Güncelleme Tarihi:
SINAV MECBURİYETİ YOK
“2019 yılı sonuna kadar Türkiye’de tekli eğitime geçeceğiz, sabahçı-öğlenci artık bitecek. Öğrenci sabah okuluna gidecek, akşama evine gelecek.
Liselere geçiş sisteminin özelliği şu; ortaokul bitti. 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul; sekizinci sınıftan son 4 yıla geçiliyor. Yani liseye. Liseye geçerken önceki sistemde herkes imtihana, sınava giriyordu. Şimdi bunu kaldırdık. Mecburiyet yok. İster sınava girsin ister girmesin; herkes mutlaka liseye, istediği bir yere kaydını yaptıracak. Bu kadar basit. Hiçbir öğrencimiz dışarıda kalmayacak ve daha güzeli mümkün olduğunca öğrencilerimiz, evine yakın yerlerdeki okullara gidecek. Bazı şehirlerimizde mahallesindeki okul yetmeyebilir. Ama diğer mahalle, bitişikteki mahalle veya hemen ondan sonraki ilçede ama mutlaka eğitim bölgesi dediğimiz yaşadığı yere yakın bir okulda liseye başlayacak. En iyi okul, eve en yakın okuldur. Bu prensiple hareket ettik.
PROJE OKULLARI İÇİN YARIŞ
Bir de sınav var. Peki sınav niye? ‘Ben evin yanındaki okula gitmek istemiyorum da birtakım proje okulları var. Bu proje okullarına gideceğim.’ Olur, canın istiyorsa ona git. Onların sayısı bütün liseye gideceklerin sayısına yetmiyor. Onun için ne olacak, bir yarış olacak. Oraya gitmek isteyenler de sınava girecekler. Diyelim ki bu okullar 120 bin öğrenci alacak. Sınavda en fazla notu alan 120 bin öğrenci buraya yerleştirilecek. Peki 120 binin altında kalanlara ne oluyor? Onlar da yine en yakın okula istedikleri, seçecekleri beş okuldan birine yerleşecekler. Mesele bu kadar basit ve açık.
BEN NE DİYORSAM ODUR
Anlaşılmayan bir yer var mı? Sizden özellikle rica ediyorum. Bir sürü kafa karıştırmaya çalışanlar var. Olayı döndürüp dolaştırıyorlar bu kadar basit bir sistemi anlaşılmaz hale getiriyorlar. Bunlara hiç kulak asmayın. Ben ne diyorsam odur. Analar-babalar, şu anda eğitim çağında olan yavrularımızın geleceği sizin için, bizim için, hepimiz için önemli. Biz de bir veliyiz. Dolayısıyla evlatlarımızın en iyi şekilde eğitim alması, istedikleri eğitimi alması, bizim en büyük arzumuz. Hiçbir öğrencimiz üzülmesin, stres yaşamasın. ‘Ben ne olacağım, nereye gideceğim’ diye kaygılanmasın. Bizim tek arzumuz sizlerin mutluluğu, sizlerin gülen yüzüdür. Hiç merak etmeyin. Beklentileriniz karşılanarak gereken her adımı atacağız.”
'ÖRNEK SORULAR ARALIK'TA'
Açıklanması beklenen yeni liseye giriş sistemiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın sunduğu belirtilen bazı bilgiler özetle şöyle:
İKİ OKUL GRUBU: Liseler; merkezi sınavla ve eğitim bölgesinden adrese dayalı girilenler olmak üzere ikiye ayrılacak. Sınavla alanlar fen, sosyal bilim ve proje okulları; adrese bağlı girilenler Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu ile Anadolu imam hatip liseleri olacak. Adrese dayalı tercihte, eğitim bölgesinde tüm okul türlerini kapsayan 9 lise arasından 5 tercih yapılacak.
3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK: Sınav isteğe bağlı olacak, okul müfredatını kapsayacak. Sayısal ve sözel iki bölümden oluşacak. Temel dersleri içerecek. Üç yanlış bir doğruyu götürecek. Örnek sorular aralıkta yayınlanacak. Her yıl haziranın ilk hafta sonunda yapılacak ve sonuçlar aynı ay ilan edilecek.
NAKİL ŞARTLARI: Sınavla alan okullarda boşalan kontenjanlara sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise ikamet edilen eğitim bölgesindeki liselere nakil yapılabilecek.