Ahmet Oğuz GÜNDÜZ/ KAYSERİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 17:24
ERCİYES Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü öğretim üyesi ve enerji Uzmanı Prof.Dr. Mustafa İlbaş, 2.5 yıldan bu yana sürdürdüğü çalışma sonucunda yenilenebilir enerji kaynağı olan hidrojen ile doğalgazın karıştırılarak oluşturulan kompozit (karışım) yakıtın kombi, motor ve brülör gibi araçları yüksek performansla çalıştırabileceğini kanıtladı.
Prof.Dr. İlbaş, Türkiye'de rüzgar ve güneş enerjisi kullanılarak az maliyetle hidrojen enerjisi üretilebileceğini, hidrojen ile doğalgaz karıştırılarak elde edilen kompozit yakıt sayesinde doğalgaz konusundaki dışa bağımlılığın azaltılabileceğini söyledi.
Prof. Dr. İlbaş, hidrojen ve doğalgazı eşit oranda karıştırılması sonucu oluşturulan kompozit yakıtın yakma sistemlerini (kazanlar, kombi, motor vb.) yüksek performansta çalıştırdığını gösterdi. Prof.Dr. Mustafa İlbaş, Türkiye'nin acilen hidrojen üretecek tesisler kurması gerektiğini savundu. Petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların önümüzdeki yüzyılda tükeneceğini belirten Prof.Dr. İlbaş, “Söz konusu yakıtlar doğa ve havayı da kirletmektedir. Petrolün yaklaşık 40, doğalgazın ise 65 yıllık ömrü olduğu tahmin edilmektedir. Bunun için yeni yakıtlar bulmak gerek. Yeni bulanacak yakıtların havaya kirletmemesi ve yenilenebilir olması gerekmektedir. Yenilenebilir ve havayı kirletmeyen, bilimsel açıdan çokça tartışılan hidrojen enerjisi üzerinde 10 yıldır çalışma yapıyoruz. Hidrojen yandığı zaman sadece su buharı ortaya çıkar” dedi.
Prof.Dr. Mustafa İlbaş, enerji olarak günlük hayatın her alanında hidrojen kullanılmasının kısa vadede mümkün görünmediğini anlatırken, Türkiye 2000'li yıllarda doğalgaza yatırım yaptığını anlattı. Prof.Dr. İlbaş, boru hatlarının yapılmaya başlandığı dönemde bir öneri sunduklarını belirtirken şöyle devam etti:
“Tek başına doğalgazı kullanmak yerine, tek başına hidrojene geçmemiz vakit alacağı için hidrojen ile doğalgazı karıştırıp yeni bir yakıt ortaya çıkaralım. Bu kompozit (karışım) yakıtı da mevcut kombi, motor ve brülör gibi sistemlerde kullanalım’ dedik. Kompozit yakıt sayesinde var olan bütün sistemlerin ne derece kullanabileceğini araştırmaya başladık. Hidrojen enerjisi konusunda Türkiye’nin de bir geçiş süreci yaşaması gerekir. 2050 yılına kadar dünyada hidrojen enerjisine geçiş olacak. Var olan sistemlerin yerine hidrojenle çalışan sistemlerin üretileceği için süreç uzun zaman alacak. Ancak, kompozit yakıt sayesinde mevcut sistemler önemli değişiklik yapılmadan rahatlıkla kullanılabilir.”
Prof.Dr. İlbaş, güneş ve rüzgar açısından şanslı olarak nitelendirdiği Türkiye'de üretilecek hidrojenin doğalgaz boru hatlarına enjekte edilmesi ile oluşacak kompozit yakıtın kullanılabileceğini, bu yılla enerji maliyetini düşürebileceklerini söyledi. Prof.Dr. Mustafa İlbaş, “Doğalgazı ithali ve maliyeti her geçen gün artmaktadır. Ne kadar çok hidrojen üretirsek o kadar az doğalgaza bağımlı oluruz. Türkiye yılda yaklaşık 35 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bu rakam her geçen yıl artıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakamın 65 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. Türkiye her yıl doğalgaza 20 milyar dolara yakın para ödüyor. Yüzde 30 oranında doğalgaza karıştırılan hidrojen sayesinde yüzde 30 daha az doğalgaz alır, yani her yıl 6 milyar dolar daha az para veririz” diye devam etti.
TÜBİTAK DESTEKLEDİ
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü öğretim üyesi Projelerinin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini anlatan Prof.Dr. İlbaş, Türkiye'de ilk kez böyle bir proje yapıldığını yüzde 30 hidrojen ve yüzde 70 doğalgaz karışım oranındaki kompozit yakıt ile maksimum verim ve performans elde edilebildiğini söyledi. Prof.Dr. İlbaş, “Yüzde 50 hidrojen, yüzde 50 doğalgaz karıştırılarak oluşturulan kompozit yakıtın da sistemleri başarıyla çalıştırdığını gördük. Bunu araçların motorlarında da kullanabiliriz. Hidrojenin yanma verimi çok yüksektir. Kompozit yakıtın yanmasının daha hızlı olduğunu gördük” diye konuştu.