Güncelleme Tarihi:
İki apartman karşı karşıya hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmıştı. İkisinin de katları kaçaktı. 17 Ağustos'ta biri 21 kişiye mezar oldu. Ağır hasar gören diğerinin ise kaçak katları yeniden tamir edildi. Üstelik ruhsat alınmadan!
17 Ağustos depreminden geriye kalan öyküler bitmek tükenmek bilmiyor. Bunlardan biri de iki apartmana ait: Yakuplu'daki Nair Apartmanı'yla, Esenyurt'taki Gazi Kardeşler Apartmanı. Nair Apartmanı depremde yıkıldı. Yıkıntıları arasında Gümüşhaneli bir aileden tam 21 kişi can verdi. Gazi Kardeşler Apartmanı ise, ağır hasar gördü.
Bu iki apartman, ilk günden itibaren şaşılacak kadar benzer bir kaderi paylaştı. Mesela, ikisi de Yakuplu ve Esenyurt beldeleri ortada yokken yapılmaya başlanmıştı. Üstelik tam karşı karşıya. İkisine de tek kat için geçici ruhsat verilmişti. Ama yıllar geçtikçe tek katlı temel üstüne kaçak katlar çıkılmıştı. Sonuçta Nair Apartmanı 7 kata, Gazi Kardeşler Apartmanı 6 kata ulaşmıştı.
İki apartmanın yollarını ayıran ilk olay Yakuplu ve Esenyurt beldelerinin kurulması oldu. Belde sınırları çizilip iki apartmanın tam ortasından koca bir cadde geçince Nair Apartmanı Yakuplu'da, Gazi Kardeşler Apartmanı Esenyurt Belediyesi sınırları içinde kaldı. Bu iki apartmanı ayıran son olay ise, 17 Ağustos depremi oldu.
Nair ve Gazi Kardeşler apartmanlarının kısa öyküleri bu. İşin ilginç yanı şimdi mahalle sakinleri, Gazi Kardeşler Apartmanı'nın da yıkılmasını istiyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir mahalle sakini bunun nedenini şöyle anlatıyor:
‘‘Bu iki apartmanın kaderi depremde ayrıldı sanmıştık ama yanıldık galiba. Çünkü depremde Gazi Kardeşler Apartmanı ağır hasar aldı. Kolonları patladı. Kolon demirleri açığa çıktı ve yamuldu. Binada oturanlar tahliye edildi. Binanın sahibi Mehmet Polat. Mehmet Polat, ‘Bre Allah' deyip bir katlık geçici ruhsata beş katlı binayı üstelik bir kata göre atılmış temel üzerine yığan biri. İlkokuldan terk olan Mehmet Polat binayı yaparken hiçbir mühendislik hizmeti de almamıştır.''
Gelişigüzel onarım
Binanın geçmişini böyle özetleyen mahalle sakini şöyle devam ediyor: ‘‘Depremden sonra Mehmet Polat binayı ağır hasar yerine orta hasar yazdırmayı becerdi. Çünkü ağır hasar olursa bina yıkılacaktı ve bölgenin bugün imarlı kat sınırı, zemin artı iki kat. Hemen tadilat yapmaya başladı. Yanına iki demirci ustası aldı, hiçbir tadilat projesi ve onayı olmadan işe başladı. Binanın camına da 'bu binanın tadilatı Mühendis Abdullah Turanlı denetiminde yapılmaktadır' diye yazdı. Abdullah Turanlı'yı aradık 'Benim haberim yok tadilatın başladığından. Belediyeye müracaat ettik ama sonuç çıkmadı' dedi.''
Tadilatı yapan mühendisin bu cevabından sonra mahalle halkı durumu Esenyurt Belediyesi'ne bir mektupla iletti. Belediye'ye şu soruları sordular: Bu projesiz tadilat durdurulamaz mı? Kaçak dört katı bulunan bina tadilat projesi onaylanırsa yasal hale gelecek mi?
Bu mektuptan sonra Gazi Kardeşler Apartmanı'nda yapılan onarım 18 Temmuz'da belediye ekipleri tarafından ruhsat alınmadığı için mühürlendi. Ancak ekipler gittikten sonra tadilat tekrar devam etti.
Göz yumarız dediler
Mahalle sakinlerinin iddialarına göre binanın sahibi Mehmet Polat, belediyenin üst düzey yöneticilerini tanıdığını söyleyerek sağda solda ‘‘Bana biz göz yumarız dediler'' diye konuşmaya başladı.
Konuyu ilettiğimiz Esenyurt Başkan Yardımcısı Bedri Altınmakas bina onarımı ve tadilatı için de ruhsat almak gerektiğini hatırlatıyor:
‘‘Bina tadilat ruhsatı almadığı için mühürlenmiştir. Konuyu araştıracağım ama kaçak bir binada onarım yapılması o binayı yasal hale getirmez.''
Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ise, çok öfkeli: ‘‘Bu ülkede ruhsatlı bina yapıyorsanız işiniz çok zor. 17 yerden izin istiyorsunuz. Ama kaçak bina yapıyorsanız yalnızca babanıza soruyorsunuz. Adam kaçak bina yapmış elektrik, su telefon götürüyorsunuz. O da olmadı depremde zarar görünce devlet olarak bir de para veriyorsunuz. Kaçak yapılar devlet eliyle pompalanıyor. Yapılacak hiçbir şey yok.''
17 Ağustos gecesi Nair Apartmanı
17 Ağustos'ta yıkılan Nair Apartmanı hakkındaki bilgileri ise, Haramidere Muhtarı Hamza Nair verdi. Nair Apartmanı'nda ölenlerin hepsi muhtarın amca çocukları. Gümüşhaneli olan Hamza Nair, deprem gecesini şöyle anlatıyor:
‘‘Deprem bittikten sonra dışarı fırladık. Akrabalarımın bulunduğu binanın yıkıldığını öğrendik. Belki de bölgede yıkılan tek bina olduğu için başta askerler olmak üzere herkes koşturdu ve yarım saatte biz enkazın altından 11'ini yaralı çıkarttık. Onlar da binanın köşelerindeki odalarda kaldıkları için kurtuldular. Etrafı gezdiyseniz görmüşsünüzdür buradaki binaların tamamı kaçak. Hepsi tek kat ruhsatların üzerine kaçak katları çıktı. Akrabalarımın binası da bunun kurbanı oldu. İnşaatı yapan kalfa öyle ince bir demir kullanmış ki görseniz şaşardınız.''
Hasar tespit raporumuz var
Gazi Kardeşler Apartmanı'nın takviyesini yapan Abdullah Turanlı ise, şunları söyledi:
‘‘Binanın Bayındırlık Müdürlüğü tarafından verilmiş hasar tespit raporu var. Biz bir binayı onarırken onun imar durumunu dikkate almayız. Bu belediye ve imarla ilgili bir mevzu. Şu anda Gazi Kardeşler Apartmanı'nda mantolama, çift etriye çalışması yapılıyor. Kolon ve kirişler kurtarılacak durumda. Binanın zemin etüdleri de elimizde. Zemine göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''