Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Eschede kasabası yakınlarında meydana gelen korkunç tren kazası, Alman ve Japon demiryollarını alarma geçirdi. Kaza yerinde çalışmalarını sürdüren kurtarma ekiplerinin enkaz altından şimdiye kadar 92 ceset çıkardıkları belirtilirken Almanya'da ulusal yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Başbakan Helmut Kohl, kaza nedeniyle, İtalya'ya yaptığı ziyareti yarıda kesti.
Hız sınırı kondu
Alman ve Japon demiryolları, ülkedeki hızlı trenlerin ve tüm hızlı tren sistemlerinin incelenmeye alınacağını açıkladı. Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn, trenlerin tüm güvenlik sistemlerinin gözden geçirileceğini ve geçici hız sınırı konacağını açıkladı. Trenlerin süratinin saatte 160 kilometreyle sınırlandırılacağını açıklayan şirket, güvenlik kontrolünün tamamlanmasından sonra, hız limitinin kaldırılacağını bildirdi.
92 ceset çıkarıldı
Almanya'da feci tren kazasında ölen yolculardan 92'sinin cesedi çıkarıldı. Kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının gece boyunca sürdüğü belirtilirken, trenin çarpması sonucu çöken köprünün altında bulunan bir vagona henüz ulaşılamadı. Cesetlerin parçalanması nedeniyle, kazada kesin ölü sayısı saptanamamakla birlikte, rakamın 120'nin üstünde olduğu sanılıyor. Bu arada ‘‘ICE-Express’’ adlı trende 2 öğrenci grubunun seyahat ettiği yolundaki iddialar ise şu ana kadar doğrulanmadı.
Japonlar incelemede
Demiryolu ulaşımının ve hızlı tren sistemlerinin yaygın olduğu Japonya'da yetkililer, Almanya'dakinin benzeri bir kazanın gerçekleşmemesi için, hızlı trenlerin, yolların altından ve üstünden geçtiği 59 noktanın kontrol edileceğini belirttiler. Almanya'da önceki gün meydana gelen kazanın kendileri için uyarı olduğunu belirten Japon yetkililer, facianın neden meydana geldiğinin araştırılması için, bir uzmanın kaza alanına gönderileceğini, ayrıca Almanya'ya her türlü yarıdımı yapmak için hazır olduklarını bildirdiler. Japon yetkililer, ülkede 1964 yılından bu yana hizmet veren ve hızları saatte 270 kilometreye ulaşan hızlı trenlerin bugüne kadar hiç raydan çıkmadıklarını hatırlattılar.
1 milyon mark yardım
Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn AG, ölenlerin yakınlarına ve yaralananlara toplam 1 milyon mark tutarında acil yardım yapacağını açıkladı. Kaza nedeniyle Başbakan Helmut Kohl İtalya'ya yaptığı ziyareti yarıda kesti. Kohl, ‘‘Çok fazla ölü var, çok büyük trajedi. Kusura bakmayın ama eve gitmem gererkiyor’’ dedi. Kohl'ü ağırlayan İtalya Başbakanı Romano Prodi, Almanya Başbakanı'na üzüntülerini bildirirken ‘‘İtalya, Almanya'nın yanındadır’’ diye konuştu. Bu arada Kohl'e başsağlığı mesajları yağıyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Japonya İmparatoru Akihito, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, gönderdikleri mesajlarla, üzüntülerini bildirdiler.
Ancak 2.8 km'de durabiliyor
Uzun mesafe seferlerinde Alman Demiryolları'nın gururu sayılan InterCity Express (ICE) trenleri, günde ortalama 65 bin yolcu taşıyor. Geçen yıl 27 milyon yolcu taşıyan ICE trenlerinin ulaşım ağı yeni yaz tarifesiyle birlikte 3512 km'ye çıkarıldı. Önceki gün kaza geçiren ICE 884, ilk kuşak ekspreslerden biriydi. Saatte 280 km'lik maksimum hıza ulaşabilen 410 metre uzunluğundaki bu trenin acil durumda durabilmesi için 2.8 km'lik bir mesafe gerekiyor. Siemens ile Daimler-Benz ve Asea Brown Boveri'nin ortaklaşa geliştirdiği ICE trenleri, 1991 yılında sefere ilk başladıkları günden bu yana 133 milyon yolcu taşıdılar. Aynı tip trenler İsviçre'de sefer yapıyor ve yakın gelecekte Hollanda da sefere konulması bekleniyor.
Japonların süper hızlı treni, bugün ulaşımda devrim kabul ediliyor. Bugüne kadar hiç kaza yapmamasına rağmen, Almanya’oaki kaza nedeniyle Japonlar, hızlı treni gözaltına aldılar.
Herkes yardıma koştu
ESCHEDE'de önceki gün kan, ter ve gözyaşı birbirine karıştı. Kurtarma ekipleri, korkunç manzara karşısında soğukkanlılığını koruyamadı. Parçalanmış cesetleri, kan içinde ve kemikleri dışarı fırlamış ağır yaralıları, demir yığınları içinden kurtarma çalışmaları sırasında ilkyardım ekiplerinden bayılanlar oldu. Olay yeri projektörlerle aydınlatılarak kurtarma çalışmaları gece de sabaha kadar aralıksız devam etti. Bazı bölümleri 200 ton ağırlığında olan köprü betonları ile demir yığınları vinçlerle kaldırıldı. Zaman geçtikçe demir yığını arasından canlı bir insan çıkarma umudu azaldı. 1300 kişilik kurtarma ordusuna, kasabada yaşayan bir avuç Türk vatandaşı da yardım etti. Çok sayıdaki yaralı nedeniyle bölgedeki hastanelerde stok kan sıkıntısı yaşandı. Çağrı üzerine, kucaklarında bebekleri ile anneler, gençler, yaşlılar kan vermek için sıraya girdiler. Eschede'de kasaba halkı kaza sonrası uyumadı. İnsanlar, yardım amacıyla sabaha kadar nöbet tuttular. 24 yaşındaki Birgit Lehmann, gözyaşları içinde, ‘‘Bu sahneleri ömrüm boyunca unutamayacağım. Bir çocuk kopuk kolla demir yığınından çıkarıldı. Küçük bir çocuk ölmüş, başındaki anne feryat ediyordu’’ dedi. 65 yaşındaki Alfred Fleischer, ‘‘Savaşta bile böyle sahneler zor yaşanır. İlk kez böyle bir acıya, felakete tanık oldum’’ derken gözyaşlarına boğuldu.