Hiç ders almadılar

Güncelleme Tarihi:

Hiç ders almadılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2004 01:57

Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’nde düzenlenen ‘Mayıs Yedisi Şenlikleri’ kapsamında 20 Mayıs 2000’de tekne turunda meydana gelen deniz kazasında ölen 38 kişi, olayın olduğu yerde denize çelenk bırakılarak anıldı. Ancak, bir tekneye üst üste binen, belediye başkanı başta olmak üzere Beylikdüzülüler, faciadan hiç ders almış görünmediler.

Facianın ardından Beşikdüzü Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından, Mayıs Yedisi Şenlikleri’ni kontrol altına almak için Beşikdüzü Kültür Sanat ve Deniz Festivali’nin düzenlenmesine karar verilmişti.

Tekne gezintisi için denize açılan Beşikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Kalay ve yurttaşlar, kazanın meydana geldigi yerde denize çelenk bıraktı.

Mehmet Kalay, ‘Bu kazanın ardından, kutlamaları kontrol altına almak için şenlik düzenlemeye karar verdik. Bundan sonra böyle kazaların olmaması için herkesin duyarlı olması ve kurallara uyması lazım’ dedi. Ancak, Kalay ve yurttaşların neredeyse üst üste bindiği tekneyi görenler, geçmiş facialardan hiçbir ders alınmadığı konusunda görüş birliğine vardılar.

Böyle binince batmıştı

20 Mayıs 2000 yılındaki ‘Mayıs Yedisi Şenlikleri’ sırasında çoğu çocuk ve kadın çok sayıda vatandaşın bindiği Mustafa Reis ve Gökhan adlı balıkçı tekneleri, aşırı yük ve dalga nedeniyle alabora olmuş, faciada 38 kişi yaşamını yitirirken, 16 kişi yaralanmıştı. Olay Hürriyet’te böyle yer almıştı.

Denizde yıkayıp yaylaya çıkardılar

FESTİVALİN dünkü etkinlikleri kapsamında vatandaşlar, süsledikleri inekleriyle Çeşmeönü Limanı’nda toplandı. Daha sonra ineklerini denize sokan ve yıkayan yöresel giysili kadınlar ve çocuklar, denizin içinde horon tepti, türküler söyledi. Kadın ve çocuklarla birlikte denizde inek yıkayan Beşikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Kalay, bunun çok eski bir gelenek olduğunu belirterek, ‘Eskiden köylerde su yoktu. İnsanlar yaylaya çıkmadan önce ineklerini denize indirir, tuzlu suyla yıkar, evlerine uğramadan yaylaya çıkardı. Bu aynı zamanda yayla göçünün ve baharın başlangıcı sayılırdı’ dedi. Vardallı Mahallesi Muhtarı Meryem Kılıç da, ‘Her yıl 20 Mayıs’ta, kadınlar imece usuluyle yiyeceklerini hazırlar, ineklerini denize indirip yıkarlar. Tuzlu deniz suyunun, kış boyunca ahırlarda duran ineklerin vücudunda oluşabilecek yaralara iyi geldiğine, deniz suyuyla yıkanan ineklerin daha fazla süt vereceğine inanılır’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!