Hırsızlıktan tutuklandı iadesi hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Hırsızlıktan tutuklandı iadesi hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2006 00:00

Abdi İpekçi cinayeti sanıklarından olan Yalçın Özbey’in ’Belçika’da işlediği suçlar’ kapsamında 2 hafta önce tutuklandığı ortaya çıktı.

Özbey’in, ’çete kurma ve haraç toplama’ gibi suçlardan 2 haftadan beri Brüksel’deki Forest Hapishanesi’nde tutuluyor. Brüksel Savcılığı Basın Sözcüsü Jos Colpin, Özbey’in 4 Mart’ta, mahkemeye çıkarıldığını, 1 ay tutuklu kalmasının kararlaştırıldığını söyledi. Özbey’in 4 Nisan’da yeniden yargı önüne çıkması bekleniyor. Colpin, Özbey hakkında Romanyalı 3 aileden oluşan bir hırsızlık çetesiyle işbirliği yapmak, bu çetenin TIR kamyonlarından ve çeşitli yerlerden çaldığı malların satışını yapmak ve haraç toplamak gibi suçlamalar bulunduğunu bildirdi.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYOR

Özbey, yıllar önce Almanya’da 2 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubuna verdiği ifadede, Mehmet Ali Ağca ve Oral Çelik ile İpekçi’nin öldürüldüğü dönemde aynı evde oturduklarını söylemişti. Bu görüşmede Ağca’nın amacını "Carlos gibi bir adam olmak" olarak açıklayan Özbey, Ağca tarafından da "İpekçi’yi öldüren kişi" olarak tanımlandı. Uzun yıllardan beri Belçika’da yaşayan ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan Özbey ise bu iddiayı reddetti. Özbey, sadece Ağca’ya İpekçi cinayetinden önce para yardımı yaptığını ve onun Kartal Askeri Cezaevi’nden kaçırılmasında kullanılan arabanın kendisine ait olduğunu kabul etmişti.

İpekçi cinayetinden sonra Türkiye’den kaçan Özbey, 1983’te Almanya’nın Bochum kentinde Alman polisi tarafından gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. 1993’te yine Almanya’da bu kez uyuşturucuyla yakalandı. Adalet Bakanlığı tarafından iade edilmesi talep edildi, ama Alman makamları bu talebi geri çevirdi. 1997’de Almanya’da yattığı cezaevinden tahliye edilen Özbey, aynı yılın eylül ayında Belçika’da gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkeme, siyasi suçlu olarak gördüğü Özbey’i bir kez daha serbest bıraktı.

EMNİYET ÇALIŞIYOR

Interpol aracılığı ile önceki gün Belçika makamlarına başvuran Türkiye, Özbey’le ilgili bilgi istedi. Emniyet’in üst düzeydeki bir yetkilisi, "Belçika makamları henüz resmi yazımıza yanıt vermedi. Ancak yanıt gelir gelmez iadesi için girişimleri başlatacağız. 4 Nisan’da tekrar yargıç önüne çıkacak. Bu süreye kadar iadesine ilişkin dosyayı Belçika makamlarına yetiştirmeye çalışacağız ve iade kararına kadar tutuklu kalmasını talep edeceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!