Hilmi Güler: Kuzey Irak'e elektrik yaptırımı yok

Güncelleme Tarihi:

Hilmi Güler: Kuzey Irake elektrik yaptırımı yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 16:46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Biz elektriği Irak'a veriyoruz, PKK'ya vermiyoruz. Şu anda herhangi bir yaptırım söz konusu değil” dedi.

Bakan Güler, ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen, “Girişimci-Yatırımcı Zirvesi” kapsamında Türkiye dışından gelen katılımcılarla bir araya geldi.

Güler, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Bor rezervi bakımından çok zengin olduğunu ifade ederek, “Bor madenciliğinden bor kimyasallarına geçtik” diye konuştu.

Mikro besleyici olarak buğday, yonca ve sarımsakta yüzde 20-30 üretim artışı sağladığını sahada tespit ettiklerini anlatan Güler, bor kimyasallarını özel bir saha olarak takdim etmek istediklerini ve bu sahada yatırım yapılabileceğini vurguladı.

Türkiye'de çok büyük bir rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli bulunduğunu dile getiren Güler, “Bu yatırımlara sizi davet ediyoruz. Burada hepimize yetecek kadar yatırım konusu var” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güler, elektrik zammı konusunda çalışmaların Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) tarafından yapıldığını, TEDAŞ'ın bunun değerlendirmesini yapıp kendilerine ilettiğini ve şu an itibarıyla net herhangi bir karar verilmediğini bildirdi.

İRAN ELEKTRİK BAKANI

Güler, şirket yönetiminde bunun görüşüldüğünü bildiğini ifade ederek, “Uygulamaya yönelik olarak herhangi bir karar alınmış değil” değerlendirmesinde bulundu.

Güler, İran ile yapılan doğal gaz ve petrol anlaşmasının durdurulma ihtimali olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, İran ile görüşmelerin sürdüğünü, yakında İran elektrik bakanının Türkiye'ye geleceğini belirterek, şunları kaydetti:
“Ondan önce de teknik ekibi Türkiye'ye gelip arkadaşlarımızla görüşmelerini sürdürecekler. Hem iletim hatlarını güçlendiriyoruz hem de Türkiye'de ve İran'da doğal gaz santralları yapılacak. Bu çalışmalar sürüyor. Ayrıca 10 bin megavatlık bir barajlar paketini Türk yatırımcılara yaptırmak istiyorlar. Petrol bakanı da gelecek. Programımızda herhangi bir sapma yok”

“BOTAŞ-TPAO BİRLEŞMESİ GÜNDEMİMİZDE YOK”

Hilmi Güler bir soru üzerine, BOTAŞ ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) birleşmesiyle ilgili şu anda gündemlerinde bir şey olmadığını söyledi.

Güler, “Birçok yatırım alanından bahsettiniz. Açıklayabileceğiniz teşvikler var mı?” sorusu üzerine de “Dün sabah 3'e kadar rüzgara müracaatlar oldu. Bunların toplamı 75 bin megavat. Bu rakamı ihtiyatla karşılamak lazım. Çünkü bunların içinde tekrarlar, verimi düşük olanlar olabilir. Talebin büyüklüğü bizi de çok memnun etti” yanıtını verdi.

Güneş haritasıyla ilgili çalışmaları olduğunu dile getiren Güler, “Enerji konusunda çok avantajlı bir konumdayız. Teşvikleri de ele alırsak büyük yatırımcıların geleceğini görüyoruz. En güzel teşvik pazardır, pazarın ihtiyacıdır” dedi.
Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüksek olduğunu kaydeden Güler, bir soru üzerine de enerji tarımının yeni bir sektör olacağını, bio etanolde Türkiye'ye giren benzinin yüzde 30'unu karşılayabilir potansiyel bulunduğunu, bunun hem cari açığa karşı bir çözüm sağlayacağını hem de 600 bin çiftçi ailesine yeni iş imkanı sunacağını kaydetti.

Güler, “Şu anda şeker fabrikalarımız, şeker üretiminde zarar ediyor gözüküyor. Şeker şurubundan direkt etanole geçme durumu var. Cazip bir saha. Vergi ayarlaması gerekiyor. Bütün avantajlar üst üste konduğunda, vergiyi de ayarladığımız takdirde yüzde 25 daha avantajlı oluyor” görüşünü dile getirdi.

-OLASI IRAK OPERASYONU...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Kuzey Irak'a ekonomik yaptırımların konuşulduğunun hatırlatılarak bunun çerçevesinin belli olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:
“Biz elektriği Irak'a veriyoruz, PKK'ya vermiyoruz. Bunu bir politika olarak, aynı zamanda komşumuz olduğu için veriyoruz. Hem özel hem de kamu sektörü tarafından birlikte veriyoruz. Şu anda bununla ilgili herhangi bir yaptırım söz konusu değil. Ayrıca Kerkük-Yumurtalık boru hattı da aramızdaki ortak projelerden bir tanesi. O da çalışıyor.”
Güler, madencilik konusunda ruhsatlarla ilgili süreyi kısalttıklarını hatırlatarak, “Çünkü ruhsatları alan kişi üzerine yatsın istemedik. Yani alan adam çalıştırsın ve işletmeye soksun istedik. ÇED ile ilgili çalışmaları sıklaştırdık. Çevreye son derece saygılıyız” şeklinde konuştu.

KAZ DAĞLARI'NDAKİ ARAMA

Bakan Güler, Kaz Dağları meselesinde çevre kirliliğinden çok bilgi kirliliği olduğunu, burada çevreye rağmen bir madencilik yapılmasını istemediklerini, bu işin çevreyle birlikte yapılmasını istediklerini, oradaki halkın çevreye duyarlı olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Güler, şöyle devam etti:
“Siyanürün tehlikesiz olduğunu söylemek istemiyorum. Ama gerekli tedbirler alınacak. Ancak Kaz Dağları'nda, milli parkta değil sondaj, oraya araba dahi girmesi yasak. Kaz dağlarında ayrıca güzelliğini ve tabiat zenginliğini göz önünde tutarak, oradaki çalışmalarımızı belli bir hassasiyetle yürütme kararındayız. Burası Cenevizliler'den beri madencilik yapılan bir yer. Sadece altın değil 20'ye yakın endüstriyel mineral söz konusu. Türkiye çevre konusunda AB'den daha hassas davranıyor.”

Hilmi Güler, Türk toplumuna enerji tarımı ve enerji KOBİ'leri adında iki yeni kavram kazandırdıklarını da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!