Hizbullah: ABD İran'A saldırırsa karışmayız

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah: ABD İranA saldırırsa karışmayız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2006 18:31

Lübnan'daki Hizbullah örgütü, ABD'nin nükleer programı nedeniyle İran'a saldırması halinde Tahran'a yardımda bulunmayacağını, ancak savaşın Lübnan'a yayılması durumunda savaşa müdahil olacağını bildirdi.

İran tarafından 1980'lerin başında kurulan Hizbullah örgütünün başkan yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Reuters'a verdiği demeçte, bölgesel çatışmalara karışma planları olmadığını söyledi.
Lübnan parlamentosunda 14 sandalyesi bulunan Hizbullah'ın başkan yardımcısı, “Hizbullah İran'ın maşası değildir. Hizbullah, Lübnanlıların taleplerini yerine getiren bir Lübnan hareketidir” dedi.
Kasım, İran'ın Amerikan tehlikesine maruz kalması durumunda kendisini savunabilecek kapasitede, büyük bir ülke olduğunu da belirtti.
İran'ın barışçı amaçlı nükleer teknolojiye sahip olma hakkını da savunan Kasım, ancak İran'dan önemli mali, siyasi ve manevi destek görmelerine rağmen, Hizbullah'ın sadece bu destekle var olmadığını vurguladı.
Herhangi bir savaşın nasıl sonuçlanacağını tahmin etmenin güç olduğunu, kararların duruma göre alınacağını söyleyen Kasım, ancak ilkesel olarak Hizbullah'ın, özellikle İsrail'den gelecek bir saldırıda, yalnızca Lübnan'ın savunmasına müdahil olacağını belirtti.
Bazı Batılı diplomatlar ve Ortadoğulu uzmanlar, İran'a herhangi bir saldırının Hizbullah ile İsrail arasındaki gerginliği de artıracağı, bazıları da İran'ın İsrail'i vurmak için Hizbullah'ı vekil tayin edeceği görüşlerini savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!