Uğur ERGAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2003 01:39
Sünni Üçgeni diye anılan Bağdat'ın kuzeybatısı, Tikrit ve Musul arasındaki bölgede görev yapacak Türk Barış Gücü, Irak halkına hizmet ve huzur götürmek için hazırlanıyor.
İşte Mehmetçiğin Irak projeleri:
- Günde 50 bin kişiye
yemek verilecek
- İçme suyu ve elektrik götürülecek
- Sahra hastaneleri kurulacak
- Çocuklar için özel bölüm bulunacak
- Yıkılmış okul ve camiler onarılacak
Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Irak'a Türk askeri gönderilmesinde prensip kararına varmasından sonra, Ankara-Mamak'taki 28. Mekanize Piyade Tugayı'nda hazırlıklar hızlandı. Hazırlıklar çerçevesinde günde 50 bin Iraklı'ya yemek çıkarılması planları da bulunuyor.
‘‘Türk Barış Tugayı’’ olarak bilinen bu tugaydaki hazırlıklarda, ‘‘Türk askerinin Irak'a işgal için değil, hizmet ve huzur getirmek için gideceği’’ ön plana çıkıyor. Bu nedenle güvenlik boyutunun yanı sıra, görev yapılacak Bağdat'ın kuzeybatısında verilecek sosyal hizmet faaliyetleri ağırlık kazanıyor.
Türk askerlerine görev yapacakları sektörde yaşayan halkın etnik yapısı gelenek ve görenekleri ile ihtiyaçları konusunda da bilgiler veriliyor. Bu bilgi aktarımında Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden gelen değerlendirme raporları da dikkate alınıyor.
SAĞLIK VE GIDA HİZMETLERİ
Değerlendirme raporlarını dikkate alan Türk askeri, bölge halkına sağlık hizmeti sunabilmek için sahra hastaneleri kuracak. Bu hastanelerde, özellikle çocuk sağlığı ile ilgili uzman hekimler yer alacak. Ayrıca hastanelerin yanında günde 40-50 bin kişiye üç öğün yemek verilecek çadır aşevleri de kurulacak. Savaş sırasında kullanılamaz hale gelen okul ve camilerin yeniden faaliyete geçmesi için çalışmalar yapılacak.
SU VE ELEKTRİK
Mehmetçik, içme suyu ve elektrik dağıtımı için, görev yapacağı alanda geniş bir iş makinaları parkı kuracak. Makinaların büyük çoğunluğunun Türkiye'den gönderilmesi planlanıyor. Yetlililer, Bağdat'ın su ve elektrik şebekesinin iki üç haftada işler hale getirilebileceğini belirtiyorlar. Mehmetçiğin halka yoğun şekilde sosyal hizmet götürmesinin, hem halkın moralini yükselteceği, hem de Türk askerinin halkın gözünde, ‘‘Irak'a ciddi şekilde yardımcı olmak isteyen bir güç’’ olarak görüleceği belirtiliyor.
KOMUTA TÜRKİYE'DE OLMALI
Türk askeri, güvenlik boyutunu da elden bırakmayacak. Askeri çevreler, Irak için planlanan tüm bu çalışmaların kısa sürede hayata geçirilebilmesi için, komutanın Türk askerinde olması gerektiğini belirtiyorlar.
Türk Barış Tugayı'nda, çalışmaların sabote edilmemesi ve karargáhın güvenliğinin sağlanması için ‘‘nokta harekatları’’ düzenleyecek Muharebe-Arama-Kurtarma (MAK) timleri de bulunacak.
Bu arada Kuzey Irak'ta PKK'nın varlığının sona erdirilmesi ve Türkiye'nin Irak'ın ekonomik ve siyasi yapılanmasında da söz sahibi olmasının gerekliliği vurgulanıyor.
Genelkurmay'ın risk analizleriGenelkurmay Başkanlığı'nın, Türk askerinin Irak'ta karşılaşabileceği durumlarla ilgili değerlendirmeleri şöyle:
Saddam yanlıları, her gün birkaç ABD askerini öldürüyor. Bu nedenle en büyük tehlike, vur-kaç taktiğine dayalı şehir savaşları.
Türk askerine karayoluyla lojistik destek sağlanması durumunda, Kuzey Irak'tan geçecek konvoylara Kürt gruplarının saldırı riski bulunuyor. Ayrıca bölgedeki PKK-KADEK militanlarından gelebilecek olası saldırılar da gözönünde bulundurulmalı. ABD, PKK-KADEK'i bölgeden bertaraf etmeye derhal başlamalı. Kuzey Irak'tan geçecek güzergahta güvenliğin sağlanması için bölgeye bir miktar Türk askerinin yerleştirilmesinde fayda var.