Güncelleme Tarihi:
İsrail’in Suriye’yi Hizbullah’ın Lübnan’daki güçlerine sağlamakla suçladığı uzun menzilli Scud füzeleri, hızlı hareket etmek zorunda olan bir gerilla örgütünün kullanması için uygun bir silah olarak görülmüyor. Ancak psikolojik bir darbe olarak işe yarayabilir.
İngiliz savunma analisti Charles Heyman, “Hizbullah’ın kelebek gibi uçup arı gibi sokması gerekiyor. Bir öküz ağırlığında yükler taşımaya ihtiyacı yok” dedi.
Şu an için ABD’li yetkililer Suriye’nin füzeleri transfer etmeye niyetli olduğuna inandıklarını söylüyor. Şam ise bu iddiaları reddediyor. Dahası, böyle bir sevkıyatın yapıldığına dair elde henüz bir kanıt da yok.
ABD Başkanı Barack Obama’nın ekibi, İsrail’in suçlamaları ortaya çıktıktan sonra Hizbullah’a gelişmiş silahlar aktarılmasından yana “kaygılarının arttığını” ifade etti.
Oklahoma Üniversitesi’nden Suriye uzmanı Joshua Landis, “İsrail’in Golan Tepeleri’ni yeniden ele geçirmek isteyen Suriye’yle onyıllardır süregelen çatışması düşünüldüğünde, Scud korkusu daha mantıklı bir hal alıyor” dedi.
Syria Comment isimli blogunda “Bu yeni gelişme Washington’ın Suriye’yle diyalog sürecine vurulabilecek en büyük darbedir” yorumunu yapan Landis, beş yıllık aradan sonra Washington’ın Suriye büyükelçisi olarak atamayı planladığı Robert Ford’un, Senato’nun tamamının onayını alamadığını hatırlattı.
Landis, “Bu süreci durdurmak isteyen birçok insan var. Bunun da en önemli sebebi Obama’nın yıllardır sürmekte olan Arap-İsrail çatışmasını sonlandırmak için çaba göstermeye hazır görünmesi” dedi.
SURİYE'DE HATIRALAR CANLANIYOR
Scud’lar, İsrail’de huzursuzluk yaratıyor. Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, 1990-91 yıllarında yaşanan Körfez Savaşı sırasında İsrail’e karşı bu füzeleri kullanmıştı. Füzeler Hüseyin döneminde konvansiyonel savaş başlıklarıyla donatılmıştı. Ancak bugün kimyasal savaş başlıkları kullanılması ve İsrail’in yıkıcı bir misilleme operasyonuyla cevap vermesi söz konusu.
İngiliz güvenlik uzmanı Paul Beaver, “Askeri açıdan bakılırsa, Hizbullah’ın neden Scud füzesi sahibi olacağını sorgulayabilirsiniz. Ancak hem siyasi hem de psikolojik açıdan düşünüldüğünde füzeler korku yaratıyor. Eğer bu olay gerçekse çatışma ciddi anlamda sertleşir” dedi.
Beaver, “11 metre uzunluğundaki Scud füzelerini fırlatmak için dev bir tekerlekli taşıyıcı-kaldırıcı-fırlatıcı mekanizmaya ve destek araçlarına ihtiyaç var. Bir fırlatma için hazırlıklar toplam 45 dakika sürüyor” dedi.
İsrailli bir yetkili Hizbullah’ın sadece “doğaçlama silolara” yerleştirilecek füzeler aldığını, fırlatıcı mekanizmayı ve taşıma kamyonlarını almadığını söyledi. Dolayısıyla örgütün gerekli ek donanım olmadan füzeleri nasıl fırlatacağı belli değil.
HİZBULLAH SESSİZLİĞİNİ KORUYOR
İran ve Suriye’yle müttefik olan Hizbullah, elinde Scud olup olmadığıyla ilgili net bir açıklama yapmadı ancak bazı uzmanlar şüphelerini dile getiriyor. İsrail Oku isimli füzeyle mücadele programının kurucusu, aynı zamanda Savunma Bakanlığı özel danışmanı Uzi Rubin, Scudların Hizbullah’ın eline geçtiğiyle ilgili haberlerin kendisini şaşırttığını söyledi.
Rubin, “Bu anlamsız bir hareket. Hizbullah Scud füzesini ne yapsın?” dedi. Hizbullah’ın elinde zaten hem yeterince güçlü hem de çok daha hafif, uzun menzilli İran malı Fetih–110 füzelerinin olduğunu hatırlatan Rubin, “Scudlar bir ton, Fetih’ler yarım ton ağırlığında olabilir ama Hizbullah iki Fetih fırlatarak bu sorunu çözebilir” dedi.
Hizbullah, 2006 yılında yaşanan savaşta İsrail’in kuzeyine kısa menzilli Katyuşka füzeleri yağdırmıştı. Savaşta ölen 158 İsraillinin 43 tanesi füzelerin vurduğu sivillerken Lübnan’da da çoğunluğu sivil 1,200 kişi hayatını kaybetmişti.
İsrail Katyuşka saldırılarını durduramadı ancak analistler askerlerin Hizbullah’ın açıkta kalan büyük füzelerini vurmayı başardığını söyledi. Beaver, “Lübnan operasyonunun başlarında İsrailliler Hizbullah’ın orta ve uzun vadeli füzelerini hedef alıp yok etti. Bir Scud’u saklamak kolay değildir. Fırlatıcıya, yakıt ikmal kamyonlarına ve donanım zırhlarına ihtiyaç vardır” dedi.
İSRAİL İÇİN KOLAY LOKMA
Heyman, Scudların İsrail ordusu için kolay lokma olacağına dikkat çekerek, “Patlamadan sonraki üç-dört dakika içinde bütün bölge İsrail’in misilleme atışlarıyla cehenneme döner” dedi.
Suriye’nin Hizbullah’a Scud sevkıyatı doğrulansa bile İsrail, Şam riskli bir adım atıp örgüte kimyasal ya da biyolojik savaş başlıkları verene kadar önleyici bir saldırı yapmaktan kaçınabilir. Adının açıklanmasını istemeyen eski bir İsrailli general, elde güçlü kanıtlar olmadıkça İsrail’in saldırmayacağını söyledi.
General, “Örneğin Hizbullah’ın elinde kimyasal ya da biyolojik Scud başlıkları olduğu yönünde açıklama yapması gerekir” dedi.