Hitit dönemi yazıtı bulundu

Güncelleme Tarihi:

Hitit dönemi yazıtı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 18:28

GAZİANTEP’in İslahiye İlçesi’ne bağlı Fevzipaşa Beldesi’nde bulunan Zincirli Höyük’te yürütülen kazı çalışmaları sırasında M.Ö. 800 yılı Geç Hitit dönemine ait Fenike diliyle yazılmış bir yazıt bulundu.

Haberin Devamı

Zincirli Höyük’te, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ABD Chicago Üniversitesi işbirliğiyle ile 2006’de başlatılan kazı çalışmalarının üçüncü etabı sürdürülüyor. ABD Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kazı heyeti başkanı Doç. Dr. David Sclohen, kazının üçüncü yılında Gaziantep Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nden ekibin de katılmasıyla çok uluslu bir takım olarak çalıştıklarını söyledi.

3 bin yıl önce kurulan çok büyük bir şehrin bulunduğu Zincirli’nin aşağı şehir olarak tanımladıkları bölgesinde bu yıl ilk kez kazı yapmaya başladıklarını belirten Sclohen, kazıda çok önemli bir yazıt gün ışığına çıkarıldığını kaydetti. Bulunan yazıtın yaklaşık M.Ö. 800 yılına dayandığını, sadece yazının bir satırının okunabildiğini ifade eden Sclohen, Dünyada bunun gibi çok az sayıda yazıt bulunuyor. Çünkü Fenike dilinde yazılmış ve bu dilde çok az yazıt ortaya çıkarılmıştır. En son 1979’da Irak’ta Fenike dilinde bir yazıt bulunmuştu.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar bilmediğimiz bilgiler vereceğini umduğumuz bir yazıtla karşı karşıyayız” dedi. Yazıtın deşifre edilmesinin ardından Gaziantep bölgesinin eski tarihine ilişkin önemli bilgiler elde edebileceklerini belirten Sclohen, “Bugün bu eseri buradan çıkartıp yazıyı deşifre ettikten sonra ne amaçla buraya konduğunu ve ne işe yaradığını anlamış olacağız. Tahminen bu yazıt en az 20 satır kadar. Antik Fenike dili, bahsettiğimiz zamanda geçerli olan ve herkesin kullandığı dildir. Buranın yerli insanları, yerel bir dil konuşuyorlardı. Fakat idari işler ve bu şekilde yazıtlar için Fenike dili kullanıyorlardı. Çoğunlukla bir sarayın ya da bir tapınağın bazen de belli bir mezarın yerini belirlemek ve belgelemek için yazılırlar. Buradan bir tapınak çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

PANAMUWA’NIN HİZMETKARI

David Sclohen, ortaya çıkartılan ve okunabilen yazıtın ilk satırında, ‘Ben Kilamuwa, Panamuwa’nın hizmetkarı’ yazısının bulunduğunu kaydederek şöyle dedi;

“Şu anda sadece bu kadarı okunabiliyor. Yaklaşık 100 yıl önce aynı bölgede Alman bir ekip tarafından yapılan kazılarda buna çok benzer bir yazıt daha bulunmuştu. Bu şehrin diğer kısımlarını anlamak için kazılarımız devam ediyoruz. Burası toplam 40 hektarlık bir arazi. 2 kilometrenin üzerinde bir uzunluğu olan çifte büyük bir duvarla çevrili. Şehrin bayağı kalabalık bir kısmında bir çok sokak ve binanın olduğu bölgede olduğumuzu tahmin ediyoruz.”

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, yazıtın ortaya çıkarılması bilgisinin ulaşmasının ardından, kazı alanına gelerek incelemelerde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a da gelişmelerle ilgili bilgi veren Kamçı, kazı çalışmaları sırasında tarihi öneminin çok büyük olduğuna inandıkları bir eserin bulunduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!