Ayda KAYAR / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2010 00:00
Ruth Fayon, yolu İstanbul’dan geçen bir holokost (Yahudi soykırımı) tanığıydı. Şalom Gazetesi’nde yayınlanan röportajında kendini, ‘Holokost’un yaşayan bir hafızası’ olarak niteliyordu.
İlk gençliği Therezinstadt, Auschwitz ve Bergen-Belsen gibi kitaplara konu olan kamplarda geçti. 1928’de Çekoslovakya sınırları içinde yer alan Karlsbad’da doğmuştu. Kampa gittiğinde 4 yıldır ailesiyle yaşadığı Prag’daydı.
İstanbul’da evlendi
1942’de 14 yaşındayken başlayan kamp hayatı, 1945’de sona erdi. Tifüse yakalanmış, 35 kiloya düşmüştü. Yine de şanslıydı, 15 Nisan 1945’te Bergen-Belsen’e İngilizler geldiğinde, kurtulanlar arasındaydı. Kamp günlerinin ardından, Prag’a döndüklerinde, babalarına ulaşamadılar. 1949’da İsrail’e göç etti. 2 yıl askerlik yaptı. 1955’de eşiyle tanıştı. 1956’da İstanbul’da, Yüksek Kaldırım İtalyan Sinagogu’nda evlenip, 3 yıl burada yaşadılar. Eşi, iş hayatına İsviçre’de devam etmeye karar verince göç ettiler.
Türk dostlar için ilan verildi
Fayon, İstanbul günlerini, “İstanbul’da çok yakın dostlar edindim, hayatımın en mutlu senelerini orada geçirdiğimi söyleyebilirim” diye andı hep. İsviçre’de okullarda Yahudi olsun olmasın, çocuklara yaşadıklarını anlattı. İsteği bunların bir kez daha yaşanmamasıydı. Nisan 2006’da aynı amaçla İstanbul’daydı.
Holokost’un yaşayan hafızası, 31 Ekim Pazar günü 82 yaşında bu dünyadan ayrıldı. Çocukları, ölümünü dün Hürriyet Gazetesi’ne verdikleri ilanla Türk dostlarına da duyurdular. Holokost’un az sayıda kalan tanıklarından Ruth Fayon, bugün Cenevre’deki Cimetiere İsraelite Mezarlığı’na defnedilecek.