Güncelleme Tarihi:
Kervers, konsoloslukta düzenlenen resepsiyonda, Ataman’a 2012 yılında kutlanacak Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400’üncü yılı öncesinde bu ödülün verilmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, “Ataman, Türkiye ile Hollanda arasında kültür elçiliği yapabilecek kadar önemli işlere imza atmaktadır” dedi. Ataman da iki ülke arasında kültür alanında bağ kurmaktan ve hizmet etmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Benim için düzenlenen bu gece, iki ülke arasındaki kopmaz köprülerin de bir göstergesidir. Kültürlerarası diyalog için sanatsal faaliyetlerimi sürdürmeye devam edeceğim” dedi.
Hollanda Sarayı’ndaki resepsiyona Türkan Şoray, Doğan Hızlan, Ayşegül Dinçkök gibi ünlü isimler katıldı. Kutluğ Ataman, 8 Şubat’ta Brüksel’deki Flaman Kraliyet Tiyatrosu’nda düzenlenen ödül töreninde, ödülünü Prenses Margriet’in elinden almıştı.
Güldestan Antalya’da
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) ‘Güldestan’ balesi sahnelemeye başladı. Arkın Zirek’in sahneye koyduğu, koreografisi Beyhan Murphy’ye ait olan ‘Güldestan’ın müziklerini ise Mercan Dede yaptı. Eserde metinleri Halit Ergenç seslendirecek. Tasavvuf anlayışıyla sarmalanmış modern bir dans gösterisi olan eser, sanatseverleri göçebe bir toplumun köklerinden, günümüz yaşamının içine doğru çeken bir yolculuğa çıkarıyor. Eserde dekor tasarımı Işın Mumcu’ya, kostüm tasarımı İsmail Dede’ye, ışık tasarımı ise Micheal Odam’a ait. Metinleri Orhan Pamuk’a ait eserde fonda kullanılan fotoğraflar ise usta fotoğrafçı Ara Güler imzası taşıyor.
Üç haftada hazırlandı
Eserin yaratıcısı ve koreografı Beyhan Murphy, altı haftada hazırlanacak eseri, üç hafta gibi kısa bir sürede seyirciyle buluşturduklarını söyledi. ‘Güldestan’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 2004’de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde hayata geçirildiğini hatırlatan Murphy, dansın büyülü dünyasıyla, toplumun kültürel ve sosyal köklerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren eseri, 24 kişilik sanatçı kadrosuyla sahnelediklerini söyledi. A.A
Mardin’de Film Ofisi Derneği kuruldu
Nezir GÜNEŞ / DHA
BİR süre önce Hollywood film yapımcılarının ziyaret ettiği Mardin’de ’Film Ofisi Derneği’ kurularak yerli ve yabancı film yapımcılarına hizmet vermeye başlandı. Mardin Film Ofisi Derneği Başkanı Helün Fırat, Mardin’de doğal film platosu olarak var olan zengin altyapının cazip hale getirilebilmesi, ulusal ve uluslararası film çekim ekipleri ve yapımcı firmalara yerinden hizmet sağlanmasına aracı olacaklarını söyledi.
Karadeniz’in Zeugma’sı turizme açılıyor
A.A
KARABÜK, Eskipazar’da, Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde bulunan mozaiklerin kazı alanında sergilenebilmesi için çatı yapılması planlanıyor. M.Ö 1’inci yüzyılda kurulduğu ve M.S 8’inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis’teki kazılarda, Anadolu’da örneklerine hiç görülmeyen bazı zemin mozaikleri bulundu. Gaziantep’teki Zeugma mozaiklerini hatırlatan at, fil, panter ve geyik gibi birçok tasvirin yer aldığı mozaiklerin üst kısımlarının kapatılarak sergilenebilmesi için proje hazırlanıyor. Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş, antik kentte Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerine ait 14 yapı tespit edildiğini belirterek, “Mozaikleri, önümüzdeki turizm sezonunda sergilemek istiyoruz. Hadrianaupolis’teki mozaiklerin yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ilgisini çekeceğine inanıyoruz” dedi.