Hiyjen talimatı

Güncelleme Tarihi:

Hiyjen talimatı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 00:00

Cuma günleri yoğunluk olan TBMM Camisi’nin temizliği için personele “Temizlik El Kitabı” dağıtıldı.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Çiçek ve bakanların da namaz kıldığı caminin bakım kuralları arasında, “Cami hasırları serilmeden önce alandaki güvercin pislikleri temizlenir, hasırlar sistem içerisinde ön ve arka yüzlerinin ters serilmemesine dikkat edilerek serilir” gibi maddeler var.

MECLİS Başkanı Cemil Çiçek ve bakanların da cuma namazlarını kıldığı TBMM Camisi’ndeki hijyen uygulamaları sıkı talimat altına alındı. Meclis Destek Hizmetleri Dairesi, parlamentoda özel bakım gerektiren sarı pirinç aksamlar, avize, aplik, hereke halılar, taş duvar, cilalı mermer ve granit mermer alanların temizliğini de kapsayan çalışma kurallarını “Temizlik El Kitabı” ile personele bildirdi. Kitapta, her cuma yoğunluk yaşanan TBMM Camisi’ndeki görevlere de “Camiide cuma günleri alınması gereken tedbirler” başlığıyla yer verildi. Meclis’teki cami bakım çizelgesi şöyle:
2 SAAT ÖNCESİNDEN
Nöbetleşe oluşturulan ekip sorumlu yönetim memuru ile birlikte namaz saatinden 2 saat önce cami önünde hazır bulunur.
Bir-iki kişi tarafından cami içinde oluşabilecek örümcek ağları fırça yardımıyla temizlenir. Saat 10.30’dan itibaren halılar, halı süpürme iş tanımına göre süpürülür.
CAMİ DIŞINA HASIR
Mermer zeminler, iç camlar, ayakkabılıkların tozları alınır.
Cami içindeki temizlik işlemleri tamamlandıktan sonra lavabo, tuvalet, dış camlar, imam odası ve dış ayakkabılıkların ayrıntılı şekilde uygun deterjanla temizliği yapılır.
(Dış mekan için) Cami hasırları serilme işlemi başlamadan önce o alandaki kaba pislikler ve güvercin pislikleri, Park Bahçeler Müdürlüğü personelinin desteğiyle fırça ve suyla temizlenir, hasır sermeye hazır hale getirilir.
Hasırlar belli bir sistem içerisinde ön ve arka yüzlerinin ters serilmemesine dikkat edilerek serilir.
Serme işleminden sonra hasırlar, nemli ve kuru paspasla temizlenir. Ayrıca katılımın yoğun olma olasılığına karşı yedek hasır bulundurulur.
Yönetim memuru ve görevli personel namaz bitimine kadar alandan ayrılmaz.
Namazın bitimini takiben serili hasırlar ön yüzü içte kalacak şekilde ikiye katlanmak suretiyle toplatılır ve hasır arabalarına konularak üzerleri örtülür.
Hizmet, TBMM Camisi Hazırlık Görevi Listesi ile kayıt altına alınır. Halkla İlişkiler Porsoneli tarafından dış alanlara serilen hasırlar kirlilik durumuna göre en az yılda iki kez olmak üzere itfaiye personelinin desteği alınarak yıkanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!