Hizbullah Lübnan'daki CIA ajanlarının kimliklerini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah Lübnandaki CIA ajanlarının kimliklerini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2011 11:00

Hizbullah ile CIA arasındaki ajan savaşında yeni bir dönemece girildi. Hizbullah, Lübnan’da gizli görevle çalışan 10 CIA ajanının kimliklerini kamuoyuna açıkladı.

Haberin Devamı

El Manar televizyonunda Cuma akşamı yayınlanan programla Tahran hükümeti ve Hizbullah’ın İran ve Lübnan’da görev yapan CIA çalışanlarını ve kaynaklarını açığa çıkarma çabalarının son adımı oldu.

 

ABD’li yetkililer bu girişimler sonucu her iki ülkede de faaliyetlerinde sorunlar yaşandığını söyledi.

 

El Manar’da yayınlanan haberde CIA ajanları ve Lübnan’daki kaynakları arasında Pizza Hut, Starbucks gibi fast-food restoranlarında gerçekleştiği iddia edilen görüşmelerle ilgili canlandırma görüntüleri yayınlandı.

 

Haberde aralarında kadınlar da bulunan 10 CIA ajanının Hizbullah savaşçıları ve yetkilileri hakkında bilgi toplamak için ajanlar bulduğu öne sürülerek, “CIA yetkilileri Lübnan toplumunun çeşitli kesimlerinden ajanlar bulmak konusunda çok aktifler. Bu kişiler arasında devlet memurları, güvenlik personeli ve askeri personel, din adamları, bankacılar ve akademisyenler var” denildi.

 

Haberin Devamı

DİPLOMAT GÖRÜNÜMLÜ AJANLAR

Lübnan’dakiler dahil birçok CIA ajanı, çoğu zaman diplomat gibi davranıyor ancak bu kişilerin asıl kimlikleri diğer istihbarat kurumları tarafından ifşa ediliyor. Gizli görevdeki bir istihbarat çalışanının kimliği ortaya çıktığında, temas kurduğu kişilerin hayatını tehlikeye atabileceği gerekçesiyle, bir daha yurtdışında gizli görevle çalışması mümkün olmuyor.

 

CIA sözcüsü Jennifer Youngblood, El Manar’da açıklanan isimlerin gerçekten CIA çalışanı olup olmadığı konusunda bir açıklama yapmayı reddetti. Youngblood, “Kurumumuz kuralları gereğince terörist grupların yapay suçlamalarına yanıt vermiyoruz” dedi. Hizbullah, ABD’nin terör örgütleri listesinde bulunuyor.

 

Hizbullah’ın “tehlikeli” bir kurum olduğunu ve El Manar’ı bir propaganda aracı olarak kullandığını ifade eden Youngblood, “Sadece bu gerçek bile iddiaların güvenilirliğinden şüphe duymanızı gerektirir” dedi.

 

Haberin Devamı

CAN DÜŞMANLARI 

Hizbullah ve CIA, 1980’lerden beri birbirlerine düşmanlık besliyor. 1983 yılında Beyrut’ta bulunan ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen ve sekiz CIA ajanının ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıdan Hizbullah sorumlu tutulmuştu. 1985 yılında ise CIA’in Beyrut büro şefi William Frances Buckley’nin kaçırılması ve öldürülmesinin faturası Hizbullah’a kesilmişti. Örgüt, Beyrut’ta bulunan Donanma üssüne düzenlenen ve 241 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili olarak da suçlanmıştı.

 

New York Times’a adının açıklanmaması kaydıyla açıklamalar yapan bir ABD’li yetkili, Hizbullah’ın, El Kaide dışındaki bütün terör örgütlerinden daha fazla Amerikalının ölümünden sorumlu olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

Yetkili Hizbullah’ın iddialarını tekrarlamanın grubun çıkarlarına hizmet etmekten başka bir işe yaramadığını belirtti ancak CIA’in Lübnan’da kayıplar yaşadığını reddetmedi. Yetkili, “Kimse Hizbullah’a teslim olmuyor” dedi.

 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Haziran ayında yine El Manar televizyonunda örgüte sızmış en az iki CIA ajanını ortaya çıkarmış olmakla övünmüştü. Bu açıklama CIA’in Lübnan’da yaşadığı sorunların ilk işareti olarak algılanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!