı Kai Tak'tan taşınan donanımla kuruldu..

Yeni havaalanının kurulması için yarış, önceki geceyarısı tarifeli son uçağın Kai Tak'tan havalanmasıyla başladı ve ışıkların söndürülmesiyle birlikte, olağanüstü bir faaliyetle yüklenen araçlar, yeni havaalanına doğru harekete geçti. 1100 aracın, 30 kilometre uzaklıktaki adada bulunan yeni havaalanına adeta akması, İkinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin gerçekleştirdiği ünlü ‘‘Normandiya Çıkarması’’na benzetildi. Bir gecede kurulan havaalanı, hem Hong Kong'un 156 yıllık İngiliz yönetiminden sonra Çin egemenliğine geçişinin birinci yılını kutlamasına yetiştirildi, hem de ertesi günkü ilk tarifeli uçağın inişine hazır duruma getirildi.

EN BÜYÜK TERMİNAL

Eski havaalanından taşınma işlemi tam 18 ayda planlandı. Planlama çalışmalarında, lojistik konularında uzman bir İngiliz emekli albay danışman olarak görev aldı. Havaalanının altyapısı için, yeni yolların yanı sıra, 1300 metre uzunluğunda bir asma köprü de inşa edildi. Dev boyutlardaki Çek Lap Kok Havaalanı, Japonya'daki Kansai Havaalanı'ndan sonra dünyanın en pahalı ikinci havaalanı. Yeni havaalanı, dünyanın en büyük terminaline, en büyük alışveriş merkezine ve en büyük oteline de sahip.

Eski havalanı Kai Tak'a uçaklar, deniz üzerinden süzülüp düşüyormuş gibi çatıları sıyırarak ve yürekleri ağızlara getirerek iniyordu. Son uçak törenle uğurlandıktan sonra eski havalimanının ışıklarını söndürürken, duygusal anlar yaşandı. 73 yıldır hizmet veren alana gelen binlerce kişi, uçakların son kalkışlarını izlediler ve video kameralarla, fotoğraf makineleriyle kaydettiler. Havaalanı oteli, meraklılar için özel ücret uyguladı. Kai Tak'tan kalkan son uçak, Londra'ya giden Cathay Pasific Havayolları'na ait jumbo jet oldu.

İLK UÇAK VE YOLCU

Yeni havaalanı Çek Lap Kok'a, inen ilk uçak ise ‘‘Air Force One’’ ve ilk yolcu da ABD Başkanı Bill Clinton oldu.

Daha küçük çaplı benzeri bir organizasyon, ABD'de Denver ve Almanya'nın Münih havaalanlarının inşası sırasında gerçekleştirilmişti.

Kai Tak'tan son uçak

Hong Kong'un tarihi havalanı Kai Tak'ın son gününde hayli duygulu anlar yaşandı. Hong Konglular, bu tarihi günü fotoğraf makineleri ve video kameralarla dakika dakika tespit ettiler. Eski havaalanından kalkan son uçak, Londra'ya giden Cathay Pasific Havayolları'na ait jumbo jet oldu.

Büyük organizasyon

Eski havaalanı Kai Tak'taki ekipmanları söktükten sonra yeni havaalanı Çek Lap Kok'a taşımak için irili ufaklı tam 1100 araç ve binlerce insan seferber oldu. Kusursuz organizasyon sonucu hiçbir şey aksamadı ve Hong Kong’a uçak seferleri, yeni havaalanında yapılmaya başlandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!