Güncelleme Tarihi:
İşte dünya basınında bugün ön plana çıkan haberler:
DUTCH NEWS: Hollanda'da sandıktan "sağ" çıktı
Hollanda'da dün yapılan seçimlerden sağ partiler güçlenerek çıkarken, İslam karşıtı söylemleriyle tanınan aşırı sağcı Geert Wilders oy oranını yüzde 110 artırdı.
Daha önce İslam'ı terörü destekleyen bir din gibi gösterdiği Fitne filmiyle büyük tepki çeken Wilders, kurulacak bir sağ hükümetin olası ortaklarından biri olarak gösteriliyor.
Parlamentoda Liberal VVD parti, solcu İşçi PvdA'dan daha fazla sandalye kazandı. Hıristiyan Demokratlara destek yüzde 41'den yüzde 21'e geriledi. Parti lideri ve başbakan Jan Peter Balkenende bu sonuç üzerine görevinden istifa etti.
Bu sonuçlara göre, sağ partiler 150 sandalyeli parlamentoda 76 sandalye kazandı.
Oyların yüzde 16'sını alarak üçüncü gelen aşırı sağcı PVV'nin lideri Geert Wilders, partisinin koalisyon hükümetine katılmayı umduğunu söyledi. Wilders, "Esas kazanan biziz ve kimse bizi görmezden gelemez. Ciddiye alınmak istiyoruz" dedi.
Şimdi gözler seçimin galibi Liberal VVD partisine çevrildi. Partinin lideri, seçim döneminde Wilders ile koalisyon kurma olasılığını safdışı bırakmamıştı. Ancak PVV'yi ekonomik konularda yetersiz olmakla eleştirmişti.
Hollanda'daki İslam örgütleri ise PVV'nin yükselişinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
JERUSALEM POST: Sendikalardan Türk mallarını boykot çağrısı
İsrail’deki sendikalar, geçtiğimiz hafta yaşanan gemi krizinin ardından Türkiye’nin gösterdiği tepkiye karşılık tüm Türk mallarını boykot etme çağrısı yaptı. Bu hafta başında açıklama yapan sendika liderleri, işçilere verdikleri hediyeleri Türk malları arasından seçmeyeceklerini ifade etti. Bu harcamaların geçen yıl 2 milyar Yeni İsrail Şekeli (825 milyon TL) bulduğu belirtildi.
İsrail’deki sendikaların toplumsal ve ekonomik faaliyetlerini takip eden Va’adim adlı şirketin CEO’su Ya’acov Alush, sendikaların hareketlerini “ulusal görevin harekete geçirilmesi” olarak gördüklerini belirtti. Alush ayrıca boykotun Türk toplumunda hükümetin İsrail’e karşı tutumunu değiştirmesini sağlayacak etkiyi yapmasını umduklarını söyledi.
Sendikalar aldıkları boykot kararı kapsamında, bir yıl süreyle işçilerini tatil için en çok tercih ettikleri Türkiye’ye göndermeyecek. Türkiye-İsrail İşbirliği Konseyi Başkan Yardımcısı Danny Tzimet, bu kararın İsrail’den Türkiye’ye yapılacak seyahatleri yarı yarıya azaltacağını belirtti. Tzimet Türk mallarına uygulanmak istenecek tam bir boykotun ise çok kolay olmayacağını savundu.
CNN: Obama Filistin’e yardım sözü verdi
ABD Başkanı Barack Obama, Filistin bölgelerinin kalkınması için 400 milyon dolar yardım yapmayı ve Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması için İsrail ile çalışma sözü verdi.
Obama’nın açıklaması, Beyaz Saray’da Flistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapılan görüşmenin ardından geldi. Yardım için gönderilecek paranın Filistin Yönetimi kontrolündeki Batı Şeria ile Hamas kontrolündeki Gazze’de okul, ev, su tesisleri ve sağlık sistemlerinin inşasında kullanılacağı belirtildi.
Obama, Gazze’de yaşanan durumu “sürdürülemez” olarak tanımladı ve ABD’nin Avrupalı müttefikleri, Filistinliler, Mısır ve İsrail ile Gazze ablukası üzerinde yeniden düşünmek için çaba göstereceklerini söyledi ve İsrail ile “sert başlı” değerlendirmelere başladıklarını belirtti.
THE NEW YORK TIMES: Clinton: Türkiye ve Brezilya hala aracı olabilir
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İran yaptırımları aleyhine oy veren Türkiye ve Brezilya’nın, İran hükümeti ile yapılan diplomatik temaslarda önemli bir rol oynamaya devam edebileceklerini belirtti.
Clinton, iki ülkenin verdiği “hayır” oyunun kendilerine ters düştüğünü söylerken, “diplomatik bakış açısı altında verdikleri oy için ikna edici bir açıklama sunabilirler” dedi. Clinton, Türkiye ve Brezilya’nın geçen ay yapılan nükleer yakıt takası anlaşması ile İran ve Batı arasındaki kapıyı açık tutmak istediğini ancak bu yaklaşımın İran’ın nükleer tehdidini göz ardı ettiğini söyledi.
XINHUA: BM kararını görmezden gelen İran karşı önlem tehdidinde bulundu
İranlı yetkililer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ülkelerine yönelik aldığı son yaptırım paketi kararına sert tepki gösterdi. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad Çarşamba günü alınana kararın “bir değeri olmadığını” belirtti. Ahmedinejad, Tacikistan ziyareti esnasında, BM kararının İran ulusuna zarar veremeyeceğini söyleyerek kararları çöpe atılması gereken havlulara benzetti.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ise, kararın sadece Batı’nın kendi üzerinde baskı oluşmasını sağlayacağını belirtti. Muttaki, yaptırım kararına oy verenlerin kendi kararlarının sonuçlarını göreceklerini söyledi ve BM’nin geri bir adım attığı ifade etti.
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu başkanı Alaeddin Brucerdi, yaptırım kararının politik temelli, yasadışı ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Brucerdi aynı zamanda Pazar günü İran parlamentosuna Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğinin azaltılmasını öneren teklif sunacaklarını belirtti.
TELEGRAPH: Obama’nın saldırıları BP’nin değerini eritti
İngiliz yatırımcılar ABD Başkanı Barack Obama’nın British Petroleum’a (BP) yönelik sert eleştirileri nedeniyle milyonlarca insanın emekli maaşının tehlikeye atıldığını belirtti.
Meksika Körfezi’ndeki faciaya neden olan petrol sızıntısının patlak verdiği 20 Nisan’daki kaza öncesi İngiltere’nin en büyük şirketi olan BP’nin borsa değeri 122 milyar sterlindi (284 milyar TL). Ancak o günden bu yana enerji devinin değeri 49 milyar sterlin eridi.
Çarşamba günü BP’nin hisse fiyatı 17.35 sent daha düşerek 391.55 sente geriledi. Bu değer, kaza öncesinde 655 sent olan hisse fiyatlarında yüzde 40’lık bir düşüş gösterdi. Şirket yetkilileri, 10 ile 20 milyar sterlin arasında bir maliyet oluşturması beklenen temizlik çalışmalarının Başkan Obama’nın açıklamaları nedeniyle daha maliyetli hale gelmesinden çekiniyor.
WALL STREET JOURNAL: Fed başkanı bütçe açığı uyarısı yaptı
ABD Merkez Bankası Fed’in başkanı Ben Bernanke, ABD hükümetine bütçe açığına yaklaşımları konusunda tavsiyede bulunurken, soruna bugün oluşturulacak bir planla ileride müdahale edilmesini istedi.
ABD Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi’ne konuşan Bernanke, güvenilir bir borç azaltma planının yakın dönemde “faiz oranları düşük tutarak ekonomik büyümeye katkıda bulunacağını” ancak, ekonominin şu an kesintiye gidebilmek için çok hassas olduğunu söyledi.
Bernanke, Kongre’nin ekonomik toparlanmayı güçlendirmek adına daha fazla mali teşvik kullanmayı düşünmesi halinde bu politikayı destekleyecek sarsılmaz bir plana ihtiyacı olduğunu belirtti. Bernanke ayrıca, ABD’nin “mali çıkış stratejisine” sahip olmaması halinde Yunanistan gibi finansal istikrarsızlık yaşayabileceği uyarısında bulundu.