Hint usulü romantizm

Güncelleme Tarihi:

Hint usulü romantizm
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 08, 2002 14:01

Haftanın yeni filmlerinden Muson Düğünü, şarkıları, dansları ve tüm renkleriyle Hindistan kültürünü beyazperdeye taşıyor. Film, geçen yıl Venedik'te Altın Aslan kazandı.

Haberin Devamı

Eleştirmenlerin 'Hint usulü romantizm' diyerek tanımladığı Muson Düğünü'nün (Moonson Wedding) yönetmeni, Oscar'a aday gösterildiği Selam Bombay'ın yanısıra Kamasutra ve Mississippi Masala gibi filmleriyle tanınan Mira Nair.  Hindistanlı yönetmen, bu filmiyle "Venedik'te Altın Aslan kazanan ilk kadın yönetmen" olarak sinema tarihine geçti.

Nair'in,  omuz kamerasıyla çektiÄŸi film, bir yandan yüzyıllar öncesinden gelen geleneklerini kaybetmeyen diÄŸer yandan da 'internet çağına ayak uyduran Hindistan'dan insan manzaraları sunuyor. Â

Nair, "Kelimenin tam anlamıyla ev yapımı bir film" diye tanımladığı Muson Düğünü'nde, bölge insanının iç dünyasını ve bunu en coşkulu biçimde dışa yansıtan bir sosyal olay olan düğünü odak noktasına yerleştirmiş. Filmin senaryosunda, Nair ile aynı çevrede doğup büyüyen Sabrina Dhawan'ın imzası var.

Haberin Devamı

Muson Düğünü'nde olaylar, romantik muson yağmurlarının başladığı dönemde geçiyor. Kızlarını görücü usulüyle evlendirmeye karar veren Verma ailesinin üyeleri Hindistan'ın çeşitli yerlerinden gelip Yeni Delhi'de buluşurlar. Birbiri ile kesişen beş ayrı hikayeyi, sevginin farklı yönlerini, sınıf ayrımlarını ve geleneksel ahlak anlayışını da gözardı etmeden anlatıyor Nair.

HAYATIN SARHOÅž EDEN LEZZETÄ°

Nair, filmini omuz kamerasıyla çekmeyi  "çok çalışır, çok eğlenir, hayatı dolu dolu yaşarlar" diye tanımladığı Pencab halkının yaşamını gerçeğe uygun biçimde yansıtmak için tercih etmiş.

Sınırlı bir bütçeye sahip olan Muson Düğünü'nün çekimleri bir ayda tamamlanmış.  Nair "Aktörlerden hayatlarının altı haftasını istedim, bunun iki haftası da tekrarlar içindi. Her gün bir buçuk saat yoga yapıyordum aslında tüm ekip yapıyorduk, ardından yağmur çamur demeden onbeş saat çalışıyorduk" diyor.

Çekimlerdeki bu sıcak ortam, Nair'in ailesinin birçok yönden katkılarıyla daha da samimileÅŸti. Hergün, Nair'in annnesinin mutfağından ev yapımı yemekler sete gönderiliyordu, hatta çekimde kullanılan çoÄŸu kostüm, mobilya, tablolar, ve mekanlar ailesi ve arkadaÅŸları tarafından verildi. Yönetmen de  bunlara istinaden filmi için "tamamen ev yapımı bir film denebilir" diyor.Â

Haberin Devamı

Son olarak da Mira Nair filmi için şu sözleri söylüyor: "Eğer Muson Düğünü, masti'yi yani hayatın sarhoş eden lezzetini seyirciye hissettirebiliyorsa, o zaman işimi yapabilmişim demektir"

HİNT SİNEMASININ VAZGEÇİLMEZ UNSURU: MÜZİK

Filmin tamamı neşeli müziklerle dolu:  Modern Hint pop müziği, jazz ve aşk şarkıları bir Pencap düğününün tüm özelliklerini yansıtan en önemli özelliklerden. Filmin ana şarkısı Sukhwhindara Sing tarafından bestelenip seslendirildi.  30 dakikalık fon müziğini ise Kama Sutra'nın da müziklerini yapan olan Mychael Danna'nın imzasını taşıyor. Filmde ayrıca Nair için özel bir yeri olan eski şarkılardan derlemeler de var.

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Haberin Devamı

Hindistan, Yeni Delhi'de oturan Verma ailesi, kızları Aditi'yi, Amerika'da yaşayan aile dostlarının mühendis oğlu Hemant ile evlendirmeye karar vermişlerdir. Aslında görücü usulüyle evlendirilmeye, yapı itibariyle ters düşen Aditi, evli bir spiker olan Vikram ile yaşadığı aşkın geleceği olmadığını görür ve hayatına bir düzen vermek için ailesinin bu kararını kabul eder.

Düğün hazırlıkları bütün hızıyla devam ederken ailenin diğer ülkelerde yaşayan dostları ve akrabaları da teker teker Vermalara gelir. Bütün bu buluşmalar eski günleri hatırlatıp, eğlenceli anlar yaşatırken, Aditi'nin kuzeni Ria'nın yıllardır içinde taşıdığı tatsız bir olayı açığa çıkarmasına neden olur.

Haberin Devamı


FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen: Mira Nair
Senaryo: Sabrina Dhawan
Oynayanlar: Naseeruddin Shah, Vijay Raaz, Lillete Dubey, Shefali Sheety, Tilotama Shome, Vasundhara Das, Kulbhushan Kharbanda, Roshan Seth, Parvin Dabas, Soni Razdan, Neha Dubey
Resmi Sitesi: www.mirabaifilms.com

Muson Düğünü, şimdilik sadece İstanbul'da Altunizade Capitol,  Beyoğlu Alkazar, Kadıköy Broadway, Mecidiyeköy Odeon Cineplex,  Nişantaşı Movieplex, Şişli Movieplex sinemalarında gösterimde.

ÜÇ YENİ FİLM DAHA

Bugün Muson Düğünü dışında üç yeni film daha gösterime girdi. Gizemli Yabancı, Çılgın Konuklar ve Atlantis: Kayıp İmparatorluk.

Bu yılın sonunda roman yazmayı bırakacağını açıklayan Stephen King'in eserinden uyarlanan Gizemli Yabancı (Hearts in Atlantis) usta oyuncu Anthony Hopkins'in sürüklediği bir gerilim filmi. Hopkins, filmde Ted Brautigan adlı sır dolu bir karakteri canlandırıyor. Gizemli Yabancı'nın yönetmeni, piyanist David Helfgott'ın yaşamını anlatan Shine adlı filmle hatırladığımız Scott Hicks.

Haberin Devamı

Bir 12'nci yüzyıl Fransız şövalyesi, birdenbire kendisi 21'nci yüzyılda üstelik ABD'de bulursa neler olur? Bu sorunun cevabı Çılgın Konuklar (Just Visiting) adlı filmde. Yönetmenliğini Jean Marie Poiret'nin yaptığı filmin 'ağır topu' bir çok filmde birbirinden farklı karakterleri başarıyla canlandıran Jean Reno.

Yarıyıl tatilinin ilk günlerinde minikler için bir sürpriz var: Atlantis: Kayıp İmparatorluk. Batık Atlantis'in gizemini araştıran bir grubun öyküsünü anlatan bu animasyon film, Güzel ve Çirkin ile Notre Dame'ın Kamburu'nu da yaratan ekibin imsazını taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!