Hizmet kusuru suç atfedilemez

Güncelleme Tarihi:

Hizmet kusuru suç atfedilemez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 00:00

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’a, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Susurluk çetesi yöneticiliğinden verdiği 5 yıl hapis cezası Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından onandı.

2 yıl hapis yatacak olan Ağar, “Burada hizmet kusuru atfedilebilir, fakat suç atfedilemez. Bütün bunlar devletten gelmesine rağmen her türlü karara karşı her vatandaş ne yapmışsa, ne icap ediyorsa onu yapacağız” dedi.

YARGITAY 9. Ceza Dairesi, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’a “Susurluk Çetesi” yöneticiliğinden verilen 5 yıl hapis cezasını onadı. Kararda, Susurluk çetesinin de Ağar’ın çete yöneticiliğinin de sabit olduğu vurgulandı. Ağar, suç tarihi 30 Ekim 1995 olduğu için 647 sayılı eski İnfaz Kanunu hükümleri uyarınca, diğer Susurluk sanıkları gibi aldığı cezanın sadece 5’te 2’sini yatacak. Ağar 5 yıllık cezasının 2 yılını cezaevinde geçirecek. Kararda, Ağar’a yüklenen “Suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı teşekkülün (Susurluk Çetesi) yönetcisi olma” suçunun “sübut bulduğu”, bu nedenle hükmün oybirliği ile onandığı belirtildi.

İcap edeni yapacağız

Ağar, dün saat 10.40’da Bodrum’dan İstanbul’a gitti. Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda konuşan Ağar, “Söyleyeceğim şudur: Sevenlerimi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Burada hizmet kusuru atfedilebilir, fakat suç atfedilemez. Bütün bunlar devletten gelmesine rağmen her türlü karara karşı her vatandaş ne yapmışsa, ne icap ediyorsa biz de onu yapacağız. Bu kadar” dedi. Ağar özel bir araçla evine gitti.

16 yıl sonra yargılandı

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Kasım 1996’daki Türkiye’yi sarsan Susurluk kazası sonrasında açılan davanın son sanığı olan Ağar’ı milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle ancak 16 yıl aradan sonra yargılayabilmişti. Mahkeme, Ağar’ı, “Susurluk Davası” kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili “cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu” iddiasıyla yargılamıştı.

Eski TCK’dan 5 yıl hapis

Mahkeme Ağar’ı, lehine olan 765 sayılı eski TCK’nın 313/2-3. maddelerinde yer verilen “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçundan 4 yıl hapis cezasına mahkum etti, cezayı, silahlı teşekkülün yöneticisi olduğu gerekçesiyle TCK’nın 313/4. maddesine göre, yarı oranında artırarak, 6 yıl hapis cezasına hükmetti. Duruşmadaki iyi hali ve sabıkasız oluşunu dikkate alan mahkeme, cezasını altıda bir oranında indirdi ve sonuçta Ağar’ı 5 yıla mahkûm etti. Ağar kararı Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı cezanın onanması yönünde mütalaa verdi. Temyiz incelemesini 13 Nisan Cuma yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ağar’ın temyiz itirazlarını reddetti ve 5 yıllık mahkûmiyet kararını onadı.

Zamanaşımı yok

Kararda, Ağar hakkında zamanaşımı süresinin dolup dolmadığının irdelendi. Sanık Ağar’a atılı suçun “kesintisiz” suçlardan olması dikkate alınarak tespit edilen suç tarihi ile soruşturma ve kovuşturma safhalarında gerçekleşen zaman aşımını kesen ve durduran sebeplere göre dava zamanaşımı bakımından bir kovuşturma engelinin bulunmadığının tespit edildiği belirtildi. Başsavcılığın, Ağar’ın cezasına onama istediği ve karar tebliğnameye uygun çıktığı için itiraz etmeyeceği öğrenildi. Yeni CMK’ya göre Ağar’ın “karar düzeltme”ye gitme yolu kapalı. Başsavcılık, infaz için Ağar’ın kesinleşmiş mahkumiyetli dosyasını Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderecek.

Ankara 11’inci Ağır Ceza mahkûm etti

MEHMET Ağar, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili “cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak” suçundan yargılandı. Danıştay 1’inci Dairesi, Ağar’ın, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek” suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, eylemine uyan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “suç işlemek için örgüt kurmak” başlıklı 220’nci maddesi gereğince yargılanmasına karar verdi. Danıştay İdari İşler Kurulu da 1’inci Daire’nin kararını onayarak, dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Ağar, “vali” statüsünde olduğu gerekçesiyle dosya Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi’nde görüşüldü. Ağar’ın, isnat suç tarihinde “Emniyet Genel Müdürü” olduğuna dikkat çeken daire, “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı. Dosyanın gittiği Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de “görevsizlik” kararı vererek, dava dosyasını, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Ağar’ı, 5 yıla mahkûm etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!