Fatih KARAÇALI-Ufuk AKTUĞ, Mehmet EZER
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2003 02:04
Suriye'nin iade ettiği 22 kişinin sorguları sürüyor. Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, bunlardan Hilmi Tuğluoğlu'nun önemli bir kişi olduğunu, sinagog eylemleri ile ilgisi olabileceğini söyledi. Tuğluoğlu'nun Lüblan'daki Hizbullah örgütüyle bağlantısı üzerinde duruluyor.
İSTANBUL'daki 4 bombalı saldırıdan sonra Suriye'de yakalanıp pazar akşamı Türkiye'ye iade edilen 22 kişinin sorgusu sürüyor. Sorguda, bu kişilerin, Lübnan'daki Hizbullah örgütüyle bağlantıları olup olmadığı üzerinde duruluyor. Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, bu kişilerden Hilmi Tuğluoğlu'nun önemli bir kişi olduğunu, sinagog eylemleri ile ilgisi olabileceğini söyledi. Sarı dün şöyle bir açıklama yaptı: ‘‘Son Sinagog eyleminde adı geçen Hilmi Tuğluoğlu'nun Suriye'de olabileceğini düşünerek müracaat ettik. Onlar da yaptıkları çalışmalarda eşi Leyla ile birlikte, Suriye'de dini okullara giden altısı 18 yaşından küçük çocuk, toplam 22 kişiyi bize teslim etti. Hilmi Tuğluoğlu'nun konumunun farklı olması nedeniyle, Sinagog baskınlarındaki rolünü araştırmak amacıyla sorgusu devam ediyor. Diğerleri ise muhtemelen yarın (bugün) savcılık soruşturması doğrultusunda mahkemeye sevkedilecek.’’
PAKETLEME YOK
Sarı, operasyonun Suriye güvenlik makamlarınca gerçekleştirildiğini ve Türkiye'den giden timin ‘paketleme’ tabir edilen operasyonla zanlıları yakalayıp getirmesinin sözkonusu olmadığını belirtirken, ‘‘Aksi, komşu ülkenin içişlerine müdahale anlamına gelir’’ diye konuştu. Operasyonun Emniyet ve Jandarma işbirliği ile yürütüldüğünü kaydeden Vali, Türkiye'ye iade edilenlerde herhangi bir örgütsel döküman ya da silah olmadığını söyledi. Sinagog, İngiliz Büyükelçiliği ve HSBC eylemlerinin ardından kurulan sorgu merkezlerine bir yenisi de pazar akşamı eklendi. Suriye'de yakalanıp Türkiye'ye iade edilenler hemen Ankara ya da İstanbul'a götürülmeyip, Hatay il merkezi Antakya'daki Jandarma Komutanlığı'nda özel olarak hem sorgu, hem de değerlendirme merkezleri oluşturuldu. Binanın ışıkları sabaha kadar sönmedi, çevresinde zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemleri alındı, giriş-çıkış çok daha sıkı bir şekilde denetlendi. Bu sorgulamada, ağırlıklı olarak yakalananların Lübnan merkezli Hizbullah bağlantısı üzerinde duruluyor.
AZAD’LA GÖRÜŞMÜŞ
15 ve 20 Kasım İstanbul eylemlerinin ardından birçok önemli kişi yakalanmış olmasına rağmen örgüt bağlantıları net şekilde aydınlatılamadığı için, Hatay'daki sorguda bu yöndeki sorgulama Hilmi Tuğluoğlu üzerinde yoğunlaşıyor. İlk bilgilere göre Konyalı olan 31 yaşındaki Hilmi Tuğluoğlu, Ankara'da yaşıyordu. Azad Ekinci, eylemlerden önce kendisini Ankara'da ziyaret etti. Henüz doğrulanmamakla birlikte, Tuğluoğlu eylemlerden önce Suriye'ye gidip döndü ve İstanbul'daki intihar saldırılarından kısa süre sonra tekrar bu ülkeye gitti.
KİMLİKLERİ
Hilmi Tuğluoğlu (31) Leyla Tuğluoğlu (32) Rabia Şerife Taşkıran (33), E.N.H.(15), Suna Demir (26), S.V. (15), Nilüfer Demir (22), Muhammed Akın (20), Hanife Şahin (21), A.K. (15), Elif Akbayrak (18), Kehriban Çiçek (19), Ali Atalay (28), Kenan Bilgin (30), M.K. (14), E.K.G. (14), Abdullah Bayrak (23), Bekir Ekinci (29), Sevda Yeşilöz (31), Hatice Gedemen (20), Muhammet Nurullah Kaynar (19) ve Mahşuk Yamaç (25).
YABANCI UYRUKLULAR
15 yaşındaki S.V.'nin Alman vatandaşı olduğu, ailesinin Adana'nın Tufanbeyli İlçesinden uzun yıllar önce bu ülkeye giderek yerleştiği, halen de Almanya'da oturduğu anlaşıldı. 22 yaşındaki Nilüfer Demir de Almanya doğumlu ve halen bu ülkede oturuyor. 23 yaşındaki Abdullah Bayrak'ın da Cidde doğumlu ve Suudi Arabistan vatandaşı olduğu, İstanbul Küçükcekmece'de oturduğu belirlendi. 31 yaşındaki Sevda Yeşilöz'ün ise Hollanda'da oturduğu ortaya çıktı.
Din eğitimine gitmişler
HİLMİ Tuğluoğlu'yla birlikte Türkiye'ye teslim edilen eşi Leyla Tuğluoğlu'nun ailesi de dün polise ifade verdi. Leyla Tuğluoğlu'nun ağabeyi Murat Ünver, kardeşinin eşiyle birlikte yaklaşık 10 yıldır Ankara'da yaşadığını söyledi. Murat Ünver, ‘‘Suriye'ye daha iyi bir dini eğitim almak ve Arapça öğrenmek için gitmişlerdi. Örgütsel bir işle uğraşmaları mümkün değil. Kardeşim ve eniştemin böyle işlerle ilişkisi olacağına ihtimal vermiyorum. Bilgisayar işleriyle uğraşıyorlardı. Çocuklarının ve kendileri için daha iyi bir dini eğitim almak ve Arapça öğrenmek için Suriye'ye gittiler. Oradan da Suudi Arabistan'a geçeceklerdi’’ dedi. Bu arada, Hilmi Tuğluoğlunun daha önce Hizbullah soruşturmasında ifadesinin alınıp salıverildiği de ortaya çıktı. Hilmi Tuğluoğlu'nun Kulu'nun Ağılbaşı Köyü'nden olan ve aşçılık yapan babası Zühtü, annesi Nadire ve kardeşi Ramazan Tuğluoğlu Konya Emniyet Müdürlüğü istihbarat ekiplerince önceki gün gözaltına alındı. Bir gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan baba Tuğluoğlu, sinagogların bombalanmasını kendisinin de televizyonlardan öğrendiğini söyledi. Zühtü Tuğluoğlu, ‘‘Oğlum Hilmi ve eşi, 10 yıldır Ankara'da oturuyor. Orada bilgisayar işi yapıyor. Diğer iki oğlum ise İsviçre'de. Hilmi ve eşinin Suriye'ye gittiğinden de haberimiz yok’’ dedi. Hilmi Tuğluoğlu'nun yaklaşık bir yıl önce turist olarak yurtdışına çıkan kardeşleri Necmettin ve Hamza Tuğluoğlu'nun ise bombalama eylemleriyle ilişkileri bulunduğunu söyleyerek İsviçre'den siyasi sığınma talebinde bulunduğu belirtildi. Kululular ise Hilmi Tuğluoğlu'nun 15 yıl önce tarikata girdiğini bu nedenle sık sık Suriye'ye gidip geldiğini öne sürdü.
‘Alo’ dediler işi bitirdiler
Bombalı saldırılarla ilgili 22 zanlının Türkiye'ye teslim edilmesi öncesinde Türkiye ve Suriyeli üst düzey makamlar arasında en az üç telefon trafiğinin yaşandı. Bu telefon görüşmelerinden biri, Adana mutabakatı çerçevesinde iki ülke arasında kurulan Ortak Güvenlik Komitesi'nin eşbaşkanları olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ile Suriyeli karşıtı Siyasi Şube Başkanı General Gazi Kenan arasında gerçekleşti. Dışişleri bakanları Abdullah Gül ile Faruk El Şara arasında da iki telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye'nin Suriye makamlarına teröristlerle ilgili bilgiyi vermesinden sonra El Şara, Ramazan Bayramı'nın ilk günü Gül'ü aradı. İki bakan arasındaki ikinci görüşme Gül'ün Napoli'den El Şara ile irtibat kurmasıyla gerçekleşti. Telefon görüşmelerinden iki bakanın sadece yakın çalışma çevresi haberdar oldu. Gül, El Şara'ya ‘‘Türkiye, Suriye'nin uluslararası terörizmle mücadeleye desteğine tam güvenmektedir. Yapılacak operasyon ABD'nin Suriye ile ilgili şüphelerinin giderilmesine de katkı sağlayacaktır’’ mesajı verdi.