Hollywood'u çarıkları Maraş'tan

Güncelleme Tarihi:

Hollywoodu çarıkları Maraştan
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2006 12:00

Kahramanmaraşlı ustanın ürettiği çarıklar gişe rekorları kıran Harry Potter, Büyük İskender ve Truva filmlerinde kullanıldı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraşlı bir firma, Harry Potter, Büyük İskender ve Truva'nın yanı sıra Türkiye'de çekilen “Karaoğlan” ve “Kurşun Yarası” gibi filmler için talep üzerine orijinal 'Osmanlı çarığı' üretti.

Konya Ticaret Odası-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'nde açılan 17. Ayakkabı, Yan Sanayi ve Moda Fuarı'na Kahramanmaraş'tan katılan ”Dedem Osmanlı Çarıkları”nın sahibi Hüseyin Kopar, 1883 yılında Salman Kopar tarafından kurulan firmalarının bugüne kadar Osmanlı Çarığı ürettiğini söyledi.

Bugün kendisinin firmanın başındaki 4. kuşak işletmeci olduğunu ifade eden Kopar, tamamen orijinal Osmanlı çarıklarının, manda, koyun ve dana derisinden yapıldığını ve ürünlerinde balmumuyla güçlendirilmiş pamuk ipliği kullandıklarını bildirdi.

Derinin, havuzlarda yaklaşık 45 günlük özel işlemden geçirildikten sonra çarık olarak işlendiğini dile getiren Kopar, “Çarıklarda kimyasal yerine kök boya kullanıyoruz. Meşe palamudu ve tetri yapraklarının bileşiminden elde edilen doğal maddelerle deriyi yumuşatıyoruz. Doğal olduğu için bozulma olasılığı yok” dedi.

Haberin Devamı

Yıllardır sadece iç piyasaya verilen ürünlerine yurtdışından ilk talebin 1997 yılında Almanya'daki bir mağazadan geldiğini vurgulayan Kopar, şunları kaydetti: “Daha sonra bu firmanın yurtdışına açılmamız konusundaki önerilerini dikkate alarak İngiltere'de bir fuara katıldık. O fuardan sonra yurtdışında birçok yer ve kuruluş tarafından tanındık. Ardından, İngiltere Tarih Müzesi'ne, İsviçre Osmanlı Mağazası ve Almanya'daki Frankfurt Deri Müzesi'ne orijinal Osmanlı çarığı gönderdik. Bu yerlere halen belli aralıklarla çarık veriyoruz. Ürünlerimiz orijinal olduğu için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın üretici üyesiyiz. Bakanlık, bizden belli dönemlerde Osmanlı çarığı alır.”
  
HOLLYWOOD'A ÇARIK...

Hollywoodu çarıkları Maraştan
Kopar, Hollywood filmleri için yüzlerce çarık üretti.

  
Kopar, bunların yanı sıra tarihi film çekenlere de çarık gönderdiklerini belirterek, “Harry Potter'in 3 serisi için 2 bin 500 adet, Büyük İskender için 250 adet, Truva için 163 adet Osmanlı çarığı gönderdik. Filmlerde giyilen çarıkların tamamı bizim üretimimizdi. Normallerinin yanı sıra çizme modellerinden bile gönderdik” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de de “Karaoğlan” ve “Kurşun Yarası” adlı filmlere ürün verdiklerini dile getiren Kopar, “Son olarak Macaristanlı bir film şirketiyle anlaştık. Çekilecek tarihi bir film için 186 adet sipariş aldık. Kısa süre içinde bitirip göndereceğiz” diye konuştu.

Kopar, ürünlerinin doğal olması nedeniyle mantar gibi hastalıkların yanı sıra ayak rahatsızlıklarına yol açmadığını, bu yüzden birçok kişi tarafından halen kullanıldığını bildirdi.
    Genelde satışlarının turistik amaçlı olduğunu ifade eden Kopar, özellikle Akdeniz sahillerindeki birçok mağazada Osmanlı çarığı satıldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!