Hiroşima töreninde Fukuşima

Güncelleme Tarihi:

Hiroşima töreninde Fukuşima
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2011 00:00

Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 66. yıldönümü dün anılırken, Japonya Başbakanı Naoto Kan’ın da katıldığı Hiroşima’daki törende bu kez askeri nükleer teknolojiler kadar, sivil nükleer enerji de kınandı.

Haberin Devamı

Hiroşima Barış Mezarlığı’nda düzenlen anma töreni, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasını attığı saat olan 08.15’te (TSİ 02.15) bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Mezarlığa sarı çiçeklerden oluşan bir çelenk bırakan Kan, Hiroşima’da yaşanan dehşetin bir daha tekrarlanmayacağına ilişkin Japonya’nın verdiği sözü yineledi. Ancak Kan’ın mesajları daha çok, mart ayında yaşanan deprem ve tsunami sonucu zarar görerek son 25 yılın en büyük nükleer felaketinin yaşanmasına neden olan Fukuşima santraliyle ilgiliydi. Kan, “Nükleer enerjinin güvenli olduğu efsanesi üzerine daha çok kafa yoracağım. Kazanın nedenlerini araştıracağım. Nükleer santrallere bağlılığı azaltacağım ve onlara ihtiyaç duymayan bir toplum kurmayı hedefleyeceğim” dedi. Atom bombasından sağ kurtulan bir babanın çocuğu olan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui de, “Japon hükümeti Fukuşima kriziyle travma yaşayan halk için harekete geçmeli, gerçekleri kabul etmeli ve enerji politikasını hızla gözden geçirmelidir” diye konuştu. Bu sözlere rağmen Kan, Japon kamuoyunun güvenini kazanbilmiş değil. Bugün Japonya’da elektrik enerjisinin üçte biri nükleer santrallerden sağlanıyor. Nükleer silah geliştirme konusunda kendi kendisine yasak koysa da Japonya sivil nükleer teknolojilerde dünyanın önde gelen ülkelerinden. Türkiye’nin, nükleer santral yapım planıyla ilgili olarak Japonya’ya müzakerelerde verdiği öncelik hakkını, Fukuşima krizinden sonra Tokyo’nun “Nükleer santrallerimiz güvenli değil” itirafı üzerine geri aldığı bildirilmişti. Atom bombasının etkisiyle harabeye dönen bir bina kubbesinin iskeleti önünde her yıl düzenlenen dini ağırlıklı törende, ellerinde Budist ibadetlerinde kullanılan tespihler tutan kalabalık başlarını eğerek saldırıda hayatını kaybedenleri andı. 350 bin nüfuslu kentte 140 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Taksim’de protesto

Haberin Devamı

Hiroşima’ya bomba ve Fukişima’daki nükleer facia Türkiye ve Hindistan dahil, dünyanın birçok yerinde protesto edildi. Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir grup Taksim Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamanın yapıldığı alana temsili nükleer varil ve nükleer füze koyan grup, ’Hiroşima-Fukişima-Akkuyu Asla’ yazılı pankart açtı. Eylemciler, basın açıklamasının ardından 1 dakikalığına yüz üstü yere yatıp planking yaparak nükleer enerjiyi protesto etti.      

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!