Hizbullah davasında 2 sanığa müebbet hapis

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah davasında 2 sanığa müebbet hapis
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2005 16:43

33 sanıklı Hizbullah davasında 2 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü Hizbullah davasında, 2 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, Hizbullah davasını bugün karara bağladı.

11. Ağır Ceza Mahkemesi, Şehmus Alpsoy ve Mehmet Emin Alpsoy'u, ”Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak” suçundan lehlerine olan eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146/1. maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, tutuklu sanık Mustafa Gürlüer'in, yeni TCK'nın “yasadışı örgüt üyeliği” suçunu düzenleyen 314/2. maddesi uyarınca 9 yıl hapsine karar verdi ve tutuklu kaldığı süreyi gözönüne alarak, tahliye etti.

Mahkeme 2 sanığın “yasadışı örgüt üyeliği” suçundan 7 yıl 6'şar ay hapislerine karar verirken, 6 sanığın da delil yetersizliğinden beraatını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, 26 sanığın Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için yaptıkları başvuruyu yerinde bularak, bu sanıklar hakkında ceza tesisine yer olmadığına karar verdi.

Haberin Devamı

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü Hizbullah davasında, Mehmet Emin Alpsoy ve Şehmus Alpsoy'u, ”Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Davanın bugün öğleden önce yapılan karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Mehmet Emin Alpsoy, Şehmus Alpsoy ve Mustafa Gürlüer ile tutuksuz sanıklardan Nurettin Şahin ile bazı sanıkların avukatları katıldılar.

Duruşmada esas hakkındaki savunmaları ve son sözleri sorulan sanıklar ve avukatları, beraat isteminde bulundular.

Kararı, öğleden sonraki oturumda açıklayan mahkeme başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Mehmet Emin Alpsoy ve Şehmus Alpsoy'un “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak” suçlarının sabit görüldüğünü belirtti. Karadeniz, sanıkların, lehlerine olan eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapislerine ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Tutuklu sanık Mustafa Gürlüer hakkında “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak” suçundan dava açıldığını anımsatan Karadeniz, sanığın eyleminin “yasadışı örgüt üyesi olmak” suçunu oluşturduğunu ifade etti. Karadeniz, Gürlüer'in yeni TCK'nın 314/2. maddesi uyarınca ve suçun işleniş biçimi ve ağırlığına göre 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığını, cezasının Terörle Mücadele Kanunu'nun ceza artırımını öngören 5. maddesi uyarınca cezasının 9 yıla çıkarıldığını kaydetti. Tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak, Gürlüer'in tahliyesine karar verildi.

Mahkeme heyeti, eski Başbakanlık görevlilerinden Abdulsamat Yıldız ile Sadullah Arpa'yı ise “yasadışı örgüt üyeliği” suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum etti.

Heyet, 26 sanığın “örgüte yardım ve yataklık” suçunu işledikleri sonucuna vardı, ancak Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanma başvurularını yerinde bularak, bu sanıklar hakkında ceza tesis edilmesine yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Aysel Aldanmaz, Ayşe Sudan, Veli İnce, Halit Karslı, Ahmet Akbulut ve Hüseyin Tamer'in, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatlerine karar verdi.

Haberin Devamı

Sanık Abdurrahman Alpsoy'un dosyası ise Yargıtay'ın bozma kararından sonra bulunamadığı ve savunması alınamadığından ayrıldı.

İLK YARGILAMA VE BOZMA KARARI

Davanın Ankara 1 No'lu DGM döneminde yapılan ilk yargılamasında, 3 sanık idam, 24 sanık 4 yıl 6'şar ay, 2 sanık 3'er yıl, 3 sanık da 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum edilmiş, 6 sanık beraat etmişti.

İlk yargılamada Mehmet Emin Alpsoy, Mustafa Gürlüer ve Şeyhmus Aksoy, ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay, kararı eksik soruşturma gerekçesiyle bozmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!