Hitit uygarlığının öyküsü

Güncelleme Tarihi:

Hitit uygarlığının öyküsü
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 28, 2002 15:39

Hitit uygarlığının kuruluş, gelişme ve yıkılışını konu alan "Hititler" adlı dramatik belgeselin çekimleri sürüyor. Yönetmenliğini Tolga Örnek'in üstlendiği belgeselin en önemli özelliği, Hititçe de konuşuluyor olması. Önümüzdeki yılın mart ayında Türk seyircisiyle buluşacak olan film, plato çekimlerinin yapıldığı Küçükyalı'daki AFP Stüdyoları'nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Haberin Devamı

Belgeselin  yapımcısı ve yönetmeni Tolga Örnek, "Tanrıların Tahtı: Nemrut Dağı" belgeselinin çekimleri sırasında bu uygarlıkta Hititler'in izlerini gördükten sonra "Hititler" belgeselini çekmeye karar verdiğini belirterek, 2 yıl önce hazırlıklara, 6 Ocak'ta da çekime başladığını söyledi.

Örnek, çekimlerin Hititler'in ayak bastığı Anadolu'da 11 ilde 34 ayrı mekanda, ayrıca Mısır'da yapıldığını ve 11 Eylül'de de Suriye'de süreceğini anlattı. 

Dramatik belgeselde 560 oyuncu ve teknik ekip elemanı ile 12 uzmanın görev aldığını dolaylı olarak 2 bin 600 kişinin emeğinin geçtiğini anlatan Örnek, ayrıca 23 bin aksesuar ve 15 set kullanıldığını söyledi.

Drama yönü ağırlıkta olan belgeselin kendi alanında bir standart olacağını vurgulayan Örnek, şöyle konuştu: "Hititler'de beni en çok tabletler etkiledi. Bu tabletlerde kendi hikayelerini anlatıyorlar. Biz de bu hikayeleri kendi ağızlarından anlatmaya karar verdik. Belgeselde oyuncular tarafından 48 tablet seslendiriliyor. Bu tarz, Türkiye'e ve dünyadaki belgesellerden farklı. Dramayla belgesel iç içe. Belgeselin yüzde 70'ini drama oluşturuyor. Drama ve belgesel birbirini tamamlıyor."

 Drama yönünün ağırlıkta olması nedeniyle usta oyuncuların rol aldığını sözlerine ekleyen  Örnek, tabletlerin Hitit diliyle oyuncular tarafından seslendirilirken, İngilizce ya da Türkçe alt yazıyla yorumunun anlatılacağını belirtti.  
     
6 KRAL VE KRALİÇE  
     
Örnek, 90 dakikalık belgeselin, uygarlığın izlerinin keşfi, tarih içinde kuruluşu, gelişimi, yok oluşu ve bugünkü izlerinin anlatıldığını kaydederek, "Hitit uygarlığına yön vermiş 6 kral ve 6 kraliçenin canlandırıldığı belgesel, Hitit uygarlığının yok oluşuyla bitiyor. Seyircide, komşusunu veya kendinden bir şey kaybetmiş gibi etki bırakmasını bekliyoruz. Bu etkiyi yaratabilirsek başarılı oluruz" diye konuştu. 

Hitit uygarlığını tanıtmanın aynı zamanda Türkiye'yi tanıtmak olduğunu ifade eden Örnek, 2,5 yıllık çalışmanın ürünü olacak belgeselin önce ABD'de gösterime gireceğini, Türkiye'de Mart ayında sinemalarda, İstanbul Film Festivali'nde ve sponsor firma THY'nin uçuşlarında gösterileceğini söyledi.  

Tolga Örnek, belgeselde oyuncuların giydiği kostümlerin kabartmalar, metinler ve uzmanlara görüşülerek oluşturulduğunu ifade ederek, Hititçe'nin fonetiğinin bilinmediğini ancak, seslendirme konusunda uzmanların kendilerini özgür bıraktığını sözlerine ekledi.  
     
HİTİTÇE İLK KEZ BİZİM AĞZIMIZDAN DUYULACAK  
     
Kral 3. Hattuşili'yi canlandıran Haluk Bilginer de, belgeselde kendisini en çok heyecanlandıran yönün Hititçe konuşulması olduğunu söyleyerek, "Bu da bir sorumluluk. Hititçe'nin nasıl konuşulduğunu bilmiyoruz. Hititçe ilk kez bizim ağzımızdan duyulacak" dedi.  

Belgeselde, Haluk Bilginer'in yanısıra Sanem Çelik, Fikret Kuşkan, Burak Sergen, Cüneyt Türel, Yeşim Alıç, Atilla Eroğlu, Yaman Tüzcet, Gülhan Elmalıoğlu ve Çağdaş Poyraz Hitit kral ve kraliçelerini canlandırıyorlar.  

Seyirciyi M.Ö 2000'li yıllara götüren ve uygarlığın başkenti Hattuşaş'ın maketinin inşa edildiği belgeselde, tarihteki ilk yazılı barış anlaşmasına neden olan Büyük Mısır Firavunu2. Ramses ile Hititler arasındaki Kadeş Savaşı, Hitit Kralı 3. Hattuşili ile Kraliçe Puduhepa'nın evliliği, veba salgını, saray entrikaları gibi konular vurgulanıyor.  

Ä°MKB ve Çalık Holding'in ana sponsorluÄŸu ile diÄŸer sponsorlar THY,Ä°stikbal, ABT, Koç Allianz ve Erdemir'in katkılarıyla çekilen belgesel, History Channel, Discovery Channel gibi kanalların yanı sıraLos Angeles ve Boston'da sinemalarda gösterilecek.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!