A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 15:02
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ticaret, barış ve huzuru getirir. Ticaretin olduğu yerde barış ve huzur vardır” dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nın daveti üzerine kente gelen Başkan Hisarcıklıoğlu, Ofis Semti'nde geçen hafta yaşanan olaylarda işyerleri tahrip edilen esnafı ziyaret ederek, karanfil dağıttı.
Esnaftan zararları konusunda bilgi alan Hisarcıklıoğlu, Vali Vekili Hıdır Kahveci'yi makamında ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.
Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'daki yaşanan olaylarda en büyük zararı tüccarın gördüğünü ve esnafa geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu belirterek, “Allah bir daha bu olayları memleketimize göstermesin. İnşallah bu son olur” diye konuştu.
Türkiye'deki en büyük sorunlardan birinin bölgelerarası gelişmişlik ve gelir farkı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Ticaret, barış ve huzuru getirir. Ticaretin olduğu yerde barış ve huzur vardır. Huzurun olduğu yerde ticaret, ticaretin olduğu yerde de zenginlik vardır. Türkiye zenginleşirse, bölge ve Diyarbakır'da yaşayan insanlar zenginleşir. Diyarbakır'daki insan zenginleşirse, Türkiye zenginleşir. Hepimiz birbirimizin aynı parçasıyız. En büyük dileğimiz ticaret ve huzurun gelmesiyle yatırımların artmasıdır. Yatırım artığı zaman işsizlik biter. Türkiye'deki en büyük sorun yatırım, üretim ve istihdamdır.”
Diyarbakır'ın önemli potansiyeli olan bir şehir olduğunu ve Türkiye'nin dört bir yanında başarılı Diyarbakırlı işadamlarının bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu işadamlarının Diyarbakır'da da başarılı olabileceğini bildirdi.
-“ELİMİZDE ALTIN HAZİNESİNDE MÜTHİŞ BİR COĞRAFYA VAR”-
Hisarcıklıoğlu, ziyaret ettiği işyeri sahiplerinin moralinin son derece yerinde olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu bölgedeki önemli potansiyelden biri GAP Projesi'dir. Proje ile şuanda toprakların yüzde 12'si sulanıyor. GAP'taki arazilerin yüzde 88'i sulanırsa 4 milyon kişi iş bulur. Bugün 4 milyon kişiye Türkiye'de sanayide iş bulmaya kalkarsak, bunun maliyeti 200 milyar dolardır. Ama GAP'ın tamamlanması için gerekli yatırım miktarı ise 15 milyar dolardır. Harran Ovası'nda yetiştirilen ürünleri şuanda biz ithal ediyoruz. Bu çerçevede projeye hep birlikte sahip çıkarak, öncelik vermemiz lazım. O zaman tarıma dayalı sanayi gelişecek. Tarıma dayalı sanayi geliştikçe de bunun yan unsurları ve alt sanayileri gelişir. Elimizde altın hazinesinde müthiş bir coğrafya var. Sulama kanallarını acilen bitirmemiz lazım. Bu arada çiftçilerimizi de iyi eğitmemiz gerekir.”
-“BÖLGEYE TEŞVİK VERİLMESİ ŞART”-
Teşvik politikasının değiştirilmesi gerektiğini ve sektörel uygulamaya geçilmesi gerektiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bölge için teşvik verilmesi şart. Diyarbakır'a has teşvik edilebilecek sektörler var, teşvik edilmeyecek sektörler var. Doğru yönlendirebilirsek otomatikman farklılıklar ortaya çıkacak” dedi.
Hisarcıklıoğlu, bir süre önce başlattıkları Habur Sınır Kapısı'nın modernizasyon çalışmasını Haziran ayında tamamlayacaklarını belirterek, benzer uygulamaya daha önce İpsala'da yaptıklarını ve bu çalışmada büyük başarı gösterdiklerini anlattı.
Habur'daki çalışmanın tamamlanmasının ardından kapıdaki araçların kuyruk sırasında bekleyişinin sona ereceğini belirten Hisarcıklıoğlu, buna rağmen Irak'a ihracatın artırılması için ikinci sınır kapısının açılması gerektiğini söyledi.
Bir gazetecinin Diyarbakır'daki olayların ardından işadamlarının yatırımlarından vazgeçtiği yönündeki sorusunu Hisarcıklıoğlu, ”Bunların çok gerçekçi olduğuna inanmıyorum. Bugün bütün tüccarların başkanı olarak buradayım. Anlık hadiselerle değerlendirmemek gerekir. En başta zarar gören tüccarın bir sıkıntısı yok” diye yanıtladı.