Güncelleme Tarihi:
Hollande, Ermeni mevkidaşı Serj Sarkisyan ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmede, Sarkisyan’ın Ermenistan’a davetine de olumlu cevap vererek, 2013 yılında Erivan’a gitmeyi kabul etti.
Elysee Sarayı’nın girişinde kısa bir açıklama yapan Hollande, Ermenistan ile ilişkileri geliştireceklerini, özellikle tarım ürünleri ile ulaşım alanında ekonomik ilişkileri geliştirmeyi arzuladıklarını söyledi. Sarkisyan’ın Erivan davetini kabul eden Hollande, "Kültür ve dil alanında oldukça iyi ilişkilerimiz var ama buna ekonomik alandaki değişimi de eklemeliyiz. Fransa, Ermenistan’a yatırım yapan ikinci büyük ülke" diye konuştu.
Sarkisyan da, Anayasa Konseyi iptal etse de, "Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasaya desteklerinden dolayı" Hollande’a teşekkür ederek, "Fransa Cumhurbaşkanı ve halkına, soykırım konusunda aldığı net tutumdan dolayı Ermenistan ve halkının şükranlarını ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, soykırımın tanınması ve inkarının suç sayılmasına ilişkin her iki yasanın da arkasındaydı" dedi.
"İNKÂR YASASI YİNE GELECEK"
Hollande ve Sarkisyan Elysee Sarayı’nda öğle yemeğinde bir araya geldiler. Yemeğe ünlü ermeni sanatçı Charles Aznavour, piyanist Andre Manukyan, Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi eş başkanları Ara Toranyan ve Murat Papazyan da katıldı. İnkâr yasası ile ilgili tavrı merakla beklenen Hollande, basın toplantısında konuşmadı ancak, haber kapalı geçen öğle yemeğinden geldi. Yemeğe katılan Ara Toranyan’ın yönettiği haber sitesi Armenews’ta, "Hollande’ın yeniden inkâr yasasını getirme sözü verdiği, Anayasa Konseyi’nin de karşı çıkmayacağı bir formül ile soykırımı inkârın yasal güvence altına alınmasının gerekli olduğunu söylediği" aktarıldı.
HUKUKÇULAR VE TARİHÇİLER KARŞI
Hollande, daha önce de inkâr yasasını desteklediğini söylemiş, seçim kampanyasında da yasanın yeniden getirileceğini açıklamıştı. Ancak anayasa hukukçuları ve tarihçiler, yasa yeniden gündeme gelirse, aynı şekilde reddedileceğini belirterek, Hollande’ın bir kez daha Anayasa Konseyi’nde yasanın reddedilmesi riskini göze almaması gerektiğini, aksi taktirde, Yahudi soykırımını cezalandıran yasanın da reddedileceği uyarısında bulunuyorlar. Tarihçiler ise, başından beri politikacıların tarihi olaylar hakkında karar vermesine karşı oldukları için yasayı desteklemiyorlar.
Fransa’nın ünlü anayasa uzmanı ve eski Adalet Bakanı Robert Badinter, Elysee’de görüştüğü Hollande’a, yasanın yeniden getirilmesinin anayasal risklerini açıklamıştı. Yasanın yeniden getirilmesi için çalışan Hollande’ın ekibinin ise, konuyu nasıl formüle edeceği hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.