Holdingzede yasası

Güncelleme Tarihi:

Holdingzede yasası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2007 02:00

Çoğu İslami holdingler olmak üzere kayıt dışı para toplayan şirketlerin mağdurlarının mahkemede elini güçlendirecek önemli düzenlemeler getiriliyor.

Hükümet, geçen dönem komisyondan çıkan 1535 maddelik Türk Ticaret Yasası’nı birkaç ay içinde TBMM’den çıkarmayı planlıyor. Tasarı, Kombassan, Yimpaş gibi gruplar başta olmak üzere, yüzbinlerce pay sahibi için birkaç alternatifli hukuksal mücadele yolu açıyor. Tasarıyı hazırlayan Bilim Kurulu Başkanı, Prof. Dr. Ünal Tekinalp, holdingzedelere rehber niteliğindeki şu bilgileri verdi:

PARALAR KAYYUMA: Mağdurlar, ’Sorumluluk halleri’ başlıklı 549’uncu madde ve ’Halktan para toplamak’ başlıklı 552’nci maddeye göre dava açabilir. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izinsiz toplanan paranın koruma altına alınmasını veya kayyum atanmasını mahkemeden isteyebilir. Kanaatime göre bu hüküm, eski toplananları da kapsar. Ayrıca 80 maddelik yürürlük ve uygulama kanunu çıkarılacak. Oraya bir hüküm koyup, buraya bir atıf yaparak bunların takip edileceğini açıkça bildiririz.

HİSSEYİ GERİ VEREBİLİR: Hisse alan kişi o şirketin ortağıdır. Bunların çoğu bu şirketler katiyen kárlı veya iyi şirketler olmadıkları için paralarını geri almak istiyorlar. Bu şirketler bir grup oluşturuyorsa şundan yararlanabilirler; 202’nci maddeye göre, hakim şirket, hakimiyetini bağlı şirketi kayba uğratacak şekilde kullanamaz. Yargıç, istem üzerine veya re’sen, tazminat yerine davacı pay sahiplerinin paylarının satın alınmasına karar verebilir. (Mevcut yasaya göre, anonim şirketler hisselerini geri alamıyor.)

BANKAYA TEMİNAT: Ayrıca davacıların muhtemel zararlarını veya payların satın alma değerini karşılayan tutardaki paranın teminat olarak bir bankaya mahkeme adına yatırılmasına karar verilir. Bunlar son derece ilgi çekici hükümler. Başka bir yöntem ise şöyle: Eğer bu şekilde kendilerine hisse senedi satılmış olan kimseler tüm sermayenin yüzde 10’u olarak birleşirlerse, ’Haklı sebeplerle fesih’ başlıklı 531’inci maddeye göre şirketin feshini de isteyebilirler. Ama şirketin feshi her zaman onların lehine olmaz. Eğer batak bir şirketse zaten fesihten yarar elde edemezler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!