Hizbullah ana davası karar aşamasında

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah ana davası karar aşamasında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 17:34

TERÖR örgütü Hizbullah adına 198 silahlı eylemde 165 kişinin öldürülmesi, 84 kişinin yaralanması olayından sorumlu tutulan, örgütün üst düzey yöneticilerinden Şura üyesi Edip Gümüş ile askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar’ın da sanıklar arasında bulunduğu Hizbullah ana davasına, bir süre önce Viyana’da yakalanıp Türkiye’ye iade edilen DEP eski milletvekili Mehmet Sincar’ın katil zanlısı Cihan Yıldız’ın dosyası da dahil edildi. Mahkeme, önümüzdeki duruşma davanın bitirileceği yönünde sanıklara savunmalarını hazırlamaları için uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Terör örgütü Hizbullah’ın 8 yıldan beri devan eden, 15 sanıkla açılan ancak birleşen dosyalarla sanık sayısı 33’e ulaşan ana davası, Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya 24 tutuklu sanık katıldı. Viyana’da yakalanıp Türkiye’ye iade edildikten sonra ilk kez hakim karşısına çıkan ve DEP eski millekvekili Mehmet Sincar ile koruması ve Özgür Gündem gazetesi muhabirleri Hafız Akdemir ile Teğmen Demir’in de aralarında bulunduğu 9 kişinin öldürülmesi, 4 kişinin de yaralanması eylemlerine katılmakla suçlanan Cihan Yıldız, savunmasını hazırlaması için mahkemeden süre talebinde bulundu.

90 KİŞİYİ CEMAL TUTAR ÖLDÜRMÜŞ

Mütalaada, aralarında DEP eski milletvekili Mehmet Sincar ile 2 korumasının Batman’da öldürülmesi, 2000’e Doğru Dergisi Diyarbakır muhabiri Halit Güngen ile Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir, kapatılan HEP’in Gaziantep İl Başkanı Abdulsamet Sakık’ın da aralarında bulunduğu 165 kişinin öldürülmesi, 84 kişinin de yaralanması eylemlerinden dolayı tutuklu sanıklar Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balca, Mehmet Feysel Bozkuş, Abdulkerim Kaya, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Kemal Gülşen, Yunus Avcı, Sinan Yakut, Mehmet Ezme, Şeyhmus Kınay, İsmail Kınay, Yusuf Begiç, Abdulvahap Ekinci, Mehmet Veysi Özel, Rıfat Demir, Mehmet Beşir Acar, Mehmet Tahir Ak, Mehmet Sudan, Mehmet Garip Özer ve Cihan Yıldız’ın Anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine şeri esaslara dalayı islam devleti kurmak amacıyla vehamet arz eden silahlı terör eylemleri gerçekleştirmek suçundan TCK’nın 146/1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Mütalaada, öldürülen 165 kişiden 90’ının bizzat örgütün askeri kanat genel sorumlusu Cemal Tutar tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

2 SANIK ÖLDÜ

Haberin Devamı

Mütalaada, tutuksuz sanıklar Fahrettin Özdemir, Ramazan Akyol, Mehmet Nurettin Karabulut, Abdulkuddus Yersiz ve Gazi Kavan’ın örgüt üyesi olmaktan TCK’nın 314/2 maddesi uyarınca 10 yıla kadar hapsi istendi. Fahrettin Duman ve Fehmi Gürsul’un delil yetirsizliğinden beraatleri talep edildi. Sanıklar Turan Arı ile Musa Özer’in yargılama aşamasında ölmüş olduğundan davalarının düşürülmesine, halen firari olan ve hakkında 10 yıl hapis istenen Ejder Arpa’nın yakalanmasının beklenmesine karar verildi.

Kısa bir ara veren mahkeme, sanık Cihan Yıldız’a savunmasını hazırlaması için süre verilmesini, davanın karara bağlanacağı gerekçesiyle diğer sanıkların da son savunmalarını hazırlamaları için kendilerine gerekli uyarıda bulunduktan sonra duruşmayı erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!