Hızlı bir süreç derhal seçim

Güncelleme Tarihi:

Hızlı bir süreç derhal seçim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 00:00

New York’ta, Türkiye, Mısır ve İran arasında Suriye’deki olayların bir an önce son bulması için başlatılan 3’lü arayış mekanizmasına Türkiye’nin sunduğu formül belli oldu.

Haberin Devamı

Yazılı öneride, “Hızlı bir geçiş süreci başlatılması ve derhal seçimlerin yapılması” istendi. Suriye’nin Dostları Grubu toplantısı gelecek ay Fas’ta düzenlenecek. Bu toplantı öncesi Suriye muhalefeti Katar’ın başkenti Doha’da toplantılarda yeniden şekillendirilirken, çözüme ilişkin Ankara ve Tahran’ın formülleri netleşti. New York’taki 3’lü görüşmenin ardından, “Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad liderliğinde bir geçiş” öneren Tahran’ın aksine Ankara, “Muhaliflerin mutabık kalacağı Esad dışında herhangi bir isimle geçiş süreci yaşanmalı” tezini savundu. Ankara’nın, 4 ana başlıkta sunduğu öneriler şöyle:

HIZLI GEÇİŞ DÖNEMİ Muhalefet demokratik bir şekilde tartışıp, uzlaşıya varmalı. Suriye’nin istikrarı Türkiye ile doğrudan alakalı. Suriye’nin yüzde 80’i, bugün rejim tarafından yönetilmiyor. Ülkede meşruiyetini kaybetmiş bir hükümet var. Mevcut yönetimden rızasını çekmiş bir halk var. Bu ikili yapı, hükümet ve kaderine yön vermek isteyen halktan oluşuyor. Bu gayri meşruluk devam edemez. Geçiş dönemi hızla ve mümkün olan en kısa sürede sağlanmalı.

Haberin Devamı

DERHAL SEÇİM Kalıcı istikrar ancak demokrasiyle sağlanabilir, geçiş dönemi uzun olursa bu da zarar verir. Kalıcı istikrarın tek yolu seçimdir. Hızlı geçiş döneminin ardından Suriye’de hemen seçim yapılmalı. Bugün Mısır’da, Libya’da, Tunus’ta, seçilmiş iktidarlar sayesinde ne içeride, ne dışarıda meşruiyet tartışması yaşanmıyor.

ESAD’SIZ OLMALI Geçiş sürecinde, muhalefetin istediği mevcut devlet yapısında uzlaşma sağlanabilecek isimler olmalı ama bu süreçte Esad yer almamalı. Cenevre mutabakatının (Rusya’nın da kabul ettiği öneri) da gereği; Suriye’de geçiş döneminin liderini muhalefetin kabul etmesi gerektiği. Meşruiyet bir tek halkın desteği ile sağlanır, dışarıdan sağlanmaz. Biz de Suriye halkının tercihine destek verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Halk rıza göstermeden meşruiyet olmaz.

LİDER SONRADAN ÇIKAR Suriye yönetimine bir lider ismi angaje edilmemeli. Ne Mısır’da Mursi’nin, ne Libya’da Zeydan’ın adı devrim öncesinde kimse tarafından bilinmiyordu. Lider sokaktaki insanlardır. Arap Baharı liderler olmadan, partiler olmadan, örgütler olmadan da devrim yapıldığını ortaya çıkardı. Arap Baharı’nda liderler devrimden sonra seçimlerde ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!