Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2011 12:06

Hz. Peygamber'in vasiyeti üzerine Veysel Karani'ye bırakılan Hırka-ı Şerif, Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'nde ziyarete açıldı.

Haberin Devamı

HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETE HAZIR

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlanan törende konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, kutsal ramazan ayında ve mübarek Cuma gününde Peygamber hatırası olan Hırka-i Şerif huzurunda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çağrıcı, İstanbul'da bir çok peygamber hatırası olduğunu belirterek, “Atamız Yavuz Selim Han Mısır'ı fethettiğinde kutsal emanetleri getirerek, İstanbul'un kutsallığına bir kutsallık daha kazandırdı. Mekke ve Medine de dahil olmak üzere Peygamberimize ait pek çok şey yok olmuşken, bizim milletimiz bütün hatıraları baş tacı ederek, özenle korumuştur” diye konuştu.

Zamanın her şeyi eskittiği gibi Hırka-i Şerif'i de eskittiğini ifade eden Çağrıcı, Köprülü ailesinin bunun farkına vardığını ve restorasyon için yetkili makamlara müracaat ettiğini hatırlattı.

Hırka-i Şerif'in dünyaca ünlü restoratörler tarafından bir daha deforme olmayacak şekilde onarıldığını anlatan Çağrıcı, Hırka-i Şerif Dairesi'nin de restore edildiğini ve Hırka-i Şerif'in zarar görmemesi için önlemler alındığını söyledi.

Çağrıcı, kadın ziyaretçilere bir hatırlatmada bulunmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Hırka-i Şerif bir elbisedir ama onun kutsallığı vardır. Hırka-i Şerif'e şeref katan, Peygamber armağanı olmasıdır. Bu nedenle saygıyı maddeye değil, onun arkasındaki Peygamberimize ve Allah'a göstermemiz lazım. Dileklerin kabulünü beklemekle, bu ziyareti lekelemeyelim. Herkes bunu bir Peygamber hatırası olarak bilsin ve bu ölçüde ziyaret yapsın.”

Veysel Karani'nin 59. kuşaktan torunu Barış Samir de, Hz. Peygamber'in Veysel Karani'ye bıraktığı Hırka-i Şerif'in 59 kuşaktır, yaklaşık 1400 yıldır aile tarafından korunduğunu söyledi.

Samir, bu süreç içerisinde Hırka-i Şerif'te meydana gelen yıpranmalar sonucunda hırkanın 2010 yılında 4 aylık bir konservasyon sürecine alındığını ifade ederek, “Dünya standartlarında konservasyona alınan Hırka-i Şerif ulaşılan koruma şekliyle yüzlerce, binlerce nesil sonra bile Peygamberimizin huzuruna çıkma hayaliyle milyonlarca insanın akınına uğrayacaktır” dedi.

Samir, Hırka-i Şerif ile 400. kez buluşmanın heyecanını yaşadıklarını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından ilahiler okundu. Yapılan duaların ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Çağrıcı, Hırka-i Şerif'i ziyaret etti.

Vali Mutlu ve beraberindekiler bir süre Hırka-i Şerif'in başında kalarak salavat getirdi. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir mesaj gönderdi.
Bu arada vatandaşların bir kısmı, izdiham yaşanmaması için tören sırasında caminin dışında bekletildi. Öte yandan, ayrı bir bölümden camiye alınan kadınlar, Hırka-i Şerif'i ziyaret ederken göz yaşlarına hakim olamadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!